|
|
|
|
|
|
'Trafikte önünü bile göremeyen hastalar araba kullanıyor'
Uzmanlar, yıllar içinde sinsice gelişen katarakt nedeniyle gözleri iyi görmeyen pek çok kişinin, trafikte araba kullandığına dikkat çekiyorlar. Katarakt tedavilerinin son derece geliştiğini belirten uzmanlar, erken teşhis ve tedaviyle hastanın yaşam kalitesinin artacağını, trafik kazalarının ise azalacağını vurguluyorlar
Göz hastalıkları genellikle yavaş ilerlediğinden, rutin muayenelerini yaptırmayan hastalar görme sorunlarını geç dönemde fark ediyorlar. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinan Göker, gözü yaşlanmadan korumanın yollarını anlattı...
Gözleri yaşlanmadan korumanın yolları var mı? Çok basit belli yolları var. Antioksidanlar ve aldığımız vitaminler göz sağlığını da korumak için etkilidir. A, E, C vitaminleri kombinasyonları ayrıca; çinko, selenyum gibi vitaminlerden oluşan kombinasyondan yararlanılabilir. Havucun içinde betakaroten bulunur. Bu, damar sertliğini geciktirirken, aynı zamanda göz için de yararlıdır. Özellikle gözün retina tabakası için önemlidir. Sigaranın da retinaya zararı bilimsel olarak ispatlanmıştır. Yazın ultraviyole ışınlarından korumak şarttır. Ultraviyoleyi yüzde 100 filtre eden güneş gözlüğü kullanılması gerekir. Böylece, gözün retina tabakasının ve göz merceğinin yaşlanması belli oranda geciktirilebilir. Göz vücudun diğer organlarından bağımsız bir doku değildir, dolayısıyla vücudu genel olarak sağlıklı kılan her şey göz için de yararlıdır.
Yaşlanınca mutlaka katarakt olunur mu? Hayır, ama ailesel faktörler katarakt olma oranını artırır. Kataraktta gece ışıklar dağılır, okuma zorlaşır, renklerin netliği değişir, görme keskinliğinde bir azalma olur. İlerlemesi yıllar sürer, bir-iki ayda gelişmez. Hastaların çoğu hâlâ çok iyi gördüğünü iddia eder, görmeleri yüzde 50'ye düşmüş olsa bile, araba kullanmaya devam ederler. Trafikte göz testleri yapılmadığı için bu sebeplerle trafik kaza oranları da yükseliyor. Hiçbir şekilde araba kullanamayacak pek çok kişinin Türkiye'de ehliyeti var. Önünü göremeyen hastalar araba kullanıyor. Hem kendisi, hem aileleri hem de trafik için büyük bir risk. Beş yılda bir 'ehliyet vizesi' adı altında göz denetimi şart.
Katarakt ameliyatı hemen mi yapılmalı? Türkiye'de insanların görme oranları yüzde 60'a düşünce görmenin azaldığını fark edip, katarakt ameliyatı olmaya geliyorlar. Özellikle Amerika'da yaşlılar daha aktif olduğu için yüzde 10 puan görme oranı düştüğünde hemen ameliyat oluyorlar. Eski katarakt tedavisi yönteminde eskimiş katarakt ameliyatı yapmak daha kolaydı. Ancak yeni uygulanan fako tekniğinde, kataraktın sertleşmesi beklenmiyor; görme bozukluğu oluştuğunda hemen ameliyat yapılabiliyor. Ameliyat acil gerekli değildir, ancak yapıldığında hastanın yaşam kalitesini artırır.
Katarakt ameliyatı zor bir operasyon mudur? Ameliyat son derece kolaydır. Fako denilen teknikte hastanın gözü damla ile uyuşturuluyor. Ameliyat on dakika sürüyor. Hasta operasyon sırasında hiçbir şekilde ağrı hissetmiyor. Operasyon bittikten sonra ertesi gün gözü açılıyor. Sabah hemen görmeye başlıyor. Bu ameliyatın avantajı; dikişsiz olmasıdır. Göze çok küçük bir kesiden girilerek ameliyat yapıldığından, iyileşme çok hızlı oluyor. Eski tekniklerde hastaya bir hafta süreyle birtakım kısıtlamalar getiriliyordu, şimdi ise hasta ameliyatın ertesi günü hemen normal yaşamına dönüyor.
Ameliyattan önce doktora neler sorulmalı? Fako hasta açısından kolay, ancak doktor açısından zordur. Doktorun deneyimi önemlidir. Bir doktorun 'Ben orta derecede fako yapıyorum' diyebilmesi için 500 ameliyat yapmış olması gerekli. Merceklerin fiyatları da kalitesine göre değişir. 30 dolardan 200 dolara kadar çeşitli mercekler var, iyisi kullanılmalıdır.
Yaşlılıkta hangi göz sorunları ortaya çıkıyor? Yaşlılıktaki en büyük problem; retinanın yaşlanması. Retina ile damar problemleri ortaya çıkıyor. Onun için damarları ne kadar sağlam tutarsanız, retinanız da o kadar sağlam kalır. Miyop 30 yaşından sonra durur. Hipermetrop hastalarının uzağı görememeleri ise 30 yaşından sonra ortaya çıkıyor. Astigmat doğuştan olur, yaşla bir ilgisi yoktur. 40 yaşından sonra uzağı normal gören insanlar, yakını görememeye başlıyorlar. Buna 'presbiyopi' deniyor.
Lazerle hipermetrop tedavi edilir mi? Lazerle hipermetrobu tedavi edebiliyoruz. Yeni jenerasyon lazerlerle sekiz numaraya kadar uzak hipermetrobu tedavi edebiliyoruz. Ama yakın hipermetrop (presbiyopi) henüz lazerle ameliyat edilemiyor. Biri 'yapıyorum' diyorsa da inanılmasın.
Glokom göz tansiyonu yaşa bağlı mı gelişir? Aslında glokom da genellikle 20'li 30'lu yaşlardan sonra kendini göstermeye başlıyor. Çünkü uzun yıllar içinde gelişen bir hastalık. Göz sinirlerinin tahrip olması, bu dönemi buluyor. Ama en önemli şey; bu tahribatı beklemeden glokomu erken yakalamaktır. İlaçla göz tansiyonu düşürülüyor. İlaçla tedavi edilemeycek kadar ileri derecede bir göz tansiyonu varsa, glokom ameliyatı yapılıyor.
65 yaşından sonra da lazerle göz bozukluğu düzeltilebilir mi? Lazer tedavisi yakın bir zamana kadar genellikle 55-60 yaşına kadar olan hastalarda yapılırdı. Ancak, bir senedir uyguladığımız 'Femto Second' lazerle, artık ileri yaştaki hastaları da çok daha emniyetli bir şekilde tedavi edebiliyoruz. Böylece, gözlük kullanmadan, hangi yaşta olunursa olunsun, hastalar uzağı net görür hale gelebiliyorlar. Ancak, bu operasyon için hastanın gözünde katarakt olmaması gerekiyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|