|
 |
|
 |
Lüksemburg 10 puan
Erdoğan'la basın toplantısı yapan Başbakan Juncker'e göre tarih, 2005'in ilk yarısı.
1997'deki AB zirvesinden bu yana alt düzeyde olan Lüksemburg'la ilişkiler Erdoğan'ın gezisiyle doruğa çıktı. Başbakan Juncker müzakerelerin kendi başkanlık dönemleri olan 2005'in ilk, en geç ikinci yarısında başlaması gerektiğini söyledi. Juncker'e göre "imtiyazlı ortaklık Türkiye'ye saygısızlık olur."
Hüsran'dan Zafer'e
Avrupa Birliği sürecinde 1997 yılında hüsrana uğradığımız Lüksemburg'dan bu sefer destek geldi. Erdoğan'la görüşen Lüksemburg Başbakanı "imtiyazlı ortaklık Türkiye'nin onuruna saygısızlıktır" dedi.
Avrupa Birliği sürecinde 1997 yılında hüsrana uğradığımız Lüksemburg'dan zaferle dönüldü. Lüksemburg'da yapılan 1997 AB Zirvesi sonrası en alt düzeye inen ilişkiler, dün Başbakan Tayyip Erdoğan ve Lüksemburg Başbakanı Jean- Claude Juncker görüşmesiyle zirveye çıktı. Başbakan Erdoğan ile görüştükten sonra konuşan Juncker "Türkiye ile müzakereler, 2005'in ilk yarısında başlamalı. Hükümet olarak tavrımızı bu yönde koyacağız" dedi. Başbakan Erdoğan ile görüşmesinden önce Fransa Cumhurbaşkanı Jagues Chirac ile uzun bir telefon görüşmesi yaptığını belirten Juncker, Chirac'ın da kendisiyle aynı fikirde olduğunu söyledi.
'İMTİYAZLI ORTAKLIK OLMAZ' Bir Hıristiyan Demokrat olan Lüksemburg Başbakanı Juncker, Avrupa genelinde Hıristiyan Demokratların dile getirdikleri 'İmtiyazlı ortaklık' konusuna da değinerek, bunun Türkiye'nin onuruna saygısızlık' olacağını söyledi. Juncker, "İmtiyazlı ortaklık opsiyonu yoktur. Biz uzun bir süreçten sonra tam üyeliği hedefliyoruz. İmtiyazlı ortaklık mevcut durumun biraz ilerisi demektir. Bu durum, AB'ye tam üye olmak isteyen Türkiye'nin onuruna saygısızlıktır" dedi. Lüksemburg Başbakanı, Avrupa kamuoyu tedirğinliğini ise Türkiye'nin müzakere tarihi sonrası devam edecek reformlarıyla ortadan kalkacağından emin olduğunu söyledi. Juncker, 2005'in ilk yarısında ülkesinin AB dönem başkanlığını görevini üsteleneceğini hatırlatarak, kriterleri yerine getiren Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesini istediklerini belirtti. Lüksemburg'dan sonra AB dönem başkanlığını İngiltere'nin alacağını dile getiren Juncker, kamuoyundan kaynaklanan sorunlar olursa, müzakere tarihinin 2005'in ikinci yarısı için verilmesi gerektiğini kaydetti. AB'den ve Türkiye'den kaynaklanan sorunlar olursa müzakerelerin bir süreliğine askıya alınabileceğini anlatan Juncker, Romanya ile böyle bir durumun yaşandığını, daha sonra müzakerelere devam edildiğini hatırlattı. Hem Avrupa'nın hem Türkiye'nin kıtasal öncelikleri gözden kaçırmamalarını isteyen Juncker, gelecek nesillerin çıkarları için AB'nin Türkiye'ye müzakere tarihi vermesi gerektiğinin vurguladı. Lüksemburg Başbakanı ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan 17 Aralık'ta AB üyesi ülkelerin bir sınavdan geçeceğini belirterek "AB yolunda özel muamele, ayrımcılık istemiyoruz" dedi. Erdoğan, müzakere sürecinin süresinin değil, kesintisiz olmasının önemli olduğunu vurgulayarak, "Türkiye 1963 tarihinden beri Avrupa'nın çeşitli kurum ve kuruluşlarının kurucu üyesidir. Birçok Avrupa ülkesi AB'ye üye olduktan sonra gümrük birliği anlaşması imzalamıştır. Yaptığımız bu anlaşmalar müzakere sürecini kısaltacaktır" dedi.
'İÇ POLİTİKA KONUSU DEĞİL' Başbakan Erdoğan, Lüksemburg Meclis Başkanı Lucien Weiler ile de biraraya geldi. Erdoğan, görüşmede, "Türkiye için referanduma gitmek, maç başladıktan sonra kural değiştirmeye benzer" dedi. Türkiye'- nin AB ülkelerinde iç politika malzemesi yapılmasını tasvip etmediklerini belirten Erdoğan, muhataplarından da bunu beklediğini söyledi. Erdoğan, kadın-erkek eşitliği ve töre cinayetleri ile ilgili soru üzerine de kadın-erkek eşitliğine ilişkin sorunları Türkiye'nin genelinde değerlendirmenin yanlış olduğunu belirtererek, "Bazı bölgelerde olan bir hadisedir. Bu konunun değişmesi için bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç vardır. Yasalar yeterli değildir. Gelenek ve görenekler ağır basıyor. " dedi. Erdoğan akşam saatlerinde İstanbul'a döndü ve Türkiye -Ukrayna maçını seyretti.
FRANSA: 2005 SONU Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier, Le Figaro gazetesine yaptığı açıklamada, müzakerelerin başlamasından önce bir hazırlık dönemine ihtiyaç bulunduğunu belirtti. Barnier, "Bu nedenle müzakereler muhtemelen 2005 sonunda ya da 2006'nın başında başlayacaktır'' dedi.
FİKRET AYDEMİR- LÜKSEMBURG
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|