Varolmanın gizemi ve hayata tutunamayanlar
Paul Auster'ın "New York Üçlemesi'' yeni çevirisiyle yayınlandı. Yaşamda iz bırakan ama zamanla unutulan 37 kişinin portresi de "Uzun, İnce Yolcular'' adlı kitapta bir araya getirildi.
Çağdaş Amerikan edebiyatının en parlak temsilcilerinden Paul Auster'ın New York üçlemesi, İlknur Özdemir çevirisiyle ve tek cilt halinde yeniden Can Yayınları'ndan kitapseverle buluşuyor. Paul Auster'ı "Yalnızlığın Keşfi'' adlı kitabıyla tanımıştım. Yazar, babasının ölümünden sonraki duygularını ve anılarını anlatıyordu bu kitabında... Auster, baba-oğul söylencelerine yaptığı göndermelerle bu ilişkiyi yeniden incelerken, yaşam, ölüm, bellek, dil üzerine de düşünmekte, öykülemenin ve yazmanın doğasındaki yalnızlığı da anlatıyor. "New York Üçlemesi", "Cam Kent", "Hayaletler" ve "Kilitli Oda" adlı üç romandan oluşuyor. Bu romanların her biri bağımsız yapıtlar olmakla birlikte, öykülerin, karakterlerin örtüştüğü, hatta birbirine örüldüğü bir nitelik taşıyor. Kitaplardaki dedektifler, üstlendikleri vakaların esrarını çözmeye, bu gizemlerin izini sürmeye çalıştıkları kadar, kendi kimliklerinin ve yaşamlarının izini, kendi gizemlerini de kovalıyorlar; giderek kendi yarattıkları bir dünyaya geçip o gizemlerin içinde kayboluyorlar. "New York Üçlemesi", kimlik sorununu, kimliğin yapısını irdeleyen bir yapıt. Paul Auster'ın okuru çekip götürüveren akıcı ve çarpıcı diliyle aktarılan bu romanların sonunda, gizemler çözülmüyor, boşlukta asılı kalıyor, hatta çoğalarak daha da aşılmaz bir esrar perdesi oluşturuyor. Bir anlamda "varolmanın gizemini" sorgulayan bu üçlemede, izlenen ile izleyenin şaşırtıcı biçimde yer değiştirivermesi, polisiye romanlara özgü olay çözümü yerine olayların düğümlenmesi, bu alana çok yeni ve farklı bir anlatım biçimi getiriyor. Yazar, terazinin bir kefesine rastlantıların insan yaşamına yön verecek ölçüdeki etkisini koyarken, öteki kefeye de seçenekler arasında tercih yapma iradesini yerleştiriyor. Kimliklerimizi belirleyen rastlantılar mı, yoksa tercih ettiğimiz seçeneklerin doğru ya da yanlış olması mı? "New York Üçlemesi"ni okurken, ustalıkla kurulmuş polisiye roman tadı almanızın yanı sıra bu soruların yanıtları da sizi peşlerinden sürükleyecektir kuşkusuz.
UZUN, İNCE YOLCULAR Yakın tarihimizde şöhret olmuş, iz bırakmış ancak zamanla unutulmuş 37 insan "Uzun, İnce Yolcular'' adlı kitapta buluştu. Ümit Bayazoğlu'nun hazırladığı kitapta, Alp Zeki Heper'den Tarzan Toma'ya, dansöz Pandora'dan Prenses Fazıla'ya 37 portre sizi bekliyor.Yaşadıkları dönemin sosyal tablosu içinde sunulan bu kişiler hem birbirlerinden hem de herkesten farklı bir ömür sürdüler. Konakta, mürebbiyelerinin elinde eğitim göreni de sokakta yaşayıp hiç eğitim görmeyeni de var. Ancak ortak yanları, hayatta bir türlü tutunamayıp mutsuz olmaları. Yine yaşadıkları süre boyunca keşfedilmemeleri, yeterli ilgi, sevgi ve saygı görmemeleri de bir başka ortak yanları. Bayazoğlu; "Bu insanları yazmak zorundaydım. Çünkü onları tanımadan 20. yüzyılın Türkiyesi'ni, entelektüel ortamını, anlamak mümkün değil. Ancak dünle bugünü karşılaştırarak geleceğe çıkarımlar yapılabilir. Ben bunun için, vefa borcum için bunları yazdım. Asıl amaç, bu insanları yaşatmaktı" diyor. Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan kitap, portre sevenlere duyurulur. TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A. Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen TÜYAP 23. İstanbul Kitap Fuarı, 23 Ekim 2004 Cumartesi günü saat 12.00'de Beylikdüzü'nde bulunan TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 23. İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Gülten Akın, ART İST 2004 / 14. İstanbul Sanat Fuarı Onur Sanatçısı Fethi Kayaalp ve TÜYAP Kitap Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan tarafından açılacak. Fuar bu yıl 23, 24, 28, 29, 30 ve 31 Ekim'de 10.30 20.00, 25, 26, 27 Ekim'de 10.30 - 19.00 arası ziyaret edilebilecektir. Bu arada Grup Medya Fuarcılık'ın organize ettiği, Beşiktaş 5. Kitap Fuarı devam ediyor. Fuar yarın akşam sona erecek. Bu fuarın bu yılki onur konuğu ise usta yazar, gazeteci Çetin Altan. Fuarın başlama saati 11.00, kapanış saati ise 20.30.
Sayım Çınar
|