Baykal: Özel statü düşünülemez
Baykal: 'Türkiye ile AB'nin müzakere sürecinde özel statü düşünülemez.'.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerinin başlaması için gerekli tüm koşulları yerine getirdiğini belirterek, ''Türkiye'nin AB içinde yer alması tarihin de zorunlu bir sonucudur. Bu konuda hiçbir soru işareti olmaması gerekir'' dedi.
Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında, Türkiye ile AB'nin müzakere sürecinde ''Özel statü, deneriz, bakarız, olursa olur, olmazsa başka bir şey düşünürüz'' gibi lafları kaldırmak gerektiğini söyledi.
Baykal, ''Düşünemeyiz kardeşim, onları düşünemeyiz. Eğer onları düşünüyorsanız dürüst olalım, birbirimizi yormayalım. Biz düşünmüyoruz, düşünemeyiz'' dedi. Baykal, 17 Aralık yaklaşırken yaşanan sıkıntıların temelinde 6 Ekim'de yayınlanan İlerleme Raporu'nun ''yanlış yorumlanmasının'' yattığını belirtti.
Toplumun ''sevinmeye ihtiyacı olduğu'' için hükümetin, raporun ''olumlu ve dengeli'' olduğu yönündeki açıklamalarına inanıldığını ifade eden Baykal, kendilerinin de bunun böyle olmadığını anlatamadıklarını söyledi.
'UCU AÇIK...'
Müzakereler için kullanılan ''ucu açık'' sözünün daha önce üye olan hiçbir ülke için söylenmediğini belirten Baykal, bunun, sürecin nasıl sonuçlanacağının bilinmediği, belirsiz olduğu anlamına geldiğini ifade etti. Baykal, hedefin belirsizliği imasını kabul edemeyeceklerini bildirdi.
''Çözüm garanti değil'' denilmesinin kabul edilebileceğini söyleyen Baykal, ''Ama süreç başlarken çözüm olmayacağını söylemek, çözümü sabote etmektir'' dedi. Baykal, ''Ucu açık olmamalı, daha önce başkalarına nasıl olduysa bizimle de öyle olmalıdır'' diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Baykal, serbest dolaşıma kısıtlama getirilmesinin, Türkiye'nin AB ile kuracağı ilişkinin tam üyelik olmaktan çıktığını göstereceğini de belirtti.
'KIBRIS SORUNU İLE AB SÜRECİ AYRI'
AB'nin Kıbrıs konusunda ciddi yanlışlıklar ve tutarsızlıklar içinde olduğunu kaydeden Baykal, Kıbrıs sorununun 40 yıldan beri çözümlenemediğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
''Kıbrıs sorununun çözüm yolları ayrı, Türkiye'nin AB ile müzakere süreci ayrı. 40 yıldır çözümlenememiş bu sorunla ilgili olarak Türkiye'ye, AB ile müzakerelerin başlayacağı bir süreçte 'Adadaki Rum siyasi yapısını benimse ve bu sorun çözülsün' demek kadar haksız ve yanlış bir şey olamaz.''
|