| |
Bir siyaset masalı
Hükümet "kamuda yeniden yapılanma bağlamında" bazı kararlar aldı... Bunlardan biri de şu: Köy Hizmetleri'nin bölge müdürlükleri dahil tüm taşra teşkilatları il özel idarelerine devredilecek. Bu karar "sürpriz değil." Hükümet programında da "merkeziyetçi ve hantal yapının aşılması" başlığı altında bu konuya yer verilmişti (Sayfa 15-16). Aslında bunu "AKP'den önceki iktidarlar" yapabilirlerdi. Yapmalıydılar. "Neden" yapmadılar? Bugün "özetle de olsa" bu konunun hikayesini anlatacağız.
*** Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü bir "ihtiyaçtan" doğdu. Pek çok köyün suyu, yolu yoktu. Ankara "köye uygarlık götürmek için" reform niteliğinde uygulamalar başlattı. Bunlardan biri de "Köy Hizmetleri" örgütlenmesiydi.
*** Ama bu kurum zamanla "bozuldu." "Siyasetin arka bahçesi" haline geldi. "Siyasetçinin yem borusu" oldu. Bakanlar, milletvekilleri, il başkanları Köy Hizmetleri'ni "kendi adamları için sığınak" olarak kullandılar. Kurum artık ekonominin üzerine oturmuş bir "sorundu."
*** 55. Hükümet'te (Başbakan Mesut Yılmaz) Köy Hizmetleri, Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz'a (DSP) bağlıydı. Mustafa bey ilk iş olarak "kurumun fotoğrafını" çekti: * 70 bin kişi maaş alıyordu. * Maaş alanların bir kısmı işe gelmiyordu. * İstanbul'da kuyumculuk, bakkallık, şoförlük yapan bazı kişiler, Köy Hizmetleri'nin taşradaki müdürlüklerinde çalışıyor görünüyorlardı.
*** Mustafa Yılmaz bir başka fotoğraf daha çekti: * Bir köye yapılacak çeşme ile ilgili kararı artık Ankara vermemeliydi. * Yetki yerel yönetime, il özel idaresine devredilmeliydi. * Ankara artık köye hizmet götürmeyi engelleyen bir bürokratik mekanizmaya dönüşmüştü.
DSP'li Bakan "ilk kararını" açıkladı: - Artık tek kişiyi işe almayacağım.. Ve almadı. Ama bu arada "hayli tepki aldı."
*** 56. Hükümet döneminde (Başbakan Bülent Ecevit) Köy Hizmetleri'nden sorumlu Devlet Bakanı yine Mustafa Yılmaz'dı. Yılmaz "adam almamayı" sürdürdü. Ve bu arada "Köy Hizmetleri'ni, il özel idarelerine devretmek gerek" demeye başladı. Ama bu sözleri "siyaset sektörünü kızdırdı."
*** Daha sonra 57. Hükümet (Başbakan Bülent Ecevit) kuruldu. Mustafa Yılmaz bir kez daha Devlet Bakanı oldu. Köy Hizmetleri de ona bağlandı. Yani Yılmaz tam 5 yıl "Köy Hizmetleri'ne" baktı. "Kadroyu" 70 binden, 55 bine indirdi. Ama hala "bu yetmez" diyordu: - Yerel idareyi güçlendirelim... Köy Hizmetleri'ni il özel idarelerine devredelim. Sonuç: - Mustafa bey bunu yapamadı. Dün CHP Gaziantep Milletvekili, eski Bakan Mustafa Yılmaz'a sorduk: - Neden yapamadınız? "Şimdi çok açık konuşmam acaba ne kadar doğru olur" diye söze başladı ve... "Biraz örtülü" bir ifade kullandı: - O dönem siyaset ve hükümet üzerinde çok etkili olan bir hanımefendi yaptırmadı. Akıl için yol bir. Köy Hizmetleri artık "merkezdeki misyonunu" doldurdu. "Yetkinin" çoktan taşraya devri gerekiyordu. Ah keşke "daha öncekiler" yapsaydı.
|