Resmi ayrımcılığın sonu
Lozan'dan beri süren 'Türk' ve 'azınlık' ayrımı kaldırılıyor. İsa, Meryem, Kutsal Ruh gibi Hıristiyanlar için önemli değerler adına kayıtlı taşınmazlar artık azınlık vakıflarına devredilecek.
Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu, hazırladığı raporla devletin azınlık politikasını sert bir dille eleştirirken, Hükümet, AB'ye uyum çerçevesinde "azınlık" vakıfları ve gayrimenkulleriyle ilgili pürüzleri ortadan kaldırmak için düğmeye bastı. Azınlık vakıflarının önündeki bürokratik engelleri ortadan kaldıracak olan 84 maddelik yeni yasa taslağı, Lozan'dan beri süregelen "Türk" ve "azınlık" ayrımını da sona erdiriyor. Yasa taslağı Hz. İsa, Hz. Merhem ve Kutsal Ruh gibi Hıristiyanlar için önemli sayılan değerler adına tapu kaydı olan taşınmazların azınlık vakıflarına devredilmesi olanağı sağlıyor. Yasa taslağının yıllardır azınlık vakıflarını isyan ettiren antidemokratik düzenlemeleri de ortadan kaldırması bekleniyor. Örneğin mahkeme kararı olmaksızın azınlık vakıflarının yöneticileri görevden alınamayacak. Böylece yıllardır azınlık vakıfları üzerinde yetki sahibi Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün de kendi kararlarına göre vakıf yöneticilerini cezalandırma ve "azletme" yetkisi de elinden alınmış oluyor. Yasa taslağına göre, vakıflar, kuruluş amacının dışında elinde bulundurduğu mal ve mülkü de Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden izin almadan satabilecek. Azınlık vakıfları, mal-mülk satmak istediğinde bürokratik işlemlerle uğraşmayacak. Böylece, daha önce olduğu gibi Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden ekspertiz raporu, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne başvuru, Vakıflar Meclisi'nin toplanması gibi işlemlerin ortadan kalkmasını sağlayacak.
900 MÜKERRER BAŞVURU Taslak, azınlık vakfı, mazbut vakfı, mülhak vakfı gibi ayrımları da ortadan kaldırarak, tüm vakıfları eşit şekilde değerlendiriyor. Hükümetin AB'ye uyum çerçevesinde çıkardığı yasalar, azınlık vakıflarının mal ve mülk konusunda aynı yerleri istemelerine neden oluyor. Aynı yer için hem Ermeni Vakfı, hem de Rum Vakfı, "Burası bizimdir" diye Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu. Genel Müdürlüğün mükerrer başvuru olarak nitelendirdiği bu girişimlerin sayısı 900'e ulaştı. Türkiye'de 161 adet tescilli cemaat vakfı bulunuyor. İllerde 52 Ermeni, 18 Yahudi, 75 Rum, 9 Süryani, 3 Keldani ve birer tane Gürcü ve Maroni olmak üzere toplam 161 azınlık vakfı bulunuyor. İllere göre dağılım da şöyle: Adana ( Maroni /1), Ankara (Yahudi/1), Balıkesir (Yahudi/1, Rum/6), Bitlis (Süryani/ 1), Bursa (Yahudi/1), Diyarbakır (Ermeni/ 2, Keldani/1, Süryani/7), Edirne (Bulgar/1, Keldani/1, Yahudi/1), Hatay ( Ermeni/2, Yahudi/ 2, Rum/7), İstanbul (Bulgar/1, Ermeni/ 47, Gürcü/1, Keldani/1, Yahudi/12, Rum/62, Süryani/1) ve Kayseri (Ermeni/1)
HÜLYA KARABAĞLI ANKARA
|