kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

G-8 gündemi

Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki hafta katılacağı G8 zirvesi, yalnız Türkiye'nin "devler ligi" resmine girmesi açısından önemli değil. ABD'nin Georgia eyaleti açıklarındaki Sea Island'da yapılacak toplantı, ayrıca Türkiye isterse önümüzdeki dönemde dünya sahnesinde oynayabileceği en etkin rolün ne olabileceğini de kesin bir dille netleştiriyor. Bu rolün ipuçları hafta başında Beyaz Saray'dan yapılan ve son derece dikkatli bir dille kaleme alınan açıklamada. ABD Başkanı George W. Bush'un Türkiye'yi "demokratik partner" olarak G8'e davet ettiğini belirten açıklamada, "[Başkan Bush] Orta Doğu'da siyasi, ekonomik ve sosyal özgürlükleri nasıl destekleyebileceği konusundaki tartışmayı ve bu konuda Türkiye'nin katkılarını dört gözle beklemektedir. Türkiye'nin başta demokrasi olmak üzere bölgedeki reform amaçlı belli başlı programlara katılımı, G-8, AB ülkeleri, Türkiye ve bölgesel ortaklar arasındaki işbirliğini artıracaktır" deniyor.
Avrupa'ya mesaj gibi
Metin, aynı anda birkaç şeyi yapmaya çalışıyor. Birincisi yıllardır "stratejik ortaklık" diye tanımlanan ve Irak savaşından bu yana stratejik boyutu eskisi kadar kritik olmayan Türk- Amerikan ilişkisini "demokrasi ihracı" ortak hedefi üzerinde yeniden tanımlıyor. İkincisi, Türkiye'yi net bir biçimde Orta Doğu'da reformun hedefi olan bölge ülkelerinden ("bölgesel partnerler") ayrı bir kategoriye koyarak, deneyimlerinden yararlanabilecek "örnek ülke" olduğunu vurguluyor. Bu ayrım, hem Türkiye'de bazı çevrelerde varolan korkuları dindirmek, hem de Aralık'taki AB kararı öncesinde Avrupa'ya Ankara'nın Batı ittifakındaki rolü konusunda net bir mesaj vermeyi amaçlıyor. Üst düzey bir Amerikalı yetkilinin tabiriyle "Türkiye reform kapsamına girecek hedef ülke değil, lider olarak çağrılıyor."
Bu rol, zaten yakın coğrafyamızda refom ve demokratikleşmeyi hedefleyen "Büyük Orta Doğu" konsepti ortaya çıkalı beri Ankara'nın ilgi duyduğu, diplomatların üzerinde kafa yorup bir dizi inisiyatif geliştirdiği bir rol. Ankara, bölgede reform "tepeden inme olmasın", rejimleri hedeflemesin, bölge ülkeleriyle ortaklaşa yapılsın, ABD projesi olarak görülmesin istiyor. Ama hedef konusunda hemfikir.
Yeniden pazarlık yok
Bu çerçevede Sea Island'dan çıkması beklenen sonuçlardan biri, Türkiye'nin lider konumunda olacağı bir "Demokratik Yardım Grubu" kurulması. Bu, Ortadoğu'nun reform amacıyla AB ve G8'le masaya oturup strateji geliştirebileceği, yardım ve demokratikleşme adımlarının tartışılacağı bir forum. Önümüzdeki dönem bölgedeki ufak ve orta ölçekli işletmelerin güçlendirilmesini amaçlayan "mikrofinansman" amaçlı bir dizi konferansın da Türkiye'de yapılması bekleniyor.
"Demokratik ortaklık" iyi de Türkiye'nin "stratejik ortak" rolüne ne oldu? Irak savaşından bu yana ABD'nin Türkiye'ye olan ihtiyacının azaldığı gizli değil. Bu tek taraflı değil: Ankara'da böyle bir sevda olup olmadığı da meçhul. ABD'li yetkililer birkaç haftadır Türkiye'de yeni üsler istedikleri konusundaki medya furyasını hayretle izliyor. Pentagon'un Almanya'daki bazı üstlerini kapatıp buradaki gücünü Doğu Avrupa ve İncirlik'e kaydırmak istediği gizli değil. Konunun kısa süre içinde Türkiye'de "tezkere" benzeri bir tartışmaya dönüşmesi, Washington'da bir kesimde "boşverelim" havası yarattı. Üst düzey bir savunma yetkilisi, ABD'nin "yeniden pazarlık" havasına girmeyeceğini belirterek "İncirlik bizim için elverişli ama ille de ihtiyacımız olduğu doğru değil" diyerek ekledi: Bulgaristan, Romanya'da üslerimiz var. İlle de Irak'ın dibinde olmamıza gerek yok. Irak'ın kendisi var.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 ...Ve Ankara   / 09-08-2004
 Ege'de tango   / 19-07-2004
 Edwards'ın anlamı   / 12-07-2004
 Bush geldi geçti   / 05-07-2004
 Zana'dan sonra   / 14-06-2004
 Reagan'ın önemi   / 07-06-2004
 G-8 gündemi   / 31-05-2004
 Neden Çelebi?   / 24-05-2004
 YÖK   / 17-05-2004
 Banal kötülük   / 10-05-2004
SOLİ ÖZEL
Tekneyi sallamak
Türkiye Cumhuriyeti' nin...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Tek demokratik devrim
Tiflis başbakanlık binasındaki...
Jaba'yı Türk yapalım
Jaba'yı Türk yapalım
"Önemli sorunlar yaşıyoruz. Hakan Ünsal dışında solu tam anlamıyla...
Mucize adam
Mucize adam
Bordo-mavililer, Doğan yönetiminde 22 maçta tek yenilgi aldı. Geçen...
Erdoğan'dan Gürcistan'a: Gecikmeye tahammül yok
Erdoğan'dan Gürcistan'a: Gecikmeye tahammül yok
Erdoğan’ın Gürcistan gezisine Bakü-Ceyhan- Tiflis petrol boru hattı...
İlk tren hızlandırılmıştı şimdiki renk körü çıktı
Hızlandırılmış tren faciasının ardından bir tren kazası haberi de...
11 milyon lira tasarruf uğruna mı kaza oldu?
Demiryolu uzmanları kazanın sinyalizasyon hatasından kaynaklandığı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.