|
|
|
|
|
|
Başarısız bel sendromu olan ameliyat sonrası da ağrı çekiyor
Bel fıtığı ameliyatı geçirenlerde; yeni bir fıtıklaşma olması, ameliyat öncesi yanlış tanı konması, tedavinin başarısız uygulanması gibi sebeplerle 'Başarısız Bel Sendromu' görülebiliyor. Bu durumda hasta bel fıtığı ameliyatı olsa bile, ağrılarından kurtulamıyor...
Bel ağrınızın teşhisini elinizdeki reçeteden bir türlü anlayamadıysanız, ameliyat olduğunuz halde ağrılarınız devam ediyorsa ya da doktorunuz Faset Sendromu'ndan bahsediyor ancak siz bunun ne anlama geldiğini bilemiyorsanız, İstanbul Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Erdine sizin için tüm bunların açıklamalarını yaptı. Bel ağrılarının en fazla şikayet konularından olan 'Başarısız Bel Sendromu', 'Faset ve Spinal Stenozun nelerden kaynaklandığı ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Başarısız Bel Sendromu nedir? Başarısız Bel Sendromu, bel fıtığı nedeniyle cerrahi operasyon yapılan, ancak ameliyattan sonra şikayetlerinde düzelme olmayan ya da yeni ağrı şikayetleri ortaya çıkan hastaları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu problem dünya çapında her yıl yüz binlerce hastanın karşı karşıya kaldığı bir durumdur. Bu tablo, nedeni ve tedavisi çok çeşitli olan birçok durumu kapsar.
Teşhisi nasıl konur? Üzerinde önemle durulması gereken nokta; hastanın ameliyat öncesi belirtilerinin neler olduğu ve ameliyattan sonraki durumudur. Ameliyat öncesinde yapılan testler de dikkatle değerlendirilir. Operasyondan sonra hastanın şikayetlerinde bir süre de olsa düzelme olmuş mudur? Yoksa hiçbir değişiklik olmadan aynı şekilde sürmekte midir? Bu konular mutlaka sorgulanır. Hastanın hikayesi, muayene bulguları, tetkikleri dikkatle değerlendirilir, ardından hastanın neden cerrahi tedaviye yanıt vermediği ve şimdi neler yapılabileceği kararlaştırılır. Ameliyatın başarısızlığa uğramasının nedenine göre, yapılacak tedavi çok çeşitlidir.
Başarısız Bel Sendromu neden olur? Operasyon bölgesindeki sinir çevresinde nedbe dokusu oluşumu gibi cerrahiye bağlı değişiklikler, operasyon bölgesindeki diskin yeniden fıtıklaşması, bir başka diskin fıtıklaşarak aynı ya da benzer şikayetlere yol açması, operasyon öncesi yanlış tanı, operasyonun yanlış seviyeye ya da başarısız şekilde uygulanması ya da psikolojik nedenler buna yol açabilir.
Nasıl tedavi edilir? Her hasta için, ağrının kaynağı dikkatli bir değerlendirme ile belirlenip, doğru tedavi yaklaşımı geliştirilir. Başarısız Bel Sendromu'nun tedavisinde epidural enjeksiyonlar yararlı olabilir; eğer varsa, operasyon yerinde sinir çevresinde oluşmuş olan ve sinire baskı uygulayarak şikayetlere yol açan yapışıklıkların eritilmesi amacıyla epidural lizis işlemi uygulanır. Bir başka tedavi yaklaşımı da etki altında olan sinire radyofrekans termokoagülasyon yöntemiyle akım uygulayarak, ağrıyı iletmesinin önlenmesidir. Tedavide tamamlayıcı olarak çeşitli fizik tedavi programları da uygulanır.
Faset Sendromu nedir? Faset eklemler, her omurun arka tarafında yer alan küçük eklemlerdir. Bu eklemler omurları omurganın hareketini sağlayacak şekilde arkadan direkt olarak birbirlerine bağlarlar. Faset eklemler oldukça karmaşık sinirlerle donatılmışlardır ve ağrıya çok duyarlıdırlar. Omurgamızın hareketliliğinde büyük önemi olan bu eklemlerin yapısı yaşa, travmalara bağlı olarak bozulabilir ve ciddi boyun, bel ağrılarına sebep olabilir.
Bel fıtığı ile faset birbirinden nasıl ayırt edilir? Bel fıtığında ağrı öne eğilmekle şiddetlenirken, Faset Sendromu'nda ise daha çok arkaya yaslanmak ve yana dönmekle artış gösterir. Yaşlanmanın yanı sıra, uzun süre sert sporla uğraşma, sürekli ağır yük taşıma ve yanlış vücut postürüne sahip olma gibi uygunsuz yaşam tarzları Faset Sendromu'nun en önemli faktörleri olarak sayılabilir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|