Meclis'te bildiri tartışması...
AB'nin 17 Aralık zirvesine üç gün kala, TBMM bugün AB konusunda genel görüşme açılmasıyla ilgili ön görüşmeyi yapacak. Tartışılan ise görüşme sonrası bir bildirinin yayınlanıp yayınlanmayacağı... AB konusundaki genel görüşmeye gelince.. Konusu, geçen hafta Başbakan Erdoğan'ın, CHP lideri Deniz Baykal'ı ziyareti ile ortaya çıkmıştı. Amaç da belliydi; "Hükümetin arkasına parlamento iradesini koyup, ortaya çıkan olumsuzlukları gidermek için güçlü bir destek vermek..." Bu çerçevede Meclis'te genel görüşmenin ön görüşmesi geçen hafta yapılacaktı. Böylece, AB Dışişleri Bakanları'nın dünkü toplantısı öncesinde Brüksel'e önemli bir mesaj verilmiş de olacaktı. Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün programının yoğunluğu dolayısıyla Meclis'te ön görüşme bugüne ertelendi.
Baykal: Bildiri çıkmalı CHP lideri Deniz Baykal ile dünkü sohbetimizde, ön görüşme üzerinde durduk. Baykal, öncelikle bugün Meclis'ten bir karar metninin çıkması gerektiği görüşünde. CHP liderine göre, devletin zirvesinin ardından parlamentonun da kırmızı çizgileri net bir şekilde ortaya koyma zorunluluğu var. Daha önce Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrasındaki ortak basın açıklaması ve devletin zirvesinden çıkan karara benzer bir şekilde, AKP ile üzerinde uzlaşma arayacakları bir taslak metin hazırladıklarını bildirdi. Baykal, Meclis'in daha önceden bu görevi yerine getirmesi gerektiğini belirterek, "Bugünkü noktaya nasıl gelindi?" sorusunu sorup devam etti: "Bugünkü sorunların temelinde AB Komisyonu 'nun raporu var. Rapor öncesi gereksiz yere zina tartışması yaşandı. Direniş gösterip onu Türk Ceza Kanunu 'na koydurmadık. İkinci hata Komisyon raporu açıklandığında, Başbakan 'ın daha danışmanları dahi metni incelemeden yaptığı açıklama ile ortaya çıktı. Başbakan, rapor açıklanmasından bir saat sonra çıktı ve iç politik kaygılarla raporu olumlu bulduğunu bildirdi. Büyük bir heyecan fırtınası estirdi. Biz ise soğukkanlı bir şekilde raporun içinde bazı tuzakların olduğunu, bunlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledik. Sonuçta zirve raporu taslağı çıkınca, raporun içindeki tuzaklar da görüldü." Baykal'a göre, Meclis'in net bir tavır göstermesi için geç kalınmış değil. Bunun için bugün AB konusunda yapılacak genel görüşmenin ön görüşmesinin süratle tamamlanıp, ardından bir bildiri çıkması gerektiği konusunda ısrarlı.
AKP: Gerek yok CHP lideri, bildirinin çıkmaması halinde hükümetin de sıkıntıyı tek başına üstleneceği uyarısında da bulundu ve ekledi: "Nasıl hükümet, 1 Mart Tezkeresi' nin oylaması öncesinde olduğu gibi Meclis'i aşan kararlar aldığında geldiği iyi görür, o günü göz önüne alırsa durumu daha iyi anlar..." Baykal'ın tavrı bir bildiri çıkması gerektiği yönünde olsa da AKP'nin tavrı aynı noktada değil. Her ne kadar CHP ile birlikte AB konusunda bir genel görüşme açılması önergesi bulunsa da AKP, görüşmesinin yapılıp, ardından oturumun kapatılması gerektiği görüşünde. Nitekim, AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz da dünkü sohbetimizde bunu açık bir şekilde dile getirdi. Kapusuz, "genel görüşme açılmasına gerek" görmediklerini açıkladı. Ön görüşmenin yapılmasının yeterli olduğu inancını taşıdıklarını belirterek dün şunları söyledi: "Zaten devletin zirvesinden gerekli açıklama yapıldı. Meclis 'te de herkes fikrini söyler ve ön görüşme bu şekliyle kapanır. O kadarı yeterlidir. Genel görüşme açılmayacağı ve sonuçlanmayacağı için de bir bildiri yayınlanmasına gerek yok. Eğer genel görüşme açılsaydı, o zaman bir bildiri yayınlanırdı..." Meclis'te yapılacak görüşmeler sonucunda Kapusuz'un da belirttiği gibi AKP bir bildiri çıkmasının önünü genel görüşme açılmasını engelleyerek tıkayacak. Öyle görünüyor ki, Meclis'in bugünkü oturumunda, AB'den 17 Aralık Zirvesi'nden nasıl bir sonuç çıkarsa bunların kabul edilemeyeceğinden çok, bir bildiri yayınlanıp yayınlanmaması konusu tartışılacak.
|