|
 |
|
 |
  |
|
Kararlı tutum taslak yeniletti
Brüksel'de bulunan Dışişleri Bakanı Gül'ün temasları ve Ankara'nın net tutumu 3. AB taslağı getirdi.
17 Aralık zirve sonuç bildirgesi ön taslağı bu kez Türkiye lehine değişti. Taslakta "imtiyazlı ortaklık"tan söz edilmedi, "Tam üyelik müzakerelerine gecikmeksizin başlanması" istendi.
GÜL'ÜN ETKİSİ BÜYÜK KIBRISLI Rumlar'ın ısrarla "Kıbrıs'ın tanınması" koşulu da taslağa girmedi. Bu konudaki paragrafın aynen kalmasında NATO Zirvesi için Brüksel'de bulunan Gül'ün girişimlerinin rolü büyük.
Tam üyelik müzakeresi gecikmeksizin başlasın
AB liderler zirvesi için hazırlanan Türkiye taslak metninde "ucu açık" olmak kaydıyla müzakerelere hemen başlanması istendi, "Rum kesimini resmen tanıma" ve "imtiyazlı ortaklık" yer almadı.
Coreper'de, zirve sonuç bildirgesinin Türkiye paragrafında yine yoğun tartışmalar yaşandı. Hollanda'nın hazırladığı Türkiye taslak metninde müzakerelere başlama tarihi AB liderlerine bırakıldı ve "Türkiye ile tam üyelik müzakereleri gecikmeksizin başlasın" dendi. Böylece zirve sonuç bildirgesi taslağına "imtiyazlı ortaklık" ifadesi dahil edilmemiş oldu. Kıbrıs'la ilgili paragrafta değişiklik yapılmadı. Rum yönetimi, Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıması konusunda taslakta küçük bir ifadeye yer verilmesi gerektiğini savundu. Ancak Hollanda, Ankara Anlaşması'nın AB'ye yeni katılan 10 ülkeye uyarlanmasını talep edebileceklerini, metindeki yazımın da bu yönde olduğunu ifade etti. Yunanistan da "sınır sorunlar ve komşuluk ilişkilerini" içeren 20'nci paragrafta Helsinki Sonuç Bildirgesi'ne atıfta bulunulmasını sağladı.
İşte son taslak metin Tam üyelik Avrupa Konseyi, Helsinki'de Türkiye'nin diğer aday ülkelerle aynı kriterler bazında AB'ye üye olabileceği yönünde aldığı kararı tekrar gözden geçirdi. Konsey, Aralık 2004'teki toplantıda Avrupa Komisyonu'nun hazırladığı raporda Türkiye'nin Kopenhag kriterlerini yerine getirdiği konusunda olumlu bir görüş bildirmesi ve Türkiye'yi aday olarak tavsiye etmesi durumunda, üyelik kabul konuşmalarına vakit geçirmeden başlanacağı yönünde karar aldı. Avrupa Konseyi, Türkiye'nin geniş çaplı reform süreci sonucunda kaydettiği ilerlemeleri son derece olumlu karşılıyor ve reform sürecinin aynı yönde devam edeceğine dair inancını belirtiyor. Ayrıca Konsey, Türkiye'nin Avrupa Komisyonu'nun belirlediği altı yasayı kanunlaştırma yönünde attığı olumlu adımlarını sürdüreceğinden de emin. Komisyon bu gelişmelerin kalıcı olması, özellikle de insan haklarıyla temel hak ve özgürlükler konusunda alınan kararların tam uygulanabilmesi için Türkiye'yi denetlemeye devam edecek. Komisyon bu denetlemeleri yaparken işkence ve kötü muamele dahil olmak üzere 2004 tarihli rapor ve tavsiyesinde ele aldığı noktaları göz önünde bulunduracak ve gelişmeleri Avrupa Konseyi'ne bildirecek. AB, üyeliğe kabul edilme sürecinde yapılan reformları yakından takip edecek.
Kıbrıs Avrupa Konseyi, Türkiye'nin, üyeliğe kabul edilen diğer on ülkeyi göz önünde bulundurarak Ankara Anlaşmasının adaptasyonunu öngören protokolü imzalamasını son derece olumlu karşılıyor. (Taslağın 19'uncu paragrafında "Avrupa Konseyi, Türkiye'nin Ankara Antlaşması'nın 10 yeni üye ülkenin katılımını dikkate alarak adapte edilmesine ilişkin protokolü imzalama (kararını) olumlu karşılıyor" ifadesi yer aldı. Bununla Türkiye'nin söz konusu protokolü imzalamayı kabul etmesi isteniyor)
Müzakere Avrupa Konseyi, aday ülkelerle yapılacak üyeliğe kabul görüşmelerinin her aday ülke için ayrı bir çerçeveye oturtulmasını kabul etti. Bu çerçevelerin her biri, Komisyon'un teklifi doğrultusunda, Avrupa Konseyi tarafından hazırlanacak. Bu çerçeveler oluşturulurken beşinci genişleme süreci ve bu akit göz önünde bulundurulacak ve müzakreler her bir aday ülkenin kendine ait özellikleri de dikkate alınarak aşağıdaki noktalara değinecek.
Ege sorunu Avrupa Konseyi, üye ülkelerin komşu ülkelerle iyi ilişkiler içinde olması gerektiğinin altını çiziyor. Türkiye'nin komşularıyla ilişkilerinde kaydettiği gelişmeleri ve sınırlar konusunda yapılan müzakereleri, birliğe üye ülkelerle birlikte BM tüzüğünde belirtildiği şekilde çözümlemeye çalışmasından memnuniyet duyuyor. Üyeliğe kabul sürecini doğrudan etkileyen henüz sonuçlanmamış müzakerelerin, gerekirse Uluslarası Adalet Komisyonu'na sevk edilmesini önerdi.
2014 Müzakerelerin 2014'ten önce tamamlanamayacığına ilişkin paragraf yeni taslağa da girdi. Müzakerelerin 'ucu açık' olacağını da ortaya koyan taslak; özgürlük, demokrasi, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı ilkelerinin ciddi ve süreli bir biçimde ihlal edilmesi halinde Komisyon veya üye ülkelerin müzakerelerin askıya alınmasını talep etmesine olanak veriyor. Bu konudaki kararın, önceki taslakta olduğu gibi nitelikli çoğunlukla alınması öngörülüyor.
FİKRET AYDEMİR BRÜKSEL
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|