|
|
|
|
|
|
Tsunami yuttu 6 ülkede 11 bin ölü
Güney Asya’da son 40 yılın en korkunç depremi... 8.9’luk sarsıntıyla gelen dev dalgalar tatildeki Türkler’i de vurdu..
Deprem Endonezya'daki Sumatra Adası'nın batı kıyısında Hint Okyanusu'nun 40 kilometre derininden geldi.
DEPREM 6 DAKİKA SÜRDÜ Endonezya, Hindistan, Malezya, Tayland, Bangladeş, Sri Lanka yıkıldı. Tatil cenneti adalar sular altında kaldı.
KORKUNÇ BİR PATLAMA OLDU Önce sabah saat 07.59'da korkunç patlama oldu. Herkes terörist saldırı sandı. Artçı şoklar 7 şiddetini geçti.
TATİL CENNETLERİNDE KABUS Tatil nedeniyle Maldivler, Phuket gibi turizm cennetlerine giden birçok Türk de depremi yaşadı.
Ölüm denizden geldi
Güney Asya 8.9 şiddetinde sallandı. 6 dakika süren deprem Hint Okyanusu'nda yaşandı. Ancak 20 dakika sonra dev dalgalar kıyıları dövünce felaket yaşandı Yüzmeye gidenler boğuldu, balıkçı tekneleri alabora oldu, kıyı kentleri sular altında kaldı. Bilanço: 11 binden fazla ölü, binlerce yaralı, yüzlerce de kayıp....
Güney Asya, dün sabah korkunç bir felaketle uyandı. Sabah yerel saatle 07.59'da Güney Asya ülkesi Endonezya'nın Sumatra adası açıklarında şidditli bir deprem meydana geldi. Deprem okyanusun tabanında meydana gelmişti. Yerleşim yerlerinden uzak olması iyi bir haberdi. Ancak iyi haber, 20 dakika sonra felakete dönüştü. Çünkü depremin yarattığı sarsıntının etkisiyle şahlanan deniz, tsunami (dev dalgalar) oluşturarak kıyı şeridine doğru hücum etti. Son 40 yılın en şiddetli, yüz yılın ise en şiddetli beşinci depremi sarsıntıyla değil dev dalgalarla ölüm getirdi.
DALGALAR AFRİKA'YA ULAŞTI Sri Lanka, Hindistan, Endonezya, Tayland, Malezya ve Bangladeş'te geriye 11 binden fazla ölü, binlerce yaralı ve çok sayıda kayıp kaldı. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi, depremin büyüklüğünü 8.9 olarak açıkladı. Merkez üssü Endonezya'nın batısındaki Sumatra adası açıkları, denizin 40 km altı. Korkunç sarsıntaya, bölgede Andaman olarak bilinen fay hattının bin kilometrelik bölümünün kırılması yol açtı. Ana depremden dakikalar sonra, Bangladeş'te 7.3 büyüklüğünde bir artçı yaşandı. Bunu da şiddetleri 5.8 ile 7.3 arasında değişen artçı şoklar izledi. Bölgeden bir milyon kişi tahliye edildi. Ölü sayısına her saat 300 kişi daha eklendi. Tsunamiler, Afrika kıyılarına kadar ulaştı. Somali'de 9 kişi hayatını kaybetti.
SAHİLLER MORGA DÖNDÜ İşte Amerikalı yetkililerin sıradışı olarak nitelendirdiği depremin ağır bilançosu: SRİ LANKA: En çok can kaybı burada yaşandı. Andaman adalarında 5 otel yıkıldı. 15 m'lik tsunamilerbüyük hasara yol açtı. 3 bin kişi tahliye edildi, 6 köy yok oldu. Ülkede ulusal yas ilan edildi. Yönetim yardım çağrısı yaptı ve bölgeye 20 bin asker gönderdi. HİNDİSTAN: Kurbanların çoğunluğu gençler ve çocuklar oldu. Tsunamiler, sahilde yürüyüş yapan anne-babaların elinden ya da kucağından çocuklarını kopardı. 400 balıkçı kayboldu. Cesetlerin sahile vurmasıyla sahil kesiminde morgu andıran bir tablo yaşandı. Şehirler sular altında kaldığı için gıda, ilaç, yiyecek ve içecek yardımı havadan helikopterler yardımıyla yapıldı. MALDİVLER: Denizden 1 metre yüksekte bulunan Maldiv'in 84 bin nüfuslu başkenti Male'nin üçte ikisi sular altında kaldı. Adadaki tek uluslararası havaalanı ulaşıma kapatılırken, yaklaşık 40 ada sular altında kaldı.
AĞAÇLARDA CESETLER ENDONEZYA: Yüksekliği 100 metreyi bulan dalgalar sahili savaş alanına çevirdi. Dalgalar, insanların cesetlerini ağaç dallarına savurdu. TAYLAND: Dünyanın favori tatil yörelerinden Phuket adası ağır hasar gördü. Dalış yapan 100'den fazla turist kayboldu. Üç bölgede olağanüstü hal ilan edildi. Leonardo Di Caprio'nun başrolünü oynadığı "Kumsal" filmdeki Ko Phi Phi adası da tsunamiden nasibini aldı. 600 turist, helikopterlerle tahliye edildi. MALEZYA: Daha önce böyle bir felaket yaşanmayan Malezya'da 10 metreyi bulan dalgalarda 1000 ev yok oldu. Dev dalgaların birçok binayı yuttuğu kentlerde arama-kurtarma çalışmalarına gemiler, uçaklar ve helikopterler katılıyor. Kara ve deniz kuvvetleri, sivil savunma ekipleriyle eşgüdümlü olarak arama-kurtarma çalışmaları yürütüyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|