kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şimdi nargile zamanı
Şimdi nargile zamanı


Gençlerde yeniden tutku haline gelen nargile, tütünün keşfiyle hayatımıza girdi. IV. Murad yangınlardan bir dönem yasaklasa da gelir kaynaklarının başındaydı.

Tophane'den Sultanahmet'e, Bakırköy'den Beyoğlu'na kadar her yerde nargile salonu... Bugünlerde özellikle gençler arasında yeniden bir tutku haline gelen nargilenin tarihi tütünün keşfi ile başlar. Christof Colomb Amerika'ya ayak basmış, keşif yapmak için iç bölgelere bir grup göndermişti. Bir nebatın yapraklarını yakarak, dumanını teneffüs eden yerlilerle karşılaştıklarında, bu nebat kendilerine de ikram edilecekti. Yerliler tarafından ikram edilen bitki, dönüşte Colomb'a sunuluyor, ilk dönemler kutsal sayılan ve dinsel ayinlerde kullanılan tütünün dünyaya yayılması ise Kral II. Philip tarafından gerçekleştiriliyordu. Kral, İspanya'nın ekonomisinin güçlenmesi için Hindistan baharatına karşılık Amerika'daki tütünü ülkesine getirtmişti. Bu hızla yayılışın Osmanlı Devleti'ne gelmesi uzun sürmeyecek ve IV. Murad döneminde yangınlar nedeni ile yasaklanmalara kadar gidecekti. Ardından bu yasak kalkmış ve devletin büyük gelirlerinden biri haline gelmişti. Uğur Yeğin'in "Nargile" çalışması tarihin bazı noktalarına da ışık tutuyor. Nargile her alanda karşınıza çıkıyor.

MİMAR SİNAN'IN DENEYİ
Süleymaniye Camii, Osmanlı Devleti'nin en parlak dönemine muhteşem eserleri adını yazdıran Mimar Sinan'ın yapıtlarından biridir. Yapımı sırasında caminin tam ortasında nargile içerken Kanuni Sultan Süleyman tarafından görülmüş, bu manzara karşısında hiddetlenen padişah Mimar Sinan'ı: "Bre Sinan, bu ne rezilliktir, bu mübarek çatı altında nargile ile keyif çatarsın" azarlamıştı. Oysa Mimar Sinan o sırada ince zekası ile bir deneme yapmaktaydı. Cemaatle kılınan namazlarda hem insan nefesleri hem de camii içinde yanan yağ kandillerinin havayı kirleterek tavan ve süslemelerin üzerindeki is birikimi olabileceğini düşünmüş, giriş kapısının üstüne bir hava tahliye aralığı yapmıştı. İşte nargilesiyle bu tahliye aralığını denemekteydi. Bunun açıklamasını ise padişaha şöyle yapacaktı: "Sultanım, dikkat edin nargilemde tömbeki yoktur. Sadece suyun kaynamasından meydana gelen sesin camii içerisinde dağılımını kontrol ediyorum. Burada suyun fokurdamasından meydana gelen ses, caminin her tarafına eşit şekilde dağılırsa, yarın hoca efendi bu mihraptan 60-70 metreye kadar toplanan cemaate sesini rahatlıkla duyurabilecektir. Bu yolla caminin akustiğini kontrol ediyorum." Her şeyde zarafete önem veren Osmanlı devleti, nargile yapımında da aynı özeni gösterti. Billur beyaz ve renkli şişeler, gümüş çiçekli ve meyvelerle süslü başlıklar ve yaldızlı toprak lüleler en çok İstanbul'da imal edilen nargile parçalarıydı. Bazen şişesi bile gümüşten çok zarif nargileler yapılmış, marpuç ucuna takılan ağızlık yapımında kehribarların en iyisi kullanılmıştı. Keçi memesi adı verilen ucu çavuş üzümü biçiminde ortasına doğru kalınlaşarak tekrar incelen ve zamanla kırmızılaşan eski yekpare kehribar ağızlıklarla, ucu palamut biçiminde olup ortası altın kakmalı yeşimlerle süslü, eteği yine kehribardan olan ağızlıklar İstanbullu ustaların eseriydi. Nargile parçalarını yapan ustaların bulunduğu yerler marpuçlar, imameciler, lüleciler, takatukacılar gibi ayrı çarşılar oluşturur, Mahmutpaşa'nın alt başında bugün de aynı adla anılan yerde çalışırlar. Marpuççular Çarşısı, Mısır Çarşısı'na yakın bir yerdeydi. Marpuç ustaları renk renk meşinleri iki parmak eninde kesip nevrekar dedikleri, kendilerine mahsus bıçakla tıraş ettikten sonra çirişleyip demir çubuklar üzerine sararlardı. Daha sonra sarı ince telleri helezonik biçimde sarıp kuruttuktan sonra içinde demir çubuğu çıkarırlar ve marpuç ortaya çıkardı. (Eski İstanbul Yaşayışı, Musahipzade Celal, Türkiye Yayınevi, 1946)

KOKUSU ÇOK KUVVETLİ
Tophane'de Kılıç Ali Camii'ni geçip Kapıiçi'ne girerken sağ tarafta Lüleciler Çarşısı başlar ve hendek denilen yani Kumbaracılar Yokuşu'nun alt başına kadar devam ederdi. Buralardaki dükkanların bodrum katlarında kireç kuyusu gibi çukurlar içinde mercan gibi kırmızı bir nevi lüle çamuru yoğrularak dövülür, terbiye edilir ve sakız gibi bir hale geldikten sonra işlenirdi. Çeşit çeşit, her boyda çubuk ve nargile lüleleri yapıldığı gibi deve tüyü adı verilen fincanlar da yaparlardı. Lüle yapanlar üstlerindeki kızılımsı tozdan belli olurdu. Nargilenin kokusu çok kuvvetli olduğundan her dönem kahvehanelerde içimi tercih edilmiştir. Osmanlı döneminde nargilenin en yaygın olarak içildiği semtler arasında Beyazıt ve Sultanhamam ilk sırada yer alır. Özellikle Çınaraltı Kahvesi her dönem edebiyatçıların toplandığı ve nargile içerek uzun saatler sohbetler ettiği mekan durumundaydı.
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Havada süit dönemi
 Kısa...kısa...kısa...
 Keman atölyesi
 Lütfi Akad Ünlem'de
 Eviniz bir ayda hazırlanır
 Diş ağrısını bir felsefeci iyileştiremez
 İlk ve tek Türk Shaolin rahibi
 Bu müzede dokunmak serbest
 Çanakkale destanı canlanıyor
 Rusya'dan uçuş izni yok
 DHL'e, Türkiye'de üs vaadi
 Qatar Airlines İstanbul 'şov'
 Zamanın durduğu ülkeye seyahat
 Türk holiganın röntgeni çekildi
 Aşk değil hizmet var
 Senede Bir Gün
 Gradec'te akrobasi şovu
 Ucuzcular Londra'da buluşuyor
 Lufthansa'dan firmalara özel
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Amelie'nin Eylülü
Bu yazıyı, eylülü geride bıraktığımız...
ALİ POYRAZOĞLU
Tatil dolayısıyla ömür boyu kapalıyız
Olduğu yerden...
GÜNTAY ŞİMŞEK
THY'de 2010 hesabı
Türk Hava Yolları (THY) Yönetimi,...
STELYO BERBERAKİS
4 HAFTADA 4 HABER
Yunan TV'lerinin haber bültenlerine...
FİKRET AYDEMİR
0090, ÖLÜM VE BAĞDAT
Belçika ile Türkiye arasındaki...
YASEMİN TAŞKIN
İtalya'da Sımona Bayramı
Irak'ta rehin tutulan...
REFİK DURBAŞ
Şair, şiirin nerede?
Sabahın kara karanlığında kalkıyor.
Erkeklerin iktidar savaşı
Erkeklerin iktidar savaşı
Cinsel güç yalnızca yaşlanmayla azalmıyor. Sigara, alkol ve beslenme...
Düzenli yapılan spor ve doğru beslenme önlüyor
Düzenli yapılan spor ve doğru beslenme önlüyor
İktidarsızlığın tedavisi temeldeki nedene göre değişir...
Öfkeli durmayı seviyorum çünkü bu beni koruyor
'Yazı-Tura' filmindeki Şeytan Rıdvan rolüyle izleyenleri derinden...
Son halifenin sanat tutkusu
Abdülmecit ressamlığı, şairliği, mimarlığı entelektüelliği ve sosyal...
Fatma Girik çok sahici bir kadın
Fato, çok tatlı. Dünyayla en barışık o. Hayatı, sorunları paylaşmaya, yedirip...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.