En eski parti 84. yaşını kutluyor
Uzun yıllar yasaklandığı için faaliyetlerini yeraltında sürdüren Türkiye Komünist Partisi yasallığın tadını çıkarıyor. 10 Eylül'de kuruluşunun 84. yıldönümünü kutlayan Türkiye'nin en eski partisi iktidar mücadelesini yirmili yaşlardaki gençlerle sürdürüyor.
Bakü'deki Kızıl Ordu lokalinde 10 Eylül 1920 günü günü toplanan çoğu Türkiye'den gelme 75 inançlı komünistin kurduğu Türkiye Komünist Partisi 84. yaşını kutluyor. Komünistlerin "yasaklı" olduğu yıllarda, mutluluğun nicelikte değil nitelikte olduğuna inananlar; onlara, kurak topraklara düşmüş bir bitkiye bakar gibi hüzünle bakmışlardı...11 Kasım 2001'de, kuruluşundan 81 yıl sonra Türkiye Komünist Partisi (TKP) adı altında, yasallaştıkları gün konumlarını "geçmişinden utanmak istemeyenlerin yeri" olarak açıkladılar Bir zamanlar o günkü adıyla Sovyetler Birliği Başkonsolosluğu'nun önünden geçerken, görüntülenmemek için kaldırım değiştirilen köşelerde çığlık çığlığa "Komünist" dergisini satanların çoğu; bundan 20 yıl önce aynı sözcükle nitelendirilen ağabey ya da ablalarının, günlerini iğneli fıçılarda yaşamaya tutsak biri gibi geçirdiğini bilemezlerdi. TKP' nin yasallaştıktan sonra mükemmellikten uzaklaştığını ve gücünü yitirdiğini iddia edenler de var. Türkiye İşçi Partisi Kurucu Üyesi Erdal Özberk TKP için "Yasallaştılar ama halkla bütünleşemediler ve de, eridiler" derken; TKP Genel Başkan'ı Aydemir GÜLER "İnsanca ve onurlu bir yaşamı, önce Türkiye' de sonra da dünyada, eşitlik ve özgürlük temeli üzerinde kurabilmek için, her alanda sosyalizmi savunuyoruz" diyor. İstiklal Marşı' nın yazarı Mehmet Akif Ersoy' un ikinci kuşaktan torunu olan Güler " Komünistim" diyenlerin yaşamının, Türkiye' de öncesi kadar zor olmadığını, kabulleniyor. 10 Eylül Cuma günü İstanbul'un Çağlayan Mahallesi'ndeki bir düğün salonunda 84'üncü yaşını kutlayan TKP'nin üye sayısı 5 bini aşıyor. İktidar mücadelesi yapanların çoğunluğunu gençler oluşturuyor. 12 Eylül 1980 sonrasında doğdukları anlaşılan TKP'li kızlar ve erkekler arasında komünistliği ebeveynlerine borçlu olanların yanı sıra, "Bu düzeni sevmediğim için TKP'li oldum" diyenler de var. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğrencisi Erman Yurdagül, aileden solcu olduğunu belirterek "Çocukları, partili olmaya karar verdiğinde 'Kesinlikle olmaz, önce okulunu bitireceksin' diyerek karşı çıkan, çok sayıda anne ile baba da, sonradan üyemiz oldu" diyor. Her biri bir efsane olan "Eski Tüfekler"in de bulunduğu saflara katılan aileler arasında, çocuklarının TKP'li olmasına, gençliğini sokaklarda tüketen kimi marjinallerden, madde uyuşturucu bağımlılarından ve içki- kumar gibi olumsuz alışkanlıklardan uzak duracakları için izin verenler de var.
İLKE OLARAK HERKES EŞİT Bir de, çocuklarını inançları doğrultusunda yetiştirenler; 1978' den beri parti üyesi olduğunu açıklayan İSKİ İşçisi Yaşar Çelik "Çocuklarımın, doğru insanlar olarak yetişmesine özendim. Niteliğimizin çocuklarımıza bırakabileceğimiz en güzel miras olduğuna inanarak yaşadım ve bunun gereklerini yerine getirdim" diyor. Kızı, TKP'nin en genç üyelerinden Türküler Çelik "Neden TKP'yi seçtin" sorusunu yanıtlarken "Ailece parti üyesi olmamız çok hoş ve gurur verici. Düzeni insancıl görmediğim ve değiştirmek istediğim için TKP'li oldum" diyor. Her seçimde oylarını önemli oranda artıran TKP iktidar olma mücadelesini sürdürüyor. Partinin Basın Bürosu Sözcüsü Nihal Bakırezer "Biz mücadelemizin kolay olmadığını çok iyi biliyoruz. Yasaklı olduğumuz süreçte de, yasallaştığımız bu süreçte de, devrim yapmak ve sosyalizmi kurmak için var olduk" diyor. İlişkilerde, görevlendirmelerde ve çalışma alanlarında, ilke olarak herkes eşit. TKP üyesi öğrencilerin lise ya da üniversitede sağlık sorunları olmadıkça, eğitimlerini 1 yıldan daha çok aksatmalarına izin yok. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi Cumhur Yılmaz TKP üyesi olarak daha önce izin verilmeyen etkinlikleri artık daha özgür ve rahat yapabildiklerini belirterek "Zaman zaman kısıtlamalar oluyor ama, yoğun baskı altındayız diyemem. Gazete satarken, afiş asarken ya da kitle eylemlerinde yer aldığımızda, yasaklı olduğumuz günlerde karşılaştığımız zorlukları yaşamıyoruz" diyerek, polisin kendilerini çok zor olsa da kabullenmek zorunda kaldığını belirtiyor. Evlilik kararı olmadan karşı cinsle arkadaşlığın ayıplandığı günleri hiç yaşamamış olan günümüz komünistlerine, aşk yasağı yok. Liselilerin TKP üyesi olması öncesinde bitirmek zorunda olduğu parti okulunda "Kişilikli birey olmak" üzerinde duruluyor.Okuyanlar artık, edinimlerini zenginleştirmek için okuyorlar, tartışmalarda baskın çıkmak için değil. TKP'deki değişimlerden biri de sola emek vermiş kişilere yaklaşımdaki saygı... TKP; Şefik Hüsnü'den Deniz Gezmiş'e, Mustafa Suphi'den Mahir Çayan'a, Hitmet Kıvılcımlı'dan İbrahim Kaypakkaya'ya kadar kim varsa, tümünü ayrı ayrı ama bir bütünün parçaları olarak değerlendiriyor; kişi ya da grup çıkarını, toplum çıkarının önüne çıkaranları ise partinin dışına itiyor... "Komünist", "Sol"." Okul ve Ülke" ve "Gelenek" gibi yayınlar Türkiye' nin birçok yerinde satılıyor. Çark çekiçli tabelalarını, bayraklarını ve pankartlarını özgürce taşıyan TKP'nin, teşkilat giderleri ise üye aidatları ve bağışlarla çözüme ulaştırılmış. Ne de olsa "Komünist " bir partide, aidat ödemek; pratikte partili olmanın ilk adımı...
|