kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yemekten önce özel bir kokteyl içmek ister misiniz?
Yemekten önce özel bir kokteyl içmek ister misiniz?
Bellini
Kanlı Mary (Bloody Mary)
Tequila Sunrise
Cin Fizz (Gin Fizz)
Portakal Çiçeği (Orange Blossom)
Toledo Pançı (soğuk)

Kokteyl yapmanın sırları

Evde misafirlerinize en son ne zaman kokteyl ikram ettiniz? Kokteyl El Kitabı'nda çok çeşitli tarifler var.


Yemekten önce özel bir kokteyl içmek ister misiniz?

Evde yemeğe hazırlama içkisi olarak ikram edilirdi kokteyl. Ama giderek bar ortamına çıktı. Şimdi onu eve geri döndürmek için başlatılan girişimler arasında iyi bir kokteyl kitabı da var.

Kokteyl içmek çağdaşlık ifadesiydi bir zamanlar. Çok değil, bundan 15-20 yıl öncesi, kibar sofralara oturulmadan önce, evin erkeği konuklara, onların isteklerini sorduktan sonra kokteyllerini hazırlar, ikram ederdi. Bu aperitifler içildikten sonra, yemeğe geçilirdi. Kokteyller mutfakta hazırlanmazdı kuşkusuz. Yine şık evlerin salonlarında bir bölüm "Amerikan bar" olarak dekore edilirdi. Gündelik yaşamda genellikle kapısı kapalı duran ve konuklar geldikçe açılan geleneksel "misafir odası" düzeninden," içinde her daim yaşanan modern "salon salomanje" sistemine geçildiğinde, salon ne kadar küçük olursa olsun, bir köşenin Amerikan bar olarak ayrılması yazılı olmayan kural haline getirilmişti. İthal içkinin bulunmadığı, kokteyllerde kullanılacak temel içkilerin yurtdışına gidenlerin beraberinde getirdikleri o dönemlerde, çağdaş olmaya özenen en beceriksiz erkek bile hiç değilse "Cin Fizz", "Bloody Mary", "Martini" gibi temel birkaç kokteyl karıştırmayı bilmek zorundaydı.

KOKTEYL UNUTULDU
Zaman içinde kokteyl modası geriledi. Amerikan barlar, önemli bir bölümünü işgal ettikleri salonlardan sökülüp atıldı. Ardından kapılar ithal içkilere aralandı. Artık uluslararası markaların önceden karıştırılarak şişelenmiş içkileri satın alınıyor, doğrudan kadehlere servis yapılabiliyordu. Kimileri de viski gibi herhangi bir işlemden geçirilmeden doğrudan kadehe aktarılan kolay içkileri seçiyordu. Nihayet bundan on yıl önce şarabın sınıf atlayışına tanık olduk. Artık yemeklerde şarap ikram ediliyor, pek çok kişi yemek öncesinde farklı bir içki yerine, yemekte içeceği şaraba bir an önce başlamayı tercih ediyordu. Günümüzde kokteyl genellikle ev dışında, barlarda içiliyor. Bunun en önemli nedeni, gençlerin evde kokteyl yapma alışkanlığını henüz edinmemiş oluşları, ileri yaştakilerin ise çoktan eski kokteyl deneyimlerini unutmaları. Kuşkusuz sosyal yaşamın giderek evlerden bar ve restoranlara kayması da bir başka faktör. Yine de yemeğe hazırlayıcı bir içki olarak kokteylin yeri bambaşka ve bu yer hala doldurulamadı. Kokteylin yakında evlerimize de geri geleceğine inanıyorum.

ÖNEMLİ BAŞVURU KİTABI
Kokteylsiz geçen yıllarda bu güzel alışkanlığı yazıları ve kitaplarıyla yaşatan, barmenlerin duayeni Vefa Zat dışında ülkemizde kokteyl kültürüyle pek kimse ilgilenmiyordu. Yine de modaya uyarak zaman zaman yeni kokteyller ortaya çıksa, bazıları da bar menülerinden silinse de Batı dünyasında bu lezzetli içki karışımları eskisi gibi varlığını koruyor. Nihayet geçtiğimiz günlerde bizde de piyasaya kokteyl hazırlamayı öğreten, bunun için gerekli asgari donanımı açıklayan tek tek kokteyl reçetelerini görsel örnekleriyle sunan yeni bir kitap çıktı. Adı "Kokteyl El Kitabı". Maria Costanino tarafından yazılan 272 sayfalık bu çeviri eseri İnkılap Yayınevi yayınlamış. Kitaptaki kokteyllerin çoğu cin, votka ya da rom gibi günümüzde bütün dünyada en fazla tüketilen içkiler temel alınarak hazırlanıyor. Daha sonra bunlara ikinci bir içki yada portakal likörü gibi bir likör, meyve yada soda eklenerek oluşturuluyor. Dolayısıyla egzotik isimli, güzel şişelenmiş ve bazen anlaşılmaz likör ve içkilerden uzak durulmuş. Kitap, kokteylin ana içkisine göre bölümlere ayrılmış. Örneğin cin, rom, votka, viski, tekila, brendi, şarap ve şampanya bazlı kokteyller ayrı ayrı bölümlerde sıralanmış. Ayrıca "mokteyl" adı verilen alkolsüz içecekler ile panç ve toddy gibi sıcak ya da soğuk içilen ve şeker ile yapılan içecekler için de bölümler ayrılmış, hangi kokteyllerin hangi tür kadehlerde sunulacağı, süslemede kullanılan malzemelerin nasıl hazırlanacağı da fotoğraflarla gösterilmiş. Kokteyl El Kitabı'nın bir farkı, kokteyllerin önemli bir bölümünün öykülerine de yer verişi. Örneğin Cin Fizz'in ilk kez 1870'lerde ortaya çıktığını, geleneksel olarak saat 23.30'da servis edildiğini, yine de ne zaman içilirse içilsin, hemen tüketilmesi gerektiğini öğreniyorsunuz. Ya da Portakal Çiçeği (Orange Blossom) kokteylinin Amerika'daki içki yasağı döneminde ortaya çıktığı, 2. Dünya Savaşı sırasında Başkan Roosevelt'in İngiliz Başbakanı Churchill'e kendi elleriyle bir bardak hazırladığı, ama onun bu güçlü kokteylin bir kadehinden fazlasını içemediği de kitapta yer alıyor.

MOKTEYL DE VAR
Votkalı karışımlar arasında en ünlü kokteyl kuşkusuz Kanlı Mary (Bloody Mary). Kitaptan bu klasik içkinin tarifiyle birlikte, onun 1921 yılında Paris'teki Harry's New York Bar'da bulunduğunu, barmen Fernand Petiot'un bunu ünlü aktris Mary Pickford'un onuruna ilk kez hazırladığını da öğreniyoruz. Flüt şampanya bardağı içinde servis edilen Bellini ise 1943 yılında Venedik'te ünlü Rönesans ressamı Giovanni Bellini için düzenlenen sergi münasebetiyle kentin efsanevi barı Harry's'in barmeni Guiseppe Cipriani'nin ilk kez hazırlayıp, ressamın adını verdiği içki. Öte yandan kokteyl sözcüğünü gayet iyi bildikleri halde "mokteyl" adını pek çok içkisever ilk kez bu kitaptan öğrenecekler herhalde. Alkolsüz kokteyl anlamına gelen bu sözcük, İngilizce'deki yapmacık, sahte karşılığı olarak kullanılan "mock" kelimesinden türetilmiş. Kitapta çok sayıda "mokteyl" tarifi de yer alıyor. Böyle bir başvuru kitabını edinenlere düşen iş ise, hiç değilse temel malzemeleri edinip bir an önce elini alıştırmaya başlamak. Herhangi bir davette konuklarına lezzetli kokteyller ikram eden ev sahiplerinin, çevrelerindeki dostlarına fark atacaklarına hiç kuşkum yok.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Açık büfe bayram sofrası
 İlaç niyetine bir kadeh şarap
 Yabancı şarapları denemek lazım
 Akşamdan kalmalara öneriler
 Prens düğünlerinin özel şarabı yarışmayla seçiliyor
 Az yemek bol eğlence
 Zarif köpüklü, ferahlatıcı ve lezzetli
 Şarabı 6 ay koruyabilir
 Uzanlar'ın koleksiyonu tekrar müzayedede
 Her giden mutlaka şarapla dönüyor
 128 yıllık tarihi kilise eğlence merkezi oldu
 Panzehir etkili barlar
 Şöhreti kalitesinin önünde gidiyor
 Hamburgeri sağlıklı hale getirmenin yolunu bulun
 Diyabet artık kader değil
 Sihirli diyetlerin hepsi birer yalan
 Mutfaklarda diplomalı aşçı dönemi
 Sahura kadar dört öğün şart
 Çare soğutuculu şarap kavlarında
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Camiden bir yıldız yükseldi
Camiden bir yıldız yükseldi
O ney üflüyor, İngilizce hutbe okuyor, caz dinliyor. Sıradışı imam...
Türkler bu diziyi konuşacak
Türkler bu diziyi konuşacak
Grafik sanatçısı Varol Yaşaroğlu yetişkinlere yönelik bir çizgi film...
2005'in beslenme trendleri
Amerika'da her beş yılda bir yayınlanan 'Beslenme Kılavuzu'nun son...
Jean özgürlüktür tıpkı gökyüzü gibi
Diesel'in yaratıcısı Renzo Rosso, markasını tüm dünyada tanıtmayı...
Çılgın ama başarılı bir komedi denemesi
Komedi yapmak, herkesin sandığının aksine güç iştir. Bu filmin başarısı ise...
Hababam'ın haylazları askere giderse ne olur?
Rahmetli Ertem Eğilmez'in oğlu Ferdi'ye 'hoşgeldin' diyoruz ama bu ilk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.