|
|
|
|
Futbol oynamadan önce makarna yiyin
Uzmanlar, düzenli oynanan futbolun kalp açısından yararlı olduğunu bildiriyorlar. Ancak, hiçbir şey yemeden ya da çok yedikten sonra maç yapmak sakıncalı. Maça çıkmadan en az üç-dört saat önce makarna yenmesi öneriliyor
Beşiktaş'ın takım doktoru Ayhan Optur, amatör oynanan futbolun sağlığımız üzerine etkilerini anlattı...
* Futbol sağlık için yararlı bir spor mu? Bütün sporlar sağlık için yararlıdır. Hareket miktarını artırarak kalbi güçlendirmek mümkün. Haftada üç gün bir kilometre yürünürse, kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır. Beş gün, yarım saat spor yapılırsa; kalp hastalıkları yüzde 98 azalır. Ancak, egzersizin en iyi biçimi; durmalı-kalkmalı egzersiz yapmaktır. Koşup-durmalı egzersizler, kalp kaslarının güçlenmesini sağlar. Bu, en iyi kalp ilacı kadar etkilidir.
* Profesyonel oynanan futbolla, amatör futbol arasında vücuda etki bakımından bir fark var mı? Profesyonel olarak yapılanda her gün düzenli olarak antrenman yapıldığı için vücut belli bir ritme giriyor. Profesyonel futbolcularda zorlama kapasitesi daha yükseliyor. Profesyonel yapılan futbolda futbolcuların ayakkabısından giydiği eşofmana kadar tüm malzemeleri özel seçiliyor. Formaların vücutta ıslandıktan sonra ne kadar ağırlık oluşturduğuna kadar dikkat ediliyor. Dolayısıyla, vücut belki çok daha fazla zorlanıyor, ancak her yönüyle buna hazırlanıyor.
* Sizce haftada bir oynanan futbolun vücut için önemli bir yararı var mı? Hiç spor yapmamak yerine haftada bir gün spor yapmak önemlidir. Her spor dalının, düzenli olarak yapıldığı sürece vücuda büyük yararı bulunur. Ancak, haftada bir gün yerine en az üç gün vücudu çok zorlamadan belirli bir ritimde spor yapmak gerekir.
* Sizce iş çıkışlarında oynanan halı saha maçlarının yararı oluyor mu? Yoğun stresli bir gün geçirdikten sonra stres atmak amacıyla yararlı. Ama dikkat edilmesi gereken şeyler var. Hiçbir şey yemeden maç yapmak ya da çok yedikten sonra maça çıkmak sakıncalı. Bu sporu yapmadan en az üç-dört saat önce karbonhidrat ağırlıklı bir şeyler yemek gerekli. Bu bir tabak makarna olabilir. Çok yoğun bir günden sonra vücudu zorlamak da çok yararlı olmayabilir. Bu tip maçlar skora yönelik oynanmamalı, bu iş biraz eğlenceli olmalı.
* Neden halı saha maçlarında çok fazla sakatlanmalar, hatta kalp krizleri yaşanıyor? Halı saha maçlarından önce de çok iyi bir ısınma evresinden geçmek gerekir. Kasları ve vücudu ısıtmak önemlidir, ancak genellikle halı saha maçları amatörce yapıldığından insanlar işten çıkıp direkt olarak maça başlıyorlar. Bu da daha maçın başında kas gerilmelerine bağlı sakatlanmalara neden oluyor. Bir de halı sahaya uygun ayakkabı seçilmediği için ayak bileği yaralanmaları görülüyor. Kalp krizleri ise, zorlanmayla belki kendilerine uygun ortam bulduklarından daha sık yaşanabilir. Ancak insanlar hiçbir sağlık kontrolü yaptırmamışlarsa bile, kendi maksimum noktalarını bilmek durumundalar. Sağlık problemi olanlar, çok kilolular, göğüs ağrısı çekenler ve nefes darlığı olanlar, spor yapmadan önce doktora başvurmalı. Spora yeni başlayanlar ilk gün koşmaya kalkmasın.
* Tüm kontrolleri yapıldığı halde neden her yıl sahanın ortasında kalp krizinden ölen futbolcularla karşılaşıyoruz? Her şey yapıldığı halde bile bazı sorunlar görülemeyebilir. Ancak bu durum çok enderdir. Bu şekilde ölümler damar hastalığına bağlı bir zorlanma ile oluşmuyor. Onlarda doğuştan ekstra bir kalp dokusu oluyor ya da kalp kası kalın oluyor. Sporcular ölüyor diye spor yapmamak çok hatalıdır. Sağlık kontrolleri yapılarak herkesin kendine uygun sporu yapması gerekli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|