Göğüs kanseri ilacı prostata umut oldu
Bilimadamları, göğüs kanserinde kullanılan bir ilacın, prostat kanseri olan ve hormon terapisine cevap vermeyen erkekler için çare olabileceğini açıkladı. New England Journal of Medicine'da yapılan iki araştırma, ilacın yaşamı iki ay daha uzattığını ortaya koyuyor. Bazı yan etkileri bulunsa da bilimadamları, ilacın prostat kanseri olan erkeklerin tedavisinde bir alternatif olarak sunulabileceğini düşünüyor. İlaç önümüzdeki yıl hastaların tedavisinde kullanılmaya başlanacak. Hormon tedavisine cevap vermeyen prostat kanseri hastalarına, tedavi bittikten sonra yaklaşık 12 ay ömür biçiliyor. Hastanın acı çekmesini önlemek için ilaçla kemoterapi tedavisine başvuran doktorlar, bunun hastanın ömrünü uzatmaya yaramadığını söylüyor.
İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde Klinik Onkoloji Bölümü'nden Profesör Nick James, prostat kanseri olan yaklaşık bin 800 erkek üzerinde yaptıkları iki araştırmanın ise hormon tedavisine cevap vermeyen, dolayısıyla ölüme mahkum olan hastalar için bir devrim sayılabileceğini düşünüyor: "Bu ilaç dışında hiçbir ilaç, hormon tedavisine cevap vermeyen erkeklerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için bir umut vermiyordu. Bu araştırma hem hastalar için bir umut oldu, hem de bu alandaki yeni araştırmaların yolunu açtı." Araştırma kapsamında; normal tedavilerine devam edilen hastalar 16.5 ay sonra hayatını kaybederken, üç hafta boyunca bu ilacı kullananların yaşamlarına 18.9 ay daha devam ettiği ortaya çıktı. Ayrıca ilacı kullananlar saçlarını kaybetme, mide bulantısı gibi yan etkilerden etkilenseler de genel anlamda kendilerini daha iyi hissettiklerini belirtti.
Prostat Kanseri Vakfı'ndan Chris Hiley ise bu çalışmanın hastalığın tedavisi adına ilerleme olduğunu ve kesin sonuçlarını merakla beklediklerini söyledi: "Bu tür yeni çalışmaların bazı yan etkilerinin olacağı kesin ama her hasta bu tedavi yöntemini seçmek zorunda değil. Ancak tüm diğer tedavi yollarından usanmış ve yorulmuş erkeklerin önüne yeni bir alternatifin sunulması bizi mutlu etti. Umarım bu konuda devam eden çalışmaların sonunda hem yan etkiler azalır, hem de hastaların ömürleri biraz daha uzatılabilir."
|