kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doc. Dr. Bengi Semerci @ SABAH
 

Gençlik nereye koşuyor?

Gençlik ya da ergenlik dönemi, insan yaşantısının en renkli, en uzun ve büyükler tarafından en korkulan dönemidir. Bu dönem halk arasında 'delikanlılık dönemi' olarak anılır. Her ne kadar delikanlılık sadece erkeklere özgü gibi algılansa da, aslında bu dönemdeki kız ve erkeklerin kanlarının deli aktığını betimleyen bir sözdür. Kanın deli akması; bu dönemde olan insanların aşırı cesur, kendilerini her şeyi yapabilecek güçte hissetmeleri ve en uç duyguları aynı anda yaşayabilmelerinden kaynaklanır. Aynı anda aynı kişiye hem sevgiyi hem de nefreti en üst düzeyde hissedebilmek bu döneme özgüdür.

GENÇLİKTE NELER OLUYOR?
Gençlik dönemi, yaklaşık 12 yaş civarında başlayıp, 20-21 yaşlarında biter. Bu tanımlamanın içine ruhu hep genç kalanlarla, bir türlü büyütülmeyen ve büyüyemeyen, bu yüzden de sorumluluklarını alamayan erişkinler katılmamıştır. Gençlik dönemi uzun bir dönem olduğu için 12-14 yaş arası erken gençlik, 14-17 arası orta dönem ve daha sonrası da geç dönem olarak değerlendirilebilir. İlk dönemde gencin çocuk bedeni büyük bir hızla değişime uğrar. Bu dönem, bedensel değişimlerin önde olduğu dönemdir. Kız ve erkek çocuklarda cinsiyetlerine uygun değişimler olur. (Kıllanma, göğüs ve kalça yağlanması, boy uzaması vb.) Bu değişim sadece görünen bölgelerde değil, iç organlarda da olur ve iç organlar erişkin boyutlarını kazanır. Örneğin kalp, boyutunun yaklaşık iki katına çıkar. Gençlerin bu dönemde yeniden karşı cinse ilgi duymaya başlaması ve aynı anda birden çok aşkı kalplerinde barındırabilmelerinin sırrı, belki de bu ani büyümededir. Bedendeki bu hızlı değişim genç için zordur. Bu değişime uymaya çalışan genç sürekli bedeniyle ilgilenmeye başlar. Kısauzun, şişman-zayıf olmak, sivilceler gibi bedenine ilişkin her şey önemli hale gelir. Zamanını aynanın karşısında geçirmek, ailelerle en önemli çatışma konularının başında gelmeye başlar. Bedenin bu denli önemli olması, yeme bozukluklarının en sık başladığı dönem olmasına yol açar. Orta dönemde gencin yaşamında ailesinden daha ön plana geçen şey arkadaşlardır. Bu dönemde arkadaşları tarafından kabul görmek genç için en önemli şeydir. Bir gruba ait olabilmek için her şeyi göze alabilir. Uygunsuz tutum ve alışkanlıkların başlama dönemi en çok bu dönemdir. Özellikle ailesiyle uygun ilişki kuramamış ve sorunları olan gençler, bu dönemde kolayca yanlış yollara sapabilir. Son dönem, gencin kimliğini tamamladığı dönemdir. Bireysel kimliğinin yanı sıra sosyal ve mesleki kimliğin de oluştuğu dönemdir. Bu dönemde artık genç sosyal durumunu belirlemiş ve mesleğini seçmiş olacaktır. Tüm bunları doğru yapabilmesi için aile, toplum, sitem hep birden uygun koşul ve olanakları sağlamış olmalıdır. Ancak tüm bunları en doğru şekilde sağladığımıza erişkinler olarak inandığımızda şu sorunun yanıtını arayabiliriz: Gençlik nereye koşuyor?

SORUN HALİNE GETİRİLENLER
Gençlik döneminde ortaya çıkabilecek ve genellikle kişisel özelliklere bağlı bilinen ruhsal hastalıkların dışında gençleri neler bekliyor? Ve biz kendi gençlerimize bu beklenenler için neler veriyoruz? Neleri engelleyebiliyoruz? Gençlik dönemi, kimliğin oluştuğu dönemdir. Gencin kimliğini oluşturabilmesi için bazı çalkantıları yaşaması, ailesinden, çevresinden, eğitimden aldıklarını bir süzgeçten geçirip, sentezleyerek kendi kimliğini oluşturması gerekmektedir. Kimliğini oluştururken ona sunduğumuz örnekler de olanaklar kadar önem kazanır. Çevremize bakltığımızda bazı gençlerin kolay paraya, kolay şöhrete koştuğunu ve bunu yaparken de kendileri dışında hiçbir şey düşünmediklerini görüyoruz. "Yükselen" değer yargılarıyla uzun süredir basında, çevrede gençlere bunun doğru olduğunu, fazla çalışma gerekmediğini, kendini kurtarmanın en önemli şey olduğunu, bunu yaparken de kimleri ve neleri yok ettiğimizin önemli olmadığını göstererek hedeflerini koymuş erişkinler olarak şimdi gençlerin bu koşusundan yakınma ve bu nedenle geleceğe ilişkin umutsuzluğa kapılma hakkımızı yitirmiş görünüyoruz. Bazı gençlerimiz, ailelerinin onlara sağlayabileceği maddi koşullardan dolayı çok küçük yaşlardan itibaren istedikleri her şeyi elde etmektedirler. Ayrıca çoğunlukla küçük yaşlarda daha büyük yaşlarda gidebilmeleri gereken eğlence mekanlarına gitmek, uyuşturucu, alkol kullanmak doğal hale geliyor. Büyüyünce beklentisi kalmayan genç, uç noktalarda, olumsuz eğilimleri hedeflemeye başlıyor böylece. Galiba gençlik nereye koşuyor sorusunun temelde tek yanıtı var: Biz ne hedef gösterirsek, oraya koşuyorlar. O zaman hadi elbirliğiyle kendi hedeflerimizi gözden geçirelim, onlara doğru hedefleri belirleyelim ve bu soruya; 'Gençlik ülkemiz için güzel ve iyi bir geleceğe koşuyor' yanıtını gönül rahatlığıyla verelim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Artık büyüyorum (18-36 ay)   / 18-10-2004
 Ergenlikte cinsellik   / 16-10-2004
 Çocuklarda cinsel gelişim   / 11-10-2004
 Niçin evleniyoruz?   / 09-10-2004
 Prof. Dr. Atalay Yörükoğlu'nun anısına   / 07-10-2004
 Nedir bu "temel güven duygusu" ve nasıl gelişir?   / 04-10-2004
 Kıskanç mıyım? Yok canım! Ama belki de kıskanmam gerekir...   / 02-10-2004
 Sıkıntılı olayların acısı bedenden çıkar   / 30-09-2004
 Zayıflık hastalık olabilir mi?   / 27-09-2004
 Anlamlarını biliyor muyuz? Aşk ve sevgi!   / 25-09-2004
Doç. Dr. BENGİ SEMERCİ
Gençlik nereye koşuyor?
Gençlik ya da ergenlik dönemi,...
Gerçekten aşık mısınız
Gerçekten aşık mısınız
Yaz aşkınız sonbahar yaprakları gibi dökülecek mi yoksa her zaman...
Beğdeş'in eşyaları görücüye çıkıyor
Beğdeş'in eşyaları görücüye çıkıyor
2002'de hayatını kaybeden, Türk Ekspres Havacılık ve Turizm A.Ş.'nin...
Hızına yetişilemiyor!
Hızına yetişilemiyor!
Önceki gün dört yıllık eşi Bülent Helvacıoğlu'ndan boşanmak...
Yeni bir aşk
Yeni bir aşk
En yakın iki arkadaşından biri olan Simla Türker'i önceki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.