kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ne olursa olsun umut sizinle kalsın
Belirtileri neler?
Kimler risk altında?

Belirtileri neler?

Florence Littauer'in, Sistem Yayıncılık tarafından yayınlanan "Depresyonu Yenmek" adlı kitabında, depresyonun belirtileri başlangıçtan itibaren şöyle sıralanıyor:

1- Pasif olma: Depresyonun bu ilk belirtisi o kadar belirsizdir ki başlangıçta, çok ender olarak fark edilebilir. Örneğin; kişi giysilerine eskisi gibi özen göstermez, yaşadığı ortamı düzenlemez, temizlemez.

2- İlgi kaybı: Sıkıntılı olan insan daha az aktif hale geldiği gibi, yaşama olan ilgisi de azalmaya başlar. Depresif insan acılarına karşı duyarsızlaşmaya çalışırken, eğlenceye karşı da duyarsızlaşmaya başlar. Eskiden önem verilen etkinlikler, değerlerini kaybeder.

3- Kötümserlik: Bazı insanlar doğaları gereği karamsarken, normal koşullarda olumlu bir insanda kötümserliğin görülmesi bir tehlike işaretidir.

4- Umutsuzluk: Pasif bir ruh, ilgi kaybı ve kalıcı bir kötümserlik bir araya geldiğinde, umutsuzluk duygusu ortaya çıkar. Depresyona giren kişi, bir daha hiçbir şeyin yolunda gitmeyeceği duygusunu taşır.

5- Kendini değersiz görme: "Ben gerçekten iyi değilim", "Ben hiçbir şeyi başaramıyorum", "Hayatımda iyi giden hiçbir şey yok" gibi düşüncelere kapılan kişi, depresyona sürükleniyor demektir.

6- Geri çekilme: Bu noktada, depresyona giren insan diğer insanlarla iletişim kurmaktan çekinir. Depresyona giren kişi kendinden o kadar nefret eder ki, kimseyi kendi arkadaşlığıyla sıkmak istemez.

7- Kendi benliğiyle uğraşma: Depresyona giren insan içine kapanmaya başlar ve incitilmek istemediği için etrafına kalın duvarlar örer. "Topluma karışırsam beni eleştirirler, evde oturursam kimse bir şey diyemez" gibi düşüncelerle, kişinin kendisiyle uğraşması, depresyonun başka bir işaretidir.

8- Mutlulardan hoşlanmama: Depresyona girmiş bir insan için "Haydi, neşelenelim!" diye bağıran, coşkulu bir iyimserden daha kötü bir görüntü yoktur. Eğlenmek sıkıntılı insanları çukurun dibine sokar. Ona yardım etmek için onunla birlikte dibe inmeli; "Tamam, ben buradayım. Seni anlıyorum, yanındayım ve seni seviyorum" demelisiniz. Üzüntülü birine "Berbat bir haldesin, bütün davranışların olumsuz" dersek, o insan daha da hatalı davranışlar sergileyecektir.

9- Kişiliğin ve alışkanlıkların değişmesi: Her zaman samimi ve neşeli olan bir insan artık hiçbir şeyi umursamamaya başlarsa, bu depresyonun kesin bir işaretidir. İyi bir öğrenci başarısız olmaya başlar, bakımlı bir kadın artık saçlarını taramazsa, depresyon gelmiştir.

10- Bitkinlik: Bitkinlik sonucu sürekli uyku hali, hiç uyanmama isteği görülebileceği gibi, uykusuzluk da ortaya çıkabilir.

11- Çok yeme ya da iştahsızlık: Depresyona giren bazı kişiler çok yemek yer. Kiloları arttıkça sıkıntıları da artar. Depresyona giren bazı kişiler ise çok az yer. Bu, bilinçaltından kendine zarar vermeye çalışma olarak kabul edilebilir.

12- İçki ya da ilaç kullanma eğiliminin artması: Bir insan eskisinden daha fazla içmeye, yatışmak için çok fazla sakinleştirici ve uyku ilacı almaya başladığında, bu eğilimi depresyon belirtisi niteliğini alır.

13- Konsantrasyonda zayıflık: Depresyondaki bir insanın kafasını toparlamakta zorlanacağı çok açıktır. Kaygılı bir insanın net biçimde düşünmesi oldukça zordur. Bu nedenle, önemli kararlar vermesi doğru olmaz. Net olmayan bir bakış açısı, normal koşullarda asla yapılmaması gereken hatalara yol açabilir.

14- Hastalık hastası olma: Depresyondaki kişi devamlı hastaysa, bunun umutsuz bir yardım isteği olduğunu anlamalıyız.

15- İntihar eğilimleri: Depresyondaki kişi bu noktaya geldiğinde, yaşamanın bir yararı olup olmadığını ciddi ciddi düşünmeye başlar. Dr. Quentin Hyder, "On kişiden sekizi intihar etmeden önce bunu dile getirir. İyi dinleyin" der.

16- Ani iyileşme: Uzmanlar "Hastanın depresyonu aniden sona ererse, tedbiri elden bırakmayın" diyorlar. Çünkü bu durum intihar etmeye karar vermiş bir hastanın rahatlığı olacağı gibi, depresyona devam etmek için enerji toplamanın bir işareti de olabilir.

17- Ölümü çağırmak: İntihardan önceki son adım, depresyondaki kişinin kendini gerçeklerin dışında tutmasıdır. Artık kendini çevresinde olan bitenlerden soyutlar ve öbür dünyaya hazırlanır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Sıkıntı Maske Takıyor Hasta Bunalıp Çok Yiyor
 Dramı Değil Komediyi İzleyin Hüzün Yerine Mutluluğu Seçin
 Açık Havaya Çıkmak Kış Depresyonun Dan Koruyor
 Mevsim Bunalımı Kapıda!
 Ne Olursa Olsun Umut Sizinle Kalsın
 Koah Veremden Daha Büyük Tehlike
 Şifacı Eczacılar Geliyor
 Türkiye'de Sinsice Yayılan Yeni Tehlikenin Adı 'koah'
 Hastalıklı Genler Ayıklanıyor Sağlıklı Bebekler Doğuyor
 Tüp Bebekte Özür Riski Yok
 Alkol Alıyorsanız Enginar Yiyin
 Şiş Gözlerin Çaresi Var...
 Kırmızı Enerji Veriyor
 Dünyaya Gelen Her Bin Bebekten 9'u Kalp Hastası
Ankara ve Avrupa bu evlilikte buluştu
Ankara ve Avrupa bu evlilikte buluştu
Ankara'nın tanınmış simalarından İsmet Möble'nin sahibi İsmet Akyürek...
Ördekçioğlu yayın dünyasına 'Afiyetle' girdi
Ördekçioğlu yayın dünyasına 'Afiyetle' girdi
Ördekçioğlu Medya A.Ş, dergicilik alanında ilk adımını 'Afiyetle' ile...
Barışma hediyesi mi?
Barışma hediyesi mi?
Müzmin aşıklar Sergen Yalçın ile Aslı Sarı, ay başında bilmem...
Aysun duymasın!
Aysun duymasın!
Hafta sonu Kıbrıs'a giden gazeteci bir arkadaşım, Beşiktaşlı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.