kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kepekli gıdalar kanserin ilacıdır
Korunmak için gerekli vitaminler
Bu üçüne dikkat!

Kepekli gıdalar kanserin ilacıdır

Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, kanserden korunmak için hangi besinlerden uzak durmak gerektiğini anlattı: Et ve et ürünleri çok tüketilmemeli. Yağda kızartılmış ya da doğrudan ateşte pişirilen besinleri unutmalı

Türkiye'de her geçen gün artan kanser vakalarını durdurabilmenin ilk adımı soframızdan geçiyor. Çünkü besinler bir yandan kanser yapıcı, diğer yandan kanseri önleyici özellikler içeriyor. Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, kanserden korunmak için gerekli beslenme modelini veriyor ve "Doğru beslenme alışkanlığı ömrünüzü uzatır" diyor.

* Kilo kanser üzerinde etkili midir?
Gereğinden çok yenen besinlerden alınan kalori, beden hareketleriyle harcanamadığında bedende yağ olarak birikerek şişmanlığa neden olur. Şişmanlarda kanser, normal kilolardan çok daha fazla görülür. Özellikle meme, kalınbağırsak, rektum ve kan kanseri şişmanlarda normal kilolulardan daha çok fazladır. Yağlı besinlerin çok alınması, kanser yapıcı ve ilerletici maddelerin alınmasına da yardımcı olur.

* Kanser riskini artırıcı besinler hangileridir?
Yaşlı koyun, sığır, keçi ve tavuk etleri. Domuz eti, domuz pastırması, hamburger, sade yağlı etten yapılan köfteler, sucuk, sosis, tereyağı, iç yağı, derin yağda kızartılmış besinler, tuzlanmış besinler, tütsülenmiş besinler, nitrik ve nitrat eklenmiş besinler, doğrudan ateşte pişirilen besinler... Bu besinler tüketiliyorsa C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle alınmasında fayda vardır.

* Kanser riskini azaltıcı besinler var mı?
Bütün taze sebze ve meyveler, kepeği ve özü ayrılmamış tahıl ürünleri, kuru baklagiller genellikle kanser riskini azaltıcı besinler arasındadır. Hayvansal besinlerden karaciğer, yürek, böbrek, yumurta, öz yağlı süt, yoğurt, peynir ve çökelektir. Soğan, sarmısak, lahana, havuç, ıspanak, marul, asma yaprağı, pazı, karnabahar, pırasa, şalgam, turp, maydanoz, tere, nane, roka, biber, taze fasulye, bezelye, yenilebilen yabani otlar, domates, pancar, bamya çok yararlıdır. Mercimek, nohut, fasulye, barbunya, bezelye, soya fasulyesi gibi tahıllar önemlidir. Her türlü meyve, kuru yemişler tüketilebilir.

* Besinler pişirilirken saklanırken kanser yapıcı maddeler oluşur mu?
Besinlerin tütsülenmesi sırasında nitrit, nitrat ve daha başka kimyasal maddeler eklenerek işlenmelerinde bazı kanser yapıcı maddeler oluşabilir. Besinler aşırı şekilde saflaştırılmışsa kanser koruyucusu posanın kaybına neden olur. Örneğin buğdayın kepeği ve özü alınarak beyaz un haline getirildiğinde kanser koruyucu maddenin yüzde 90'ı kaybolur. Çok fazla baharat eklendiğinde tahrişlere neden olur. Hatalı pişirme kanserden koruyucu vitaminlerin kaybına neden olduğu için kanserojenler oluşur. Etin çok yüksek sıcaklıktaki ızgara üstüne konup veya aleve yakın pişirilmesi gibi. Nemli ortamlarda saklanan besinler küflenir. Bunlar karaciğer kanser riskini artırır.

* Alkolün beslenmemizdeki etkisi nedir?
Eğer her gün 2 kutu şişe bira, bir bardak şarap bir duble sert içkiden fazla içiyorsanız -ki bunun içinde rakı, viski, cin, votkayı da sayabiliriz- vitamin A, B grubu ile C vitamini, magnezyum, çinko ve kalsiyum bakımından yetersiz duruma gelebilirsiniz. Bu vitamin ve minerallerden zengin olan süt ve türevlerinden, yeşil yapraklı ve havuç gibi sebzelerden, kuru baklagillerden, esmer ekmek ve bulgur gibi besinlerden her gün yemelisiniz.

* Sigara içenlere ne öneriyorsunuz?
Eğer her gün 5 adetten fazla sigara içiyorsanız B grubu vitaminleri, A, E ve C vitaminleri açısından yetersiz duruma gelebilirsiniz. Günde bir paket sigara içen bireyin kanındaki vitamin C düzeyi sıfırlanabilir. Sigara içenler günün her öğününde portakal, domates gibi yiyecekler yemeli veya bunların taze sıkılmış sularından içmelidirler. Bunlar yapılmıyorsa kapsül şeklinde hazırlanmış E vitamini ve tablet C vitamini almalarını öneriyorum. C vitamini genellikle 500 gramlık olur. Tabletin ikiye bölünerek ayrı zamanlarda alınması uygun olur.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Aklınıza Mukayyet Olun!
 Şeker Hastaları Sert Meyveleri Yemeli
 Diyabet Hastaları Bir Günde Toplam 6 Öğün Yemelidir
 Alkol Alıyorsanız Enginar Tüketin
 Ülkende Çıkanı Ye, Sağlıklı Ve Zayıf Kal
 Su İçmek Ve İyi Beslenmek
 Masaya Oturarak Yemeyi Adet Edinin
 Panik Yok! Bebeğiniz Sadece Diş Çıkarıyor
 Çocuğunuz Isırıyor Çünkü Merak Ediyor
 Yanlış Beslenme Ve Kilo Kısırlığa Neden Olabiliyor
 Kepekli Gıdalar Kanserin İlacıdır
 Prof. Tuncer'den Öneriler
 Kalp Sağlığı İçin Renkli Gıdayı Seçin
 Strese Karşı Aroma Terapi
Zara raflarından kürkü kaldırıyor
Zara raflarından kürkü kaldırıyor
İspanyol moda zinciri markası Inditex, toplam 2064 mağazasının...
Votkanın tadını dansla çıkardılar
Votkanın tadını dansla çıkardılar
Türkiye pazarına girişini İstanbul'daki Crystal kulüpte verdiği bir...
Tasarımlar görücüye çıktı!
Tasarımlar görücüye çıktı!
LaSalle Akademi'den mezun olan 20 genç tasarımcının hazırladığı...
Mahsun'u Azarbeycan 4 bin kişiyle karşıladı
Mahsun'u Azarbeycan 4 bin kişiyle karşıladı
Son albümü 'Sarı Sarı' ile imajını kökten değiştiren Mahsun...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.