kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Reye Sendromu'na dikkat
Reye Sendromu'na dikkat

Grip, soğuk algınlığı ya da suçiçeği gibi viral enfeksiyonlar nedeniyle aspirin kullanan çocuklarda ve gençlerde ''Reye Sendromu'' riskinin çok yüksek olduğunu vurgulanıyor..

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, grip, soğuk algınlığı ya da suçiçeği gibi viral enfeksiyonlar nedeniyle aspirin kullanan çocuklarda ve gençlerde ''Reye Sendromu'' riskinin çok yüksek olduğunu vurgulayarak, ''Reye Sendromu, erken dönemde tanınıp uygun şekilde tedavi edilmediği zaman, ölüm ihtimali çok yüksek olan bir hastalıktır'' dedi.

Prof. Dr. Küçükusta, kış günlerinde özellikle bazı çocuklar ile gençlerde görülen ve ölüm ihtimali yüksek olan ''Reye Sendromu''na dikkat çekti. ''Reye Sendromu, en çok grip nedeniyle aspirin ve diğer salisilat içeren ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçları alanlarda ortaya çıkar'' diyen Prof. Dr. Küçükusta, vücudun birçok organını ilgilendirse de, karaciğerde yağ birikimi ve beyin içi basınçta aşırı yükselmenin ''Reye Sendromu''nun temel özelliklerinden olduğuna işaret etti.

''Reye Sendromu''nun ilk kez 1963 yılında Avustralyalı bir patolog olan Dr. Reye tarafından ayrı bir hastalık olarak tanımlandığını anlatan Prof. Dr. Küçükusta, şunları kaydetti:

''Hastalığın kesin nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, grip, soğuk algınlığı ya da suçiçeği gibi viral enfeksiyonlar nedeniyle aspirin kullanan çocuklarda ve gençlerde, 'Reye Sendromu' riski çok yüksektir. Bir araştırmada, 'Reye Sendromu' olan çocukların yüzde 90'ının aspirin almış oldukları belirlenmiştir.''

''Reye Sendromu''na grip salgınlarının daha çok görüldüğü Aralık, Ocak, Şubat gibi kış aylarında daha sık rastlandığına da değinen Prof.Dr. Küçükusta, hastalığın, grip gibi bir ateşli viral enfeksiyondan 1-14 gün sonra 2 aşamalı rahatsızlık olarak ortaya çıktığını, ilk dönemde şiddetli ve sürekli bulantı, kusma ile beraber aşırı yorgunluk, uyku hali, çevreye ilgisizlik gibi beyinle ilgili belirtiler olduğunu, ikinci dönemde ise kişilik değişikliklerinden bilinç bulanıklığı ve komaya kadar giden sinir sistemi belirtileri bulunduğunu bildirdi.

UYGUN TEDAVİNİN ÖNEMİ

Prof. Dr. Küçükusta, 2 yaşından küçük çocuklarda kusma yerine ishale daha çok rastlandığını da ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Reye Sendromu'nda ateş normaldir. Belirtilerin süresi ve şiddeti hastadan hastaya değişir. 'Reye Sendromu', erken dönemde tanınıp uygun şekilde tedavi edilmediği zaman, ölüm ihtimali çok yüksek olan bir hastalıktır. İstatistiklere göre, geç tanı konanların yüzde 90'ı kaybedilirken, erken tanı ve doğru tedavi alan hastaların yüzde 90'ı hastalığı atlatabilirler. Reye Sendromu'ndan iyileşen çocukların bazıları tamamen düzelir, ama bazılarında zeka geriliği gibi birtakım nörolojik ve psikolojik belirtiler kalabilir.

Viral enfeksiyon geçiren ve aspirin de kullanılmış olan bir çocukta, ateş olmaksızın şiddetli kusma ile beraber karaciğer enzimleri yükselmesi varsa 'Reye Sendromu' düşünülmelidir.''

'TEDAVİ, YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE YAPILMALI'

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, ''Reye Sendromu''nun tedavisinin mutlaka yoğun bakım ünitelerinde yapılması gerektiğini de vurgulayarak, bu hastaların ağız yoluyla beslenmesi sakıncalı olduğu için damar yoluyla verilen sıvılarla beslendiklerini, beyin ve kan basıncı ile sıvı ve elektrolit düzeylerinin de sürekli olarak izlendiğini, solunum yetersizliği olan hastalara solunum aletleri ile yapay solunum yaptırıldığını, ayrıca beyin ödemine karşı kortizon da verildiğini dile getirdi.

AİLELERE UYARI

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Küçükusta, aileleri hastalık konusunda uyararak, ''16 yaşından küçük olan çocuklara grip veya ateşli başka bir virüs enfeksiyonu geçirdiklerinde kesinlikle aspirin verilmemelidir. Bu çocuklarda kullanılacak ağrı kesici-ateş düşürücü ilaç, parasetamol etken maddeli olmalıdır'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Polislere ateş açmışlar
 Yine Türk şoför öldürüldü
 Bu okulda kitap okumak mecbur!
 2 yıl kokain kullandım
 Fallarında 'polis' çıktı
 Tekel'in köstebeği sırt işçisi E.D. mi?
 Kızını aldı, sıra oğlunda
 THY uçağı kuş sürüsüne 'çarptı'
 Bu yılbaşı ılık geçecek
 Sürücü hatası altı can aldı
 İyi ki doğdun
 Alo SABAH İstanbul
 Dikkat!. İstanbul'da bu yollar onarımda
 Başımız Sağolsun
MANSUR FORUTAN
'Rahatsız Kuşak' uyuma kendine sahip çık!
Kanadalı yazar...
REFİK DURBAŞ
Çocuklar ölmesin
Ülkemizde her yıl kadınların yüzde...
SAVAŞ AY
Yüzleşmek istemesek de gerçek bu!..
Çok da yüzleşmek...
SAİT GÜRSOY
Eğitim fuarını kaçırmayın
Türkiye'nin en büyük eğitim...
HINCAL ULUÇ
Bu 'Hazine' kaçmaz!..
Bir tavsiyeBaşından sonuna...
EMRE AKÖZ
Oportünist eleştiri
Türkiye keskin virajlar alan,...
MEHMET BARLAS
İnsanoğlu hem çaresiz, hem de akılsız...
İnsanoğlu,...
Haziran'da Dortmund'da
Haziran'da Dortmund'da
Bild Gazetesi: F.Bahçe'nin sözleşme uzatma teklifini geri çeviren...
Misyon Avrupa
Misyon Avrupa
Üçüncüyüz. Önce ikinciliği, sonra da birinciliği yakalamak için...
Bütçe finali Kıbrıs düellosuna dönüştü
Baykal'ın Kıbrıs eleştirilerine yanıt veren Tayyip Erdoğan, CHP...
Baykal: Kıbrıs bizim namus borcumuzdur
CHP lideri "Hiçbir Türk hükümetinin millete mal olmuş bir davayı feda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu