|
|
AB yoluna girdik, sıra teşviklere geldi!
Türkiye'de son günlerde bahar havası esiyor. Özellikle Avrupa Birliği'nden (AB) önümüzdeki yılın ekim ayı için müzakere tarihi alınması, herkesin yüzünü güldürdü. Tabii daha yolun çok başındayız. Peki otomotiv sektörü AB sürecinden nasıl etkilenecek? Otomotivciler 2005 yılında sözbirliği etmişcesine pazarın yüzde 10-15 daralacağını öngörüyor. Bu da binek otomobilde satışların 380-400 bin adetler seviyesinde gerçekleşeceğini gösteriyor. Toplam pazar için de 600 adetli rakamlar telaffuz ediliyor. Ya yatırımlar... Oyak Renault yeni modeli için düğmeye basacak. Yeni otomobili 2005 Nisan'ından sonra Renault'nun başına geçecek Carlos Ghosn açıklaması bekleniyor. Aynı şekilde Fiat ve PSA Group'un (Peugeot-Citroen) Bursa'da üreteceği yeni ticari araç üzerine kapsamlı bir açıklama yapması bekleniyor. Hiç kuşkusuz yeni yatırımlar için vergi teşviği şart. Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Turgay Durak'ın her fırsatta dile getirdiği ve devletten istediği teşvikler otomotiv sektörünün geleceği açısından çok önemli. Çünkü 2007 yılına kadarki modeller tamam, peki dahna sonrası? Unutmamak gerekir ki, AB'ye yeni giren 10 ülke, Türk otomotiv sektörünü tehdit etmeye başladı. Yabancı yatırımcılara sağlanan 10 yıllık vergi tatili, kurumlar vergisi indirimi ve Ar- Ge teşvikleri, Slovakya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin yıldızını parlattı. Birçok dev yatırımlar için bu ülkelerin yolunu tutmaya başladı. Biz de sizlere yeni AB ülkelerinin sağladığı avantajları hatırlatmak istedik.
Türkiye'nin en büyük rakibi Çekler * Çek Cumhuriyeti: Yeni yatırım yapanlara 10 yıllık vergi tatili.
* Estonya: 5 yıllık vergi tatili.
* Macaristan: Ar-Ge faaliyetlerine yapılan harcamanın yüzde 200'ü kurumlar vergisi dışında tutuluyor. Bazı gelir kalemlerinde vergi avantajı. Vergi borçlarında yüzde 25-30'a varan indirim. Vergi 5 yıla yayılıyor.
* Letonya: 17 milyon doların üzerinde yatırım yapanlara 3 yıl boyunca yüzde 40'lık vergi indirimi. Vergi 10 yıla yayılıyor.
* Litvanya: Serbest bölgelerde kurumlar vergisinden 5 yıl boyunca yüzde 80 indirim. Daha sonraki 5 yıl için elde edilecek kârın yarısı yüzde 50 vergi indirimine tabi tutulacak. Serbest bölgelerde 1 milyon doların üzerinde yatırıma gidenlere 10 yıl boyunca yüzde 50 vergi indirimi.
Vergiler 7 yıla yayılıyor * Malta: Yatırım için alınacak demirbaşlarda yüzde 50'lik vergi teşviği. Ar-Ge harcamalarında kurumlar vergisinin yüzde 150'si vergi dışı. Kazancını yeniden yatırıma dönüştürenlere yüzde 17.5'lik vergi indirimi. Yatırımda, miktarı veya istihdam maliyetinden hangisi yüksekse o kaleme yüzde 50'lik vergi teşviği. Verginin 7 yıla yayılması.
* Polonya: Serbest bölgelerde kurumlar ve gayrimenkul vergisinde yüzde 50'lik avantaj.
* Slovakya: Mevcut yatırımı genişletme ve yenileme projesine 10 yıllık vergi tatili. Yeni yatırımlarda ise yüzde 50'lik vergi avantajı.
|