Ukrayna'da Yüksek Mahkeme 'seçim krizini' görüşüyor
Ukrayna'da Yüksek Mahkeme, ülkeyi bölünmenin eşiğine getiren seçim krizini görüşmeye devam ederken, on binlerce kişi mahkeme civarında eylemini sürdürüyor..
Mahkemenin günlerce sürebileceği açıklamasına rağmen, Başbakan Viktor Yanukoviç'in bin kadar yandaşıyla batı yanlısı muhalefet lideri Viktor Yuşçenko'yu destekleyen on binlerce kişi, mahkemeye giden yolların trafiğe kapatılmasına neden oldu.
Yüksek Mahkeme'nin vereceği kararın, iki tarafı da tatmin etmesi imkansız gibi görünürken, Yuşçenko yandaşları mahkeme dışında 'Gerçek Yuşçenko' sloganları atıyor. Ukrayna'da muhalefet ve iktidar arasındaki ayrım derinleşirken, ''asıl çatışmanın Rusya ve Batı Avrupa arasında yaşandığına'' inanan Yuşçenko yandaşları, Rusya'ya duydukları tepkiyi her fırsatta dile getiriyor.
Siyasi gözlemciler, ülkede Devlet Başkanı Leonid Kuçma'nın yanı sıra Yanukoviç ve Yuşçenko'nun da devlet başkanı olduğunu belirterek, 'Ülkede 3 devlet başkanı var. Yüksek Mahkeme'nin vereceği karar tarafları tatmin etmeyeceği gibi, çözüm çabalarını daha da fazla baltalayabilir' uyarısında bulundu.
Yetkililer, krizin ülkedeki ekonomik gelişmeyi de olumsuz yönde etkilediği uyarısında bulunurken, uzmanlar, seçim krizinin ülkedeki ayrılıkları derinleştirdiği ve bölünmenin ciddi bir tehdit haline geldiğini savundular. Yanukoviç yandaşlarının yaşadığı ülkenin doğusundaki Donetsk bölge meclisinin dün akşam, 5 Aralıkta bölgenin özerkliği için referandum düzenlenmesi kararı alması bu korkuyu daha da artırdı.
Yanukoviç, bu adımı desteklemediğini ancak tüm bunlara Yuşçenko'nun neden olduğunu ileri sürdü. Yuşçenko da yaptığı açıklamada, yetkilileri ''tehlikeli bölücülük kartıyla oynamakla'' suçladı. Başbakan Yanukoviç'i destekleyen doğu bölgesi valileri ve milletvekilleri, bugün Donetsk kentinde yaptıkları toplantıda Yuşçenko'nun devlet başkanı olması halinde ayrılık için referandum düzenlenmesini önerdi.
Toplantıda, Moskova Belediye Başkanı Yuri Luskov da izleyiciler arasında oturdu.
UKRAYNA İÇİN ULUSAL BİRLİK ÇAĞRISI
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ve AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması çağrısında bulundular. NATO-AB ortak toplantısı çerçevesinde biraraya gelen de Hoop Scheffer ve Solana, Ukrayna'da her türlü bölgesel özerklik ve bölücülük girişimlerine karşı olduklarını ifade ettiler.
Solana ve de Hoop Scheffer, Ukrayna'daki krize ulusal birlik içinde, barışçı yöntemlerle çözüm aranmasını isteyerek sükunet çağrısında bulundu. NATO-AB toplantısında, Bosna'da barışı koruma görevinin AB'ye devir edilmesine ilişkin son hazırlıklar da tamamlandı.
AB, 'Althea' olarak adlandırdığı operasyon çerçevesinde Bosna'da 7 bin kadar asker görevlendirerek tarihinin en kapsamlı askeri girişimini 2 Aralıktan itibaren gerçekleştirmeye hazırlanıyor. AB birimleri, İngiliz General David Leakey tarafından komuta edilecek. AB, operasyon çerçevesinde NATO imkan ve yeteneklerini kullanacak.
'Althea' operasyonunun katılımcıları arasında, AB ve NATO üyeleri dışında, İsviçre, Fas, Arjantin, Şili ve Yeni Zelanda'nın da yer alacağı belirtildi. SFOR'da, 1995 sonundan bu yana 60 bin kadar asker görev üstlendi. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, İttifak'ın Saraybosna'da AB'ye katkı amacıyla bir genelkurmay birimi bulundurmayı sürdüreceğini hatırlattı. Öte yandan, AB Komisyonu, Ukrayna'da bir ''deprem yaşanmasının' önlenmesinin önem taşıdığını açıkladı.
Komisyon Sözcüsü Françoise Le Bail, bölgesel özerklik girişimleri konusundaki değerlendirmesinde, ''seçimlerin dürüst bir şekilde yapılması halinde sonuçların herkes tarafından kabul edilmesi gerektiğini' belirterek, bunun demokrasi kuralı olduğunu hatırlattı. Sözcü, Ukrayna anayasasının bölünmeyi mümkün kılmayan maddeler içerdiğini de kaydetti.
|