| |
|
|
Gel de sevme bu ülkeyi ve insanını
Amanın yandık bittik eridik filan derken bir haber geliyor bir yerden insanın yüreği yağ bağlıyor. Bu ülkeye, bu ülke insanına olan sevgisi saygısı hayranlığı bir anda gaza geliyor, katmerleşiyor. İşte bizim çocuklardan, Merkez Haber Ajansı'nın iki cevval muhabirinden Özlem Yurtçu ve İlhan Demircioğlu'ndan gelen haber de andığım tarzda. Gelip anlattılar kıvançla. Ben de dinledim, sevdim, sevindim. Hadi paylaşalım siz de sevinin..
İmece usulü üniversite Beldenin sırtlarında bulunan ormanlık alanın av turizmine de açılması nedeniyle öğretim görevlileri, öğrencilerle birlikte bu bölgede sürek avı yapmayı planlıyor. Yaşadıkları yerde doğal hayatla iç içe olma şansını pek fazla yakalayamayan gençler, bu sayede turizmin öteki yüzü olan avcılığı da uygulamalı öğrenmiş olacak. Ordu'nun Mesudiye ilçesine bağlı Yeşilce beldesi halkı, tüm Türkiye'ye örnek olacak bir dayanışmayla kendi imkânlarıyla 1 trilyon liraya yakın para toplayarak 'ilkokul dahi olmayan' köylerine üniversite getirmeyi başardılar. Yeşilce Yöresi Eğitim ve Kültür Derneği aracılığıyla tüm Türkiye'deki hemşehrilerinden para toplayarak eğitime yatırım yapan Yeşilceliler, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'ne bağlı Mesudiye Meslek Yüksek Okulu'nun Turizm ve Otelcilik Programı'nı geçtiğimiz öğretim yılı beldelerine kazandırdılar. 25 öğrencisiyle kış mevsiminde nüfusu bine düşen belde halkına adeta neşe kaynağı olan yüksek okulda, İstanbul, Samsun, Ordu, Sinop hatta Muğla dahil Türkiye'nin pek çok yerinden okumak için beldeye gelen 'jöleli saçlı, dövmeli' gençler, Bakanlar Kurulu kararıyla iki yıl önce turizm bölgesi ilan edilen yörede geleceğin turizmcileri olmak için ter döküyor.
Okulun her şeyi tam Öğrenciler, uygulamalı derslerde de sıkıntı çekmiyor. Çünkü köyde bulunan 25 yatak kapasiteli Yeşilce İmece Vakfı Oteli'nde mesleklerine dair pratik yapma şansı da buluyorlar. Okulun 200 metre yakınında bulunan 96 yatak kapasiteli yurtta kalan öğrenciler, sosyal faaliyet alanları dışında hiçbir eksiklerinin olmadığını ve hayatlarından son derece memnun olduklarını ifade ediyor. 8 derslikli yüksek okulda, uygulama oteli dışında bilgisayar laboratuvarı, basketbol sahası, kütüphane ve kültür merkezi de yer alıyor. 19 Mayıs Üniversitesi Mesudiye Meslek Yüksek Okulu Müdür Yard. Doç. Dr. Baki Aksu, öğrencilerin köy ortamında bulunmalarına rağmen uyum problemi yaşamadıklarını belirterek "13 öğretim görevlisi kadromuz var. Altyapı anlamında ufak tefek şeyler dışında eksiğimiz yok. Hocalarımızla öğrencilerimiz arkadaş gibi. Neredeyse gece gündüz birlikte vakit geçiriyorlar" diye konuşuyor.
Sürek avına da çıkacaklar Okul yönetimi, öğrenciler arasında bir de anket yaparak onların isteklerine de kulak vermiş. Araştırmaya göre öğrenciler, en çok İngilizce kursu, sinema, sanatsal faaliyetler, tarihi dokusu olan çevrede geziler ve köy halkıyla ortak aktivitelerde bulunmak istiyor. Okulda Turizm derslerine giren Öğretim Görevlisi Ahmet Murat Aksoy, İngilizce kursu ve mini sinema için çalışmaları sürdürdüklerini, birkaç ay içinde bu faaliyetleri başlatacaklarını söylüyor. Beldede bulunan vakıf otelinin aslında 7 yıldır hizmet verdiğini söyleyen Aksoy, okul açıldıktan sonra otelde, dernek aracılığıyla toplanan paralar sayesinde 320 milyar lirayı bulan tadilat çalışması yapıldığının altını çiziyor. Aksoy, beldenin sırtlarında bulunan ormanlık alanın av turizmine de açıldığını belirterek "Öğrencilerle birlikte bu bölgede sürek avı yapmayı planlıyoruz. Yaşadıkları yerde doğal hayatla iç içe olma şansını pek fazla yakalayamayan gençlerimiz, bu sayede turizmin öteki yüzü olan avcılığı da uygulamalı öğrenmiş olacak" diyor.
Okur yazarlık oranı yüksek Türkiye'de okur-yazarlık oranının en yüksek olduğu 5 beldeden biri olan Yeşilce'de, diğer illere göç verilmesi nedeniyle yeterli sayıda öğrenci bulunmadığı için ilköğretim okulunun kapısına kilit vurulmak zorunda kalınmış. Yeşilce Yöresi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Kayhan Kaya, Topçam ve Yeşilce'nin turizm bölgesi ilan edilmesiyle birlikte Yeşilceliler'in beldelerine yüksek okul getirebilmek için örnek bir çaba gösterdiğini vurguluyor ve "Devletten bir torba çimento dahi almadan okulumuzu, öğrenci yurdumuzu ve otelimizi yaptık. Yeşilce halkı kefen parasını çıkarıp bu okulun yapımı için bağışladı. Mesudiye dışında yaşayan hemşehrilerimiz de kısa sürede organize olarak bir trilyon lira gibi büyük bir parayı toplayarak eğitimin hizmetine sundular" diyor. Kaya, okul ile yurt arasında kalan Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait iki lojman binası ile bir arsayı da dernek olarak satın alıp üniversitenin hizmetine sunmayı planladıklarını, bunun için de yeniden bağış toplama faaliyetlerine başlayacaklarını belirtiyor.
|