|
|
|
|
İnsan hakları için yaratıcı taktikler
Hak ihlallerini önlemede geliştirilen yeni, yaratıcı ve farklı taktikler, dünyanın dört bir yanından Ankara'ya gelecek aktivistlere anlatılacak.
Helsinki Yurttaşlar Birliği'nin Ankara'da düzenlediği toplantıda, 90 ülkeden 400 insan hakları savunucusu biraraya gelerek "insan haklarında yeni taktikleri" konuşacak. Ankara'da 29 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında yapılacak İnsan Haklarında Yeni Taktikler Uluslararası Sempozyumu, İşkence Mağdurları Merkezi, Helsinki Yurttaşlar Derneği ile Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü tarafından ortaklaşa düzenlenecek. İnsan Haklarında Yeni Taktikler Projesi'nin bir parçası olan sempozyumda, insan haklarını geliştirmek ve ihlalleri önlemek için kullanılan farklı ve yaratıcı taktikler, dünyanın dört bir yanından Ankara'ya gelecek aktivistlere aktarılacak. Güney Afrika'da yürüttüğü AIDS tedavisi için eylem kampanyası ile tanınan Nelson Mandela ödülü sahibi Zackie Achmat ile Kara Mayınlarının Yasaklanması Kampanyası'nın öncüsü olan Nobel Barış Ödülü sahibi Jodie Williams'ın konuşmacı katılacağı toplantıda anlatılacak 35 yöntemden bazıları şöyle:
* UZLAŞMA KURULU: Nepalli temsilcilerin geliştirdiği yöntem, toplum önderlerinden oluşan, resmi ve bağlayıcılığı olmayan uzlaştırma kurulları oluşturulması. Bu yöntem, insanların karakolluk olmalarını ve dolayısıyla buralarda kötü muamele görmelerini engellemeye yönelik.
* CEP'TEN UYARI: Kuzey İrlanda, bu yöntemi daha çok etnik ve dinsel gruplar arasındaki çatışmanın yoğun olduğu bölgeler için geliştirmiş. Her iki grupta da cep telefonlu kişilerle, bir iletişim ağı oluşturuluyor. Çatışma olasılığı anında bildiriliyor ve bölgeye gidilerek, çatışma engelleniyor.
* RUHLARA ÖZGÜRLÜK: Guatemala temsilcilerinin yöntemi, Türkiye'- nin de önemli sorunu olan kayıp aileleri için. Bu yöntemle önce kayıp aileleri tespit ediliyor. Ölülerin belli törenler yapılmazsa ruhlarının mutsuz olacağı inancıyla, kayıpların öldüğü tesbit edilirse, yakınlarına psikolojik destek veriliyor, ölen için törenler düzenleniyor. Bu yolla, toplumsal patlamanın önüne geçildiği ifade ediliyor.
* ÇOCUKLAR ÇALIŞMASIN: Etiketler, o ürünlerin hangi koşullarda üretildiğine ilişkin ne derece bilgi veriyor? Yaklaşık 200 bin çocuğun saatlerde el yapımı halı dokumasında çalıştırıldığı Hindistan'da 1994'te kurulan Rugmark Vakfı, çocuk emeğinin sömürülmesini engellemek, çocuk kullanılmadan üretilen malları teşvik için bir etiketle işe başladı. Bugün Hindistan'dan Almanya'ya ihraç edilen halıların yaklaşık üçte birinde "Bu halı, çocuk çalıştırılmadan üretildi" etiketi var, Kanada, Hollanda, İsviçre ve ABD'deki ithalatçılar da halı almak için Rugmark etiketi arıyor.
* HÜCRE REHBERİ - Hong Kong'dan bir insan hakları örgütünün Minneapolis'teki İşkence Mağdurları Merkezi'ne sorması üzerine ortaya çıkan "Hücrede Hayatta Kalma Rehberi", uzun inceleme sonucu stratejik önerileri kapsıyor. Tecrit mekanındaki varlıklarla arkadaşlık, fiziksel alıştırma, zamanı kontrol yöntemlerini içeriyor.
* BOMBA TERAPİSİ: Filistinli temsilciler, gençlere canlı bomba olmanın hiçbir sonuç doğurmayacağını içeren eğitim verdiklerini anlatacaklar.
* AZINLIK HAKKI: Macaristan'- da geliştirilen yöntemde, biri çingene iki kişi kamu sınavına sokuluyor. Çingene başarılı, diğeri başarısız. Kurum çingeneyi elerse, diğeri teşhir ediyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|