kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gıda alışverişinde bunlara dikkat edin
Yiyeceklere bakmadan almayın
Gıda alışverişinde bunlara dikkat edin

Gıda alışverişinde bunlara dikkat edin

* Özellikle pazarlardan nasıl üretildikleri takip edilemeyen risk faktörü yüksek et, süt ve ürünlerinin satın alınmamalı.

* Hormonlu ve aşırı zirai kalıntı taşıyan meyve ve sebzeleri pazardaki satış yerlerinden takip etmek mümkün olmadığı için güvenilir marketlerden almalı.

* Avrupalı ülkelerin en önem verdiği konu malın izlenebilirliği. Bu da ambalajlı paketlerde mümkün. Bu yüzden özellikle risk faktörü yüksek gıdalarda ambalajlı olanları tercih etmek gerekiyor.

* Ürünün ambalajlı olmasıyla da iş bitmiyor. Ambalaj üstüne tarım bakanlığının üretim izin ve tarihinin olması gerekiyor.

* Son kullanma tarihine çok dikkat edilmesi gerekiyor.

* Deforme olmuş ambalaja sahip gıda satın alınmamalı. Tüketici en iyi müfettiştir. Bu yüzden satın almadığınız gıdayı aynı zamanda cezalandırmış oluyorsunuz. Eğer ortada şikayet edilecek bir durum varsa bu Tarım Bakanlığı, Tarım İl Müdürlükleri, valiliklerdeki tüketici masaları ve Gıda Güvenliği Derneği www.ggd.org.tr vasıtasıyla yapılabilir.

* Açıkta satılan ürünleri almamak lazım. Küçük miktarlarda peynir bile alacaksanız önce tenekesini ya da poşetini inceleyip öyle alın.

* Salatalar lağım sularıyla sulanabildiği için sağlığımızı tehdit eden en önemli gıdalardan. Bu yüzden poşetlenmiş olanları satın almak lazım. Eğer pazardan satın alınmış ise bir lavabo dolusu suya iki çorba kaşığı çamaşır suyu ilave edilerek yıkanmalı ve bolca durulandıktan sonra tüketilmelidir.

* Satın aldığınız suların üstünde Sağlık Bakanlığı'nın izniyle ibaresi olması gerek. Etiketi ve kapağın defalarca kullanılıp kullanılmadığını anlamak için çok iyi kontrol edilmeli.

* Hemen her tür gıdanın kaçak üretimi yapılabiliyor. Ama daha çok et, süt ve ürünlerinde, çikolata, şekerleme, pekmez, tahin gibi gıdalarda rastlanıyor.

* Evlerde konserve yapılmamalı. Çünkü bozulduğunda bu gıdalar direkt öldüren zehirler üretiyorlar. Kapağı şişmiş konserveler satın alınmamalı.

* Türkiye'de tüketilen sütün yüzde 70 hala açık sütten oluşuyor. Bu sütler büyük tehlike riskini de beraberinde taşıyor.

* Dondurulmuş gıdayı defalarca çözüp tekrar dondurmamak lazım.

* Birkaç öğünlük yapılan yemeklerin çabuk soğuyabilmesi için sığ kaplarda tutulması gerek.

* Lokantalarda sürekli aynı ısıda tutulan yemeklerin 65-85 derece arasında olması gerek. Bu ısı aralığındaki gıdalar 24 saat dahi bekletilebilir. Bu ısı aralığında bakteri üretimi olmuyor. Aksi takdirde uzun süre 30 derecede bekletilen gıdalar büyük tehlike arzediyor.

* Çok büyük çapta döner takan yerlerden döner satın almamak gerek. Çünkü ortada kalan et sürekli aynı ısıda uzun süre beklediği için bakteri üretiyor.

* Yumurtanın beyazında salmonella riski olduğu için çiğ yumurta tüketilmemeli.

* Özellikle kırmızı et mutlaka çok iyi pişmiş olarak yenmeli.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Kültür kriter olsaydı AB tam bir hayaldi
 Şarkılar bebekler için
 Aristo'nun felsefe okulu
 Artık hepsinin geleceği var
 Zaman Tanımalı
 Çetelerin iktidarları hiç bitmez
 300 yıllık bir aşk destanı
 Kısa filmler yarışıyor
 Dostları Oğuzcan'ı anıyor
 Kış modasında 50'lere dönüş
 Güneş Sanem'e güldü
 Türkiye'nin vitrinindeki gençler
 Eğitim Gönüllüleri iş başında
 Doğu'nun turizm elçileri
 Türk dinleyicisi harika
 Onlar Türkiye'nin ilk samurayları
 İstanbul'un sokak tabelaları konuşuyor
 İstanbullu fena halde trafiğe takıldı
 Görme özürlülere kitaplık
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Viyana tepelerinde
Tuna'nın kıyısındaki, rengarenk...
KAZIM KANAT
Ölürken acı çekmeyen tek canlı balıkmış!
Çocukken kınalı...
ÖNCEL ÖZİÇER
Semraanım'ın düşündürdükleri!
Şu Semraanım efsanesini...
FİKRET AYDEMİR
Kenya'da Bile Var
Doğaya uyum ve ekolojik bilgelik,...
STELYO BERBERAKİS
Kıbrıs Fenomeni
Rum halkı Annan çözüm planına 'hayır'...
YASEMİN TAŞKIN
Ödül Skandalı
İtalyan asıllı Amerikalı oyuncu Robert De...
Yeni nesil çok sıkı!
Yeni nesil çok sıkı!
Bu cümle hem otomobil hem de Ayşe Tolga için söylenebilir. Her ikisi...
70'lerin pop kültür ve nostaljisi
70'lerin pop kültür ve nostaljisi
Tasarımlarıyla her zaman ses getiren mimar Mahmut Anlar,...
Sağlığa giden yol çinkodan geçiyor
Çinkonun hormon metabolizmasına önemli katkısı olduğu gibi, ruhsal...
Göğüs estetiğinde bir ilk
Doç. Dr. Mehmet Bayramiçli'nin uyguladığı yeni bir yöntemle, meme...
Baharatı bize keşifler mi getirdi?
Hayatınızdan çıkarın, o zaman anlayacaksınız her şeyin ne denli tatsız tuzsuz...
İnsanı ve doğasıyla şaşırtıcı bir ada
Sri Lanka değil ama Ceylon hemen çayı hatırlatır... Oysa ikisi de aynı yer ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.