kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şık ziyafet sofrası labirent gibidir
Şık ziyafet sofrası labirent gibidir


Geçenlerde kibar bir sofrada büyük bir yuvarlak masanın etrafında oturmuş yemek yiyorduk. Yemek servisi başlamadan önce tabağımın solunda duran küçük tabağa baktım, solumda oturan hanım o tabağın içinde ekmeğine tereyağı sürüyordu. Tabii sağımda oturan hanım da benim sağıma düşen tabağın içinde aynı işi yapıyordu. Kısacası, solumdaki hanım tabağımı işgal etmişti. Yemek öncesi tereyağı yiyenlerden olmadığım için fazla canım sıkılmadı. Ama az sonra yemekle birlikte salata servisi yapıldığında, çatalımı uzatmama zaman kalmadan, solumdaki hanım bu kez de salatama saldırdı. Yeni tanıştığım kibar bir hanımefendiyi sofrada mahcup etmemek uğruna o yemekte hem tereyağımdan, hem de salatamdan oldum. Bu arada, tahmin edebileceğiniz gibi, masanın karşı taraflarında bir yerde bir kişilik salata açıkta kalmıştı. Eğer solumdaki hanım önündeki tabak çatal bıçak kalabalıklığını düzene sokan basit kuralları bilseydi, kendini görgüsüz durumuna düşürmez, dolayısıyla ben de salatamdan mahrum kalmazdım. Evinizde ailenizle yemekteyken bir yakınınız aç karnına kapıyı çalsa, sofraya bir tabakla çatal bıçak koyarak onu da aranıza alabilirsiniz. O da umduğu ile değil, bulduğu ile yetinir. Ama önceden yemeğe davet ettiğiniz kişi ya da kişileri bu kadar kolay ağırlayamazsınız. Görgü kuralları birtakım ayrıntılara dikkat etmenizi gerektirir. Her şeyden önce sofra, konukların gelmesinden önce kurulmuş olmalı. Sofra dekorasyonu olarak taze çiçekler gerçi göze çok hoş görünür ama sohbeti engelleyebileceği düşünülerek boyları fazla uzun tutulmamalı. Yemek sofrası için uygun sofra örtüsü, klasik beyaz renkli olanlarından seçilir. İkindi üstü çay sofrası için pastel tonlarda olmak kaydıyla renkli örtü de kullanabilirsiniz. Sofra örtüsü üzerinde ayrıca değerli bir dantel örtü yayılırsa, şıklık tamamlanır. Kibar sofralarda içinde yemek yenen tabak, Fransızların "sous-plat" yani tabak altı denen, porselenden altına dek çeşitli malzemelerden yapılabilen bir geniş ve düz tabak üzerine oturur. Tabaklar birbirine değince ses çıkmaması için tabak altının ortasına çok ince bir peçete ya da yuvarlak dantel örtü konabilir. Zira servis sanatının ana kuralına göre, hiçbir zaman cam cam üzerine konmaz. Yani cam tabağın üzerine camdan çorba kasesi yerleştirilmez. Arada daima bir peçete ya da dantel bulunmalıdır.

HATA YAPMA KORKUSU
Son zamanlarda yaptığı röportajlarla adına medyada sık sık rastladığınız bir meslektaşım bir süre önce bana dert yanıyordu. Aslında şık bir restorana gitmeye imrendiğini, ancak bugüne dek kebapçı ve meyhane dışında böylesi bir yerde yemek yemediği için yanlış yapmaktan korktuğunu, toplumda isim sahibi olmuş bir kişinin etrafa küçük düşmesini istemediği için cesaret edip gidemediğini söylüyordu. Yüreklendirici sözlerimin de etkili olduğunu sanmıyorum. Gerçekten de şık bir ziyafet sofrası, neyin ne için kullanılacağını bilmeyenler için bir labirent gibidir. Yanlış yapmadan yemeğin sonunu getiremeyeceğinizi düşünürsünüz ve güzelim yemeklerin her lokması boğazınızda dizilir. Ancak sofra adabına kısaca bir göz atmakla, göreceksiniz, bu mesele kolayca sorun olmaktan çıkacaktır. Şimdi gözünüzde, bir yığın çatal, bıçak ve kadehin önünüzde sıralandığı bir sofra canlandırın. Yanınızda ya da karşınızda oturan kişinin daima doğru çatal bıçağı kullanacağına güvenemeyeceğiniz için, onlardan kopya çekmenizi hiç tavsiye etmiyorum. Siz en iyisi şu basit ama garantili kurala uyun: Sofra kurulurken, en son yenecek yemeğin çatal, bıçağı en içte, en önce yenecek olanınki ise en dışta yer alır. Tatlı çatal bıçağının yeri sous-plat, yani tabak altının üst kısmındadır. İçten dışa doğru yerleştirilirken en dışta ordövr çatal bıçağı yer alabileceği gibi, menünün oluşumuna göre, balık çatal bıçağı, çorba kaşığı ya da ıstakoz çatalı bulunabilir. Ancak sofrada sadece menüye uygun yemek takımları yer almaz. Yiyeceklere görgü kurallarına uygun biçimde ulaşabilmek için çorba kepçesi, et servis çatalı, salata servis takımı ya da garnitür kaşıkları da sofrada hazır bulunur. Bunlar kullanıldıktan sonra birbirlerine paralel olarak, sofra örtüsüne değmeyecek biçimde tabağa bırakılır.

HERKESİN TABAĞI SOLUNDA
Herkes, solunda bulunan ekmek ve salata tabaklarını kullanır. Eğer sağınızdakine hamle yapacak olursanız, yanınızdaki kişinin da başına, benim az önce sözünü ettiğim durum gelir. Durumu açıklığa kavuşturmak ve doğru tabak değiştokuşu gibi bir çaba ise yanlış yapanı büsbütün küçük düşüreceği için hiç önerilmez. Bir kez bu bilgilerle donatıldıktan sonra artık tek kafa karıştıracak şey tabağınızın sağ üst tarafında yer alan bardak ve kadehler gibi görünüyor. Ama misafir olarak sizin için bu da fazla önemli bir sorun değil. Çünkü ev sahibi ya da personel, içkilerin servisini önceden belirledikleri bardak ya da kadehlere yapacaklar, size de sadece onu içmek kalacaktır. Sakın acele etmeyin. Ancak evsahibi kadehini kaldırıp yemeği açtıktan sonra siz de içkinizi yudumlamaya başlayabilirsiniz. Herhangi bir nedenden dolayı bir konuk alkollü içki içmek istemezse, evsahibinin, "Canım bir kadehten bir şey çıkmaz" ya da "Bu şarabın özelliği var, mutlaka denemelisiniz" gibi iyi niyetinden kuşku olmayan ısrarları yakışık almaz. Bu nedenle de sofrada çeşitli içki kadehlerinden oluşan kalabalık ormanın bir ucunda daima içi su dolu bir bardak bulunmalıdır. Bu haftalık da bu kadar. Haftaya görgü serüvenine devam edeceğiz.

SOFRA dekorasyonu olarak taze çiçekler göze çok hoş görünür. Ama sohbeti engelleyebileceği düşünülerek boyları fazla uzun tutulmamalı. Yemek sofrasına serilecek örtünün rengi ise beyaz olmalı
DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 İstanbul artık onların evi oldu
 Anadolu kültürleri ebruya benziyor
 Gelenekselden evrensele 'aşure'
 Cami duvarına sevgi boyası
 En büyük destek imam ve eşinden
 Beşiktaş'a zorunlu estetik operasyon
 İster uzak, ister yakın en cazip tatil seçenekleri
 Kapalı havuzlarda form tutabilirsiniz
 102 yıllık Ermeni okulu kültür hizmeti verecek
 Bu ayın vazgeçilmez tatları pide, zeytin, hurma ve güllaç
 Güllaç
 Çevreyi koruyan yiyecekler
 Hem ruhunuz hem bedeniniz yenilensin
 Türkiye'nin ilk online sanat merkezi
 Yemek davetlerinde uyum şart
 Kitapla buluşmak için son üç gün
 Kehribar Kadınlar
 Auschwitz'in Külleri
 En keyifli iftar sofraları
    Yazarlar
    Alışveriş
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
BALÇİÇEK PAMİR
Doğru topu bulmak öyle kolay değil işte
En son ne zaman...
Kart vurguncuları parayı bölüşemedi
Kart vurguncuları parayı bölüşemedi
'Anlaşmalı garsonlar' sayesinde kredi kartlarının kopyasını alan çete...
Kanlı pusu: 4 ölü
Kanlı pusu: 4 ölü
Beyoğlu Hacıhüsrev'de "Kız meselesi" yüzünden Ali Tamkoşar ve 2 oğlu,...
249 holigan var
Bu yılın Nisan ayında çıkan yasanın uygulanması sonucu toplam 249...
Federasyon Başkanı Bakan Aksu ile görüştü
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Levent Bıçakcı'nın dün...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.