kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yuksel Aytug @ SABAH
 
Seçim gecesinde neler oldu?
Rol ve gerçek karıştı
Ladin'in tehdit kaseti kime yaradı?
GAF oloji
Alt Yazı

Seçim gecesinde neler oldu?

Haber kanalları dün ABD seçimlerine kilitlenmişti. Konuyla ilgilenen pek çok izleyici de saat 22.00'den itibaren ekran başındaydı. Ama ABD'de oy kullanmak hızlı ve kolay, 110 milyon oyun tasnifi ve açıklanması ise uzun ve sancılı bir süreçti. Bunu hesap edemeyen kanallar erken yayına girdikleri için sonuçların şekillenmeye başladığı saat 02.00-02.30 sularına kadar ekranı "dolgu" belgeseller, iç bayıltan stüdyo "geyikleri" ve "sade suya" sokak röportajlarıyla doldurmak zorunda kaldılar.

İLK SONUÇ HABERTÜRK'TEN
Seçimle ilgili ilk sonucu veren ise Habertürk'tü. Saatler 22.30'u gösterirken Habertürk, Visconsin'de Bush'un yüzde 48, Kerry'nin ise yüzde 45 oy aldığını duyurdu. 15 dakika sonra da Kerry'nin Florida ve Ohio'da az farkla önde olduğu yine Habertürk ekranlarındaydı. Hemen yabancı kanallara geçtim. Ne CNN International'da, ne Fox News'da, ne de BBC'de herhangi bir sonuçtan söz ediliyordu. Tam "Helal olsun Habertürk'e, tüm dünya televizyonlarını atlattı" derken, işin içyüzü ortaya çıktı. Meğer Habertürk bu sonuçları, oy kullananlarla kapı önünde yapılan anketlere dayandırıyordu. Olsun, yine de izleyicilerini ABD seçimlerinin ilk sonuçları hakkında az çok fikir sahibi yapma başarısını ilk olarak Habertürk göstermişti.

NTV'DEN ENFES BELGESEL
Aynı saatlerde NTV enfes bir belgesel yayınladı. Bush ve Kerry'nin gençlik dönemlerinden bugüne politik yaşamları mercek altına alınmıştı. Kerry bir Vietnam gazisiydi. 3 kez yaralanmış, emrindeki bir askeri yoğun ateş altında kurtarmayı başardığı için de 3 madalya kazanmıştı. Silah arkadaşları ona övgüler yağdırıyordu. Ama daha sonra savaş karşıtı gazilerin saflarına katılmış, temsilci olarak geldiği ABD Senatosu'nda "Siviller yok yere öldürüldü. Köyler yakıldı. Orada olup bitenler utanç vericiydi" demişti. George W.Bush ise savaş pilotuydu ama Vietnam Savaşı'na katılmamıştı. Siyaset ona ailesinden miras kalmıştı ama Kerry "tırnaklarıyla kazıyarak" tepeye tırmanmıştı. Kerry uysal ve barışçıydı. Bush ise hırslıydı, dünya düzenini değiştirmeyi amaçlıyordu ve geride çok büyük bir iz bırakmak niyetindeydi. Bu belgesel, iki adayı izleyici gözünde tartıya çıkartan en gerçekçi programlardan biriydi. CNN Türk ise aynı saatlerde "Söz Sizde" deki "kuru" sayılabilecek sohbetlerle izleyiciyi oyalıyordu. SKY Türk'te Jones Defens News Türkiye Temsilcisi Lale Sarıibrahimoğlu'nun değerlendirmeleri ilginçti. Yayına yeni başlayan TGRT Haber Kanalı ise seçimlere biraz "kayıtsız" duruyordu. Diğer kanalların seçime odaklandığı o dakikalarda TGRT Haber Kanalı'nda Prof. Dr. İsmail Kara "Bilgi nasıl paylaşılır?" ve "TGRT Haber'e nasıl ulaşılır?" sorularını yanıtlamakla meşguldü. TRT-1'de Washington'dan canlı bağlantı yapılan Gazeteci-Yazar Yılmaz Polat'ın "yorumu" (!) inanılmazdı: "Ya Bush kazanacak, ya Kerry, hatta beraberlik olasılığı bile var!" Yahu bunu söylemek için ta oralardan yayına bağlanmaya ne gerek var?

"HAVUÇ" YOKTU!
İlerleyen dakikalarda sonuçlar gecikince yayınlar da tavsadı. Habertürk 24.00'den sonra "Turunç Bahçesi"ni yayınlamaya başladı. Sky Türk'teki "Psiko Yorum" programında rüyaların analizine girişildi. NTV, canlı yayında ağırladığı gazeteci Fehmi Koru'nun yorumlarıyla ilgiyi taze tutmaya çalışırken, CNN Türk baba-oğul Bush'ların öyküsünü anlatan bir belgeseli yayına soktu. Geç saatlerde ilk resmi sonuçların ulaşmasıyla birlikte geceye yeniden hareket geldi. Bu arada yabancı kanallara dikkat ettim, bizim seçimlerdeki gibi dizilerin çocuk yıldızları orada "siyasi yorum" yapmıyorlardı! Gece boyunca izlediğim en gerçekçi yorum ise Beyoğlu'ndaki sokak röportajları sırasında tesadüfen kendisine mikrofon tutulan, uzun yıllar ABD'de yaşamış eski bir gazeteciden geldi: "Amerika'da zeki ve bilgili insan sayısı az. Onlar Kerry'ye oy verecek. Bu nedenle Bush kazanacak." Bu yazının kaleme alındığı saatlerde ortaya çıkan netice, yaşlı gazetecinin sonuçla ilgili tahminini doğruluyordu.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Milletçe "ilişki gurusu"olduk!   / 03-11-2004
 Tanıma özürlüler ekranı kapladı!   / 02-11-2004
 A/B'ye girmek aslında o kadar kolay ki!   / 01-11-2004
 Bu yıldız "sezaryenle" doğacak!   / 31-10-2004
 Çekirdek aile TV'nin tehdidinde   / 30-10-2004
 Ne olursun affet bizi Ata'm!   / 29-10-2004
 Alt Yazı   / 29-10-2004
 Gördüklerinize inanmayın gençler   / 28-10-2004
 Ben bu yayıncılığı reddediyorum!   / 27-10-2004
 Bir oyuncunun reyting isyanı   / 26-10-2004
ATİLLA DORSAY
TRT-1 21.25 Tatlı Tesadüf
Bir kadın, bir erkek, bir...
YÜKSEL AYTUĞ
Seçim gecesinde neler oldu?
Haber kanalları dün ABD...
Gerçek hayatı da reklamdaki gibi
Gerçek hayatı da reklamdaki gibi
Şeker toplamak yerine sandığının başında ayakkabı boyayan; kavruk...
On bir ayın sultanı Ramazan
On bir ayın sultanı Ramazan
Ramazan, kardeşliği perçinleyen ve sağlam kılan bir aydır. Öylesine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.