| | Kahvenin düşmanı hava ve ışık Bir kez kavrulunca kısa sürede tüketilmesi gereken kahveyi hava ve ışıkla teması bozuyor. En iyi saklama koşulları ise cam kapta ve karanlık bir köşede sağlanıyor. Aroması bozulmadan dayansın diye buzdolabında tutmak ise son derece sakıncalı. Tok karnına sadece iki kokunun, ekmek ve taze...devamı |
|
| | Monet'nin sofrası Zürih sadece nizam ve intizam kenti değil. Turizmde nelerin yapılabildiğini de gösteriyor. Monet'nin Bahçeleri sergisi ise kültür turizmi için iyi bir örnek. Geçenlerde "turizmimizin sayısal patlaması" hakkında dramatik bir tahlil okudum. Esasen bilmesi gerekenlerin çoğu bu fotoğrafı...devamı |
|
| | Kale kapılarını önce kahve kokusu açtı Osmanlı ordularının yapamadığını kahve yaptı ve dünyayı fethetti. Ne hazin 1517'den beri içip dünyaya yaydığımız kahveye şimdi Yunanlılar sahip çıkıyor. Bizi Avrupa Birliği'ne almakta nazlanan Avrupalılar yüzyıllar önce birçok ürünümüzü taklit etmiş, kimilerini de o dönemlerde Avrupa'yı...devamı |
|
| | Havyarın iyisi deniz kokar Bakü'de gördüklerimi söyleyeyim; havyar, neft ve caz. Bu şehirde nereye giderseniz gidin havyar başroldedir. Bakü'deyiz. Bütün "büyük" şehirler gibi "herşeyi" görmüş bir yer. Çok şey yaşamış. Yıpranmış ama mağrur. Öylesine duruyor, sessizce. Asır başında gördüğü zenginlik Hazar kıyısı...devamı |
|
| | Gizemli ve hoş bir lezzettir tatlı Sevinçli ve mutlu olayları tatlı paylaşarak kutlayan bir toplumuz. Yeni yılın ilk gurme yazısı için de en uygun konu "tatlı". Yaşamımız ağız tadıyla sürsün. İyi bir geleneğimiz var. Yeni bir eve taşınanlara, yeni evlenenlere, sevinçli bir olayın tebriğine giderken tatlı götürürüz. Ağız...devamı |
|
| | Sofraların lüks lezzetleri Kimi az bulunduğu için, kimi de yapımı zor ve beceri istediği için lüks sayılıyor. İşte bu ayrıcalıklı yiyecek ve içecekler bir kitapta toplanmış. Havyar bir zamanlar ucuz bir yiyecekmiş. Örneğin 19. yüzyılda Rusya'da demiryolu işçilerinin tayınında, kara ekmeğin yanında havyar da...devamı |
|
| | Yeni yılınız meyve dolu olsun Bu meyve dediğimiz şeyin tadına, çiğ hali dışında başka nasıl varabiliriz? "Meyve Ağacından Hikayeler" adlı kitap, reçelinden turşusuna envai çeşit meyveden neler yapılacağını anlatıyor. 2005'in ilk yazısı. Bir safa geldin rengi içermeli. Bu ne ile olur? Tatlı desem diyetisyenlerin...devamı |
|
| | Tereyağ yemeklerde mucizeler yaratabilir Yağların en soylusu kabul edilen tereyağ sütün de özüdür. Zenginliğin ve saflığın simgesidir. Gurmeler onun girdiği yemeklerin bir anda sınıf atladığını kabul ederler. Aslında kendi halinde, fazla iddiası olmayan bir yemek, Bursa İskender kebabı. Bilirsiniz, kızartılmış yağlı pideler...devamı |
|
| | Büyükada'nın tatları sofraları şenlendirdi Selin Kutucular, Büyükadalı ailesinin öyküsünü ve mutfaklarının birbirinden lezzetli yemeklerini anlatıyor. Büyükada Yemekleri başlığını gören, yöre yemekleri araştırmalarının Büyükada ölçeğine kadar odaklandığını düşündürüyor insana. Ancak kitabı incelediğinizde, yazarın 2003 yılında bu...devamı |
|