|
|
Doğru iletişim kurulan çocuk sağlıklı gelişiyor
1. Çocuğunuza ninniler söyleyin. Bu, dildeki ritmi ve akıcılığı işitmelerini sağlayacaktır.
2. Çocuğunuzla birlikte basit şarkılar söyleyin.
3. Şarkılar söylerken, masallar anlatırken ve günlük aktiviteler sırasında beden dilini kullanın.
4. Birlikte baktığınız nesnelerin isimlerini söyleyin ve evde bulunan çeşitli nesnelerden bir grup oluşturarak, çocuğunuzdan bu nesneleri isimlendirmesini isteyin. Nesnelerin özellikleri hakkında sohbet edin (renkleri, ebatları, ağırlığı, şekli). Ninniler, şarkılar ve oyunlar eşliğinde vücut organlarına dokunun ve isimlerini söyleyin. Çocuğunuza bilmeceler sorun. Cevapları tahmin etmeye çalışmak hoşuna gidecektir. Masallardan, birlikte baktığınız ve üzerinde yorumlar yaptığınız dergilerden, sokak yürüyüşlerinden, resimli ve yazılı kartlardan, çevrede göreceğiniz işaretlerden faydalanarak, çocuğunuzu yeni kelimelerle tanıştırın. Çocuğunuzla telaffuz ve gramerinizi örnek alabileceği bire bir sohbetler yapın. Ancak her zaman çocuğun yanlışlarını düzeltmeyin, sadece doğru ifade ile kelimeyi tekrarlayın. Yavaş da olsa mutlaka öğrenecektir. Tam cümleler kullanarak çocuğunuza örnek olun.
5. Çocuğunuzun sevdiği ve sevmediği şeylerle ilgili sohbet edin.
6. Çocuğun çeşitli yanıtlar vermesini sağlayan basit öyküler anlatın.
7. Sevdiği öyküleri tekrar tekrar okuyun ve daha sonra bu öyküyü onun size anlatmasına izin verin.
8. Bol bol açık uçlu, sadece 'evet' veya 'hayır' yanıtının yeterli olmadığı, cevabı düşünmelerini gerektirecek sorular sorun.
9. Evde ve dışarıda, yaratıcı durumları teşvik edici olduğunu düşündüğünüz nesneleri kullanarak, çocuğunuzla oynayın ve konuşun.
10. Bir kutuyu çeşitli nesnelerle doldurun ve çocuğunuza bunların kime ait olduğunu sorun.
11. Yazma faaliyetlerini teşvik edin. Çocuğunuzun sevdiği renkleri, hayvanları not edin ve yanıtlarını daha sonra yeniden birlikte okuyun.
12. Çocuğun söylemekte güçlük çektiği kelimeleri kullanırken örnek olun. Söyleyemediği heceyi içeren oyunlar oynayın.
|