kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Sarı Sayfalar
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Acehli Türkler!

Tsunami yalnızca tatilcileri değil Acehli yerli Türkler'i de vurdu. Depremin merkez üssü Aceh Osmanlı kentiydi.

Coşkun Aral SABAH okurları için yazdı

Deprem ve tsunami faciasında kayıpların en çok yaşandığı Endonezya'nın Sumatra adasındaki Aceh'in eski bir Osmanlı kenti olduğunu biliyor muydunuz?

TÜRK MEZARLIĞI VAR
Sarı Selim zamanında adaya 19 gemi ile çıkan Osmanlı'nın etkisi hâlâ sürüyor. Ayrılıkçıların bugünkü bayrağı da Türk bayrağının benzeri.


Tsunami Kurbanı Acehli Türkler!

Bugünlerde büyük bir felaket yaşayan Endonezya'nın Aceh bölgesine Osmanlı donanması 1500'lü yılların ortasında gitmiş O günlerden beri Türklük oralarda bir gurur kaynağı. Bağımsızlık için mücadele eden gerillaların bayrağı kırmızı-beyaz zemindeki ay ve yıldızdan oluşuyor.

Dünyayı sarsan tsunami felaketinde en çok can kaybının olduğu ve depremin merkez üssüne en yakın bölge "Aceh" aslında Türkler'e ve Türkiye'ye hiç de yabancı değil. Dünyayı sarsan yüzyılın felaketi karşısında bir tahliye operasyonunu bile yaparken bilgisizlik sonucu sadece "Televole"lere malzeme yaratan "yurdum insanının!" ecdadı yüzyıllar önce bu bölgede yaşayan yüz binlerce Sumatralı'ya yardım etmiş ve bir anlamda bölgenin kaderini değiştirmişti. İki yıl önce atv'de yayınlanan "Haberci" programı için bölgeye yaptığım yolculukta öğrendiğimMEZARLIK VE BAYRAK: Aceh’teki Türk izlerinin en büyük kanıtı mezarlar. Üstünde Arapça yazılar bulunan lahit ve mezar taşları çok şey anlatıyor.ve Türk olduğumu söylediğimde gururumun kabarmasına yol açan bu tarihi gerçeği ne yazık ki bölgede araştırma yapan bir İngiliz'den öğrenmiştim. Üstelik bana bu bilgileri veren kişi, bölgedeki tersanelerde inşa edilen Osmanlı taka ve çektirme stili ile yapılan ağaç tekne ustalarıyla ilgili araştırma yapıyordu. Okyanusun dalgalarına karşı çok dayanıklı ancak bölge koşullarına uygun bu tasarımı yüzyıllar önce Anadolu'dan gelen gemi ustaları yapmıştı.

BİZ DE AYNI SOYDANIZ
Endonezya'ya bağlı adaların en büyüklerinden biriolan Sumatra'nın tam kuzeyindeki Aceh bölgesi, son yaşanan doğal felaketin dışında yıllardır iç savaş yüzünden kargaşa içinde. Üstelik ülkenin bağımsızlığını isteyen gerilla örgütünün kullandığı bayrak bayrağımızın benzeri. Yani bu bölgede benzeri olmayan ve bilinmeyen kırmızı zemin üzerine kondurulmuş ay ve yıldızdan oluşuyor. Bağımsızlık hareketini sürdürenlerin de en büyük rüyası Türkler'in gönderdiği yardımdan sonra bu bölgede kurdukları hakimiyetin devamını sağlamak. Başkent Jakarta'nın dışında başkent olarak nitelenen Bandar - Aceh yani Aceh Limanı'ndagezinirken tanıştığım Acehli, Türk olduğumu öğrendiğinde bana aynı soydan geldiğimizi böbürlenerek anlatırken civarda bulunan Türk mezarlarını gösterebileceğini söylemişti.

ANADOLU KÖK SALDI
Osmanlı Sultanı Sarı Selim zamanında "Kurtoğlu Hızır Reis" komutasında buraya gönderilen 17 kadırga ve 2 levazım gemisiyle Aceh'e ayak basan Anadolu insanı yüzyıllarca burada kök salmıştı. Muhteşem Süleyman olarak bilinen Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu olan Sarı Selim gerçek adıyla II. Selim, 1566'dan 1574 yılına kadar tahtta kalmıştı. Türk izlerinin 16.OSMANLI TARİHİ SULAR ALTINDA: Osmanlı donanmasından kalan toplara her yerde rastlamak mümkün. İtinayla korunan bu tarihi eserler şimdi kimbilir ne haldedir? Tsunami önüne katıp götürse de Endonezyalıların hafızalarında silinmez Türk izleri var.yüzyılda görüldüğü Aceh'te Osmanlı İmparatorluğu gücünü yitirmesi ve artık bu bölgelerin tamamen Avrupa kökenli sömürgecilerin denetimine girmesiyle, bölgede yeni bir dönemin başladığını anlıyoruz.

DÖRT KİŞİDEN BİRİ ÖLDÜ
Çünkü anavatanlarıya ilişkisi kesilen Osmanlı kökenliler zaman içinde asimile olmuşlar. Bandar - Aceh'te ziyaret ettiğim ve Osmanlı soyundan gelen gemiciler bu bölgede bulundukları sürece halkı sömürgecilere karşı eğitirken bilgi birikimlerini aktarmışlar. Örneğin mezar çevresinde bulunan ve bugün benzerlerini İstanbul Deniz Müzesi'nde görebileceğimiz toplar bunlarınen güzel örnekleri. Bunların dışında duyduklarıma göre; bir önceki kuşağa kadar bu bölgede Anadolu kültürlerinin yaşayan izlerine gerek şarkılarda gerek bölge mutfağında raslamak mümkünmüş. Tsunaminin en büyük zararı verdiği bölgede birçok şey gibi bu kalıntılar da zarar görmüştür. Ancak yüzyıllardır ruhlarında taşıdıkları izler ise yok olmayacak. Öte yandan bölgeden gelen son haberlere göre Aceh bölgesinde her dört kişiden birinin öldüğü belirtiliyor. 30 bin kişilik ordunun yok olduğu, binlerce askerin de hayatını kaybettiği kaydediliyor...

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ölüm pusuda bekliyor
 Oğlumdan bir haber verin
 Denizli'de insanlar ortadan kayboluyor
 Alkollü araç kullanan yandı
 'Barış Anneleri'nden Özkök'e tülbent
 Çaykaralılar Nuh deyip peygamber demiyor!
 'Erkek, din adına kadına zulmediyor'
 Dini Nikâh Tartışması
 Kozasından çıkan kelebek
 Muhasebe müdürü korumanın kaza kurşunu ile öldü
 Tüpgeçit trole takıldı
 Protez bacak ve kollar çürük çıktı
 Aranan eski avukat Aküzüm tutuklandı
ERDAL ŞAFAK
Çöple başladık
Yarın sadece Türkiye'nin...
ÖMER LÜTFİ METE
AB ve PKK benzetmeleri
Avrupalılar AB maceramız için...
UMUR TALU
İyi yıllar, desem mi!
Batıdan binlerce varlıklı insanın,...
Ukrayna'da aynı kavga: İktidar benim
Muhalif lider Yuşçenko seçimi kazandı, Yanukoviç ise iktidarı hâlâ...
Annenin acı seçimi
Felaketin ortasındasınız. İki çocuğunuzdan sadece birini...
Alex'ten iyisini alırız
Alex'ten iyisini alırız
F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım "Yurt içinde transfer düşünmüyoruz.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu