|
|
Günde bir bardak portakal suyu riski azaltır
C VİTAMİNİ C vitamini güçlü antioksidan maddelerden birisidir. Bu özelliklerinden dolayı kanser riskini azaltıcı etkisi olduğu ileri sürülüyor. Bu amaca yönelik olarak çok yüksek dozlarda kullanılmasını öneren alternatif tıp klinikleri var. Günlük gereksinim 90 mg civarında; sigara içen kadınların daha yüksek C vitamini almaları öneriliyor (110 miligram). Günlük alım 2 bin mg'ı geçtiği zaman yan etkileri ortaya çıkabiliyor. Yüksek doz alındığında (2 bin mg üzerinde); baş ağrısı, karın krampları, ishal, bulantı, kusma ve idrar artışı gibi yan etkileri bulunuyor. C vitamini; portakal, limon, mandalina gibi narenciye bitkilerinde, domates, patates, biber, brokoli, ıspanak gibi sebze ve meyvelerde bulunuyor. Bir bardak portakal suyunda 100 mg C vitamini var.
E VİTAMİNİ E vitaminin diğer adı "tokoferol". Yağda eriyen vitaminlerden. Hücre zarını koruduğu ve serbest oksijen radikallerinin DNA'ya olan zararlı etkilerini önlediği bildiriliyor. Günlük gereksinim, doğal yapıda olanlar için ortalama 15 mg, sentetik yapıda olanlar için 22 IU (internasyonal ünite) civarında. Günlük alınan miktar, doğal kaynaklı olan için 1000 miligram veya 1500 IU, sentetik kaynaklı için 1100 IU miktarını geçtiği zaman yan etkileri ortaya çıkabiliyor; baş dönmesi ve baş ağrısı, halsizlik, karın ağrısı, ishal, bulantı gibi yan etkileri olabiliyor. Yüksek dozlarda özellikle kanı sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde kanama gibi sorunlar da görülebiliyor. Ayçiçeği ve mısırözü yağı, buğday filizi, avokado, fındık, badem gibi yiyeceklerde bulunuyor. Demir yetersizliğine bağlı kansızlık, kanama-pıhtılaşma sorunları, karaciğer ve bağırsaklarda sorunlarınız varsa, hekime sormadan almamanız öneriliyor.
A VİTAMİNİ Beta karoten bildiğimiz A vitamini ön maddesidir. Beslenmeyle aldığımız beta karoteni vücudumuz gereksinimi kadar kullanarak A vitaminine çevirir ve kullanır. Antioksidan etkisi vardır. Havuç, domates, brokoli, ıspanak gibi yiyeceklerde bulunuyor. Fazla alındığında, derinin portakal rengine dönmesi gibi bir yan etkisi var. Yapılan çalışmalarda bol beta karoten içeren besinlerin alınmasıyla kanser riskinin azaldığı gözlenmiştir. Fakat sigara içenler beta karoten haplarını kullandıklarında akciğer kanseri riskinin arttığı gözlenmiştir. Kanserin önlenmesinde beta karotenden zengin diyet önerilir. Fakat beta karoten haplarının kullanılması önerilmiyor, özellikle sigara ve alkol kullananlarda kanser riskinin arttığı ileri sürülüyor.
|