'Entegrasyon değil asimilasyon'
Milli Eğitim Bakanı Çelik anadilde eğitimi engelleyen Hollanda'ya karşı sert çıktı..
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Hollanda'nın entegrasyon politikasını eleştirerek, bu ülkenin entegrasyon politikasında samimi olmadığını söyledi.
AB dönem başkanı Hollanda tarafından Maastricht kentinde düzenlenen, meslek eğitimi konulu bakanlar düzeyindeki toplantıya katılmak üzere bu ülkeye gelen Çelik, Rotterdam'da Türk kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi.
Rotterdam Başkonsolosluğu binasında yapılan toplantıda konuşan Çelik, Türkiye'nin politika olarak, yurtdışındaki bütün Türk vatandaşlarının, içinde yaşadıkları toplumla bütünleşmesini, o topluma entegre olmasını istediğini söyledi. ''Entegrasyona sonuna kadar evet, asimilasyona hayır'' diyen Çelik, Türk vatandaşlarından başta dil olmak üzere kendi kültürel ve yaşam özelliklerini bırakmalarını istemenin kabul edilemeyeceğini anlattı ve Hollanda'nın bu konudaki uygulamalarının ''asimilasyona kaçtığını'' söyledi. Çelik, ''Hollanda'nın son dönemlerde uyguladığı entegrasyon politikasında samimi olmadığını, entegrasyon politikası adı altında biraz da asimilasyona gitmek istediğini'' söyledi. Çelik, Türkçe anadili eğitiminin Hollanda'da yeniden başlatılmasına ilişkin çabaların sonuca ulaşmasını arzuladıklarını, bunoktada Türk vatandaşlarının birlik içinde azim ve kararlılıkla işin üzerine gitmeleri halinde bu sorunun çözümleneceğini kaydetti. Sivil toplum kuruluşlarınca Hollanda'da başlatılacak Türkçe anadili eğitimine, gerekli olduğu takdirde, Türkiye'den araç-gereç ve personel desteği sağlayabileceklerini bildiren Çelik, Hollanda'daki Türk vatandaşlarının potansiyel olarak çok güçlü olduklarını ifade etti. Çelik, ''Bu potansiyelin gereği olan getiriye sahip değiliz. Farklılıklarımıza alışmamız lazım. Aksi takdirde marjinal kalıyoruz'' dedi.
ZOR DÖNEM
Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Tacan İldem de, zor bir dönemden geçildiğini, Batı'nın terörü öne sürerek İslam hakkındaki yorumlarından ve kaygılarından son dönemde bu ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının da nasibini aldığını ve ülkede asimilasyon rüzgarları estiğini anlattı.
Toplantıya katılan Türk kuruluşları temsilcileri de, başta eğitim olmak üzere karşılaştıkları çeşitli sorunlar ve Türk hükümetinden beklentilerini dile getirdiler. Türk toplumunun önemli bir entegrasyon sorunu bulunmadığını, asıl sorunun Hollanda tarafından kabul görmemek olduğunu belirten temsilciler, entegrasyonun iki yönlü bir ilişki olduğuna dikkati çektiler.
Milli Eğitim Bakanı Çelik, Maastricht'te yarın başlayacak bakanlar düzeyindeki toplantıya katılmak üzere akşam saatlerinde bu kente geçecek.
|