|
|
|
|
|
|
Beyzbol milli takımı yolda
Yaklaşık 2.5 yıl önce kurulan Türkiye Beyzbol ve Softbol Federasyonu yetkilileri artık üniversite ve ilköğretim okullarında da beyzbol oynanacağını söylüyor. Amerika'dan gelen antrenörler yaz okullarında çalışmalara başladı bile. Federasyon, Türkiye'de de en kısa zamanda Beyzbol Türk Milli Takımı kurmaya kararlı.
*** Beyzbol takımları yakında sahada
Türkiye Beyzbol ve Softbol Federasyonu tarafından Amerika'dan getirtilen antrenörler, yaz okullarında ders veriyor. Gönüllü antrenör Steve Mc Brain, Türk gençlerinin hevesli olduğunu ve yakında milli takımın kurulabileceğini söylüyor.
Genellikle Hollywood filmlerinden aşina olduğumuz bir spor beyzbol. Ancak bize çok uzak ve karmaşık gibi gelse de, son yıllarda ülkemizde de hızla yayılıyor. Bu spora o kadar uzağız ki, beyzbolun erkekler tarafından oynandığını, softbolun ise kızlara uyarlanmış bir versiyon olduğunu dahi bilenlerin sayısı oldukça az. Yaklaşık 2.5 yıl önce kurulan Türkiye Beyzbol ve Softbol Federasyonu'nun gayretiyle çeşitli ilköğretim, ortaöğretim okullarında ve üniversitelerde beyzbol takımları kurulmaya devam ediyor. Ayrıca bu tatil döneminde çeşitli yaz okullarında da hevesli gençlere beyzbol eğitimleri veriliyor. Bu eğitimler sadece özel okullar ve kolejlerle de sınırlı değil. Devlet okullarında okuyan gelir düzeyi düşük ailelerin çocukları da faydalanabiliyor. Üstelik bu eğitimler için, federasyon Amerika'dan antrenör getiriyor. Federasyon Başkanı Kamil Kehale okullarda açılan beyzbol ve softbol branşlarının kendileri için çok sevindirici olduğunu söylüyor: "İstanbul'da Galatasaray, Boğaziçi ve Bahçeşehir Üniversite'lerinde beyzbol takımları kurulmuş durumda. Koç Üniversitesi ise Eylül ayında başlıyor. Bunların dışında Ankara'da Bilkent, Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi ve Adana'da Çukurova Üniversitesi, İzmir'de Ege Üniversitesi de beyzbol branşı açacak. İlköğretim okullarında beyzbol branşı açılmaya başlandı. Pendik Kurtköy İlköğretim Okulu, Özel Ortadoğu, Eyüboğlu, Atacan, Sezinoğlu, Bahçeşehir Koleji, Eskişehir'de Hasan Ali Yücel İlköğretim Okulu, Adana'da Gündoğdu Koleji başladılar bile." Federasyon birbiri ardına düzenlediği faaliyetlerle beyzbol meraklısı gençlerin önünü açıyor. En son İstanbul Amerikan Konsolosluğu'yla birlikte ortaklaşa gerçekleştirdiği faaliyetlerden biri de "Major League Baseball"da görev yapmış antrenörler getirilmesi. İlk kez geçen yıl gelen Amerikalı antrenörler, bu yıl da değişik tesislerde ücretsiz olarak eğitimler veriyorlar. Bu eğitmenlerden biri olan Steve Mc Brian, Pendik Kurtköy İlköğretim Okulu'nun yaz okulunda kurs veriyor. Mc Brian Türkiye'de gençlerin beyzbol ve softbol öğrenme konusunda çok istekli oldukları görüşünde.
LİGLER ÖNÜMÜZDEKİ SENE Türkiye'de yetişmiş beyzbol antrenörleri de var artık. Yine federasyonun girişimiyle açılan iki antrenör kursundan sertifika almış 22 profesyonel Türk beyzbol ve softbol antrenörü bulunuyor. Kamil Kehale, şimdiye kadar ilköğretim, ortaöğretim ve üniversitelerde takımlar kurduklarını ama artık büyük kulüplerle görüşmelere başladıklarını anlatıyor: "Artık belli bir potansiyel oluştu. Kulüplerle görüşmelerimiz sürüyor. Mevcut okul takımlarına çok düşük maliyetle yurtdışından antrenör getiriyoruz. Ama tabii masrafları onlar tarafından karşılanıyor. Bunları da biz tamamen uluslararası platformdaki ilişkilerimizle yapıyoruz. Amerikan Konsolosluğu da en büyük destekçimiz." Beyzbol ve softbol'da hem bölgesel hem de Türkiye liglerinin kurulmasına ise bir yıldan az bir zaman kaldığını söylüyor Kehale: "İlk hedefimiz Türkiye'de hem beyzbolun hem softbolun önce bölgesel sonra Türkiye liglerine bir an evvel başlamak. Bu gerçekleştikten sonra daha büyük bir hızla ilerleyeceğine inanıyorum. Yarışma heyecanı, müsabakalar derken insanlar daha çok ilgi duyacaktır. Amerika'da okumuş, bu sporu yapmış, bizim varlığımızı bile bilmeyen çocuklar var. Federasyonumuz ne kadar duyulursa Türkiye'nin milli takımını oluşturması da o kadar çabuklaşır. Şu anda kulüpleşen bir ya da iki takım var. Bunlar yine okulların bünyesinde. Ama önümüzdeki birkaç ay içinde saydığım tüm okulların beyzbol takımı olacak." Türkiye'de beyzbolla ilgili en büyük sorunlardan biri ise henüz standartlara uygun bir saha bulunmuyor olması. Kamil Kehale, Gençlik ve Spor Müdürlükleri'nin illerde standartlara yakın sahaları olduğunu söylüyor: "İlk başta antreman için bir futbol sahası da yeterli. Bir beyzbol sahası yapılması için girişimlerimiz var. Ancak şu anda bütün yatırımlar durdurulmuş durumda. Bunun ne zaman açılacağını bilmiyoruz. Genel müdürlüğümüzün elinde birtakım arsalar var. O arsaların tahsisi konusunda temaslarımız sürüyor. Bu gerçekleştiği takdirde sponsorlar yardımıyla ilk beyzbol ve softbol sahamızı yapacağız." Beyzbolla ilgili yanlış bilgilerimizden biri de sadece Amerika'da oynandığı yönünde. Federasyon Başkanı Kehale Avrupa'da beyzbol'a ilginin çok aktif olduğunu söylüyor: "38 ülkede aktif olarak beyzbol yapılıyor. İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya da dahil... Almanya'da dört tane beyzbol ve softbol ligi var. Ayrıca da bölgesel ligler var. Dünya Beyzbol Federasyonu Başkanı İtalyan'dır mesela. Parma'da 60 bin kişilik bir beyzbol stadı var. Ayrıca Uzakdoğu bu konuda çok ileri. Çin, Tayvan, Kore... Biz de yavaş yavaş onların seviyesine ulaşmaya çalışacağız. Tabii çok kolay değil."
TÜRKİYE Beyzbol ve Softbol Federasyonu Başkanı Kamil Kehale, Türkiye çapında beyzbol liginin en geç önümüzdeki yıl kurulacağını, büyük kulüplerin de artık bu sporla ilgilenmeye başladığını söylüyor
Neslihan Tunç
|
|
|
|
|
|
|
|
|