|
 |
|
 |
  |
|
Şekerdeki yeni tehlike
Harvard Üniversitesi'nin bir araştırmasına göre, ağırlıklı olarak şeker ve nişasta içeren gıdalarla beslenen kadınlarda göğüs kanseri riski iki misli. Karbonhidratlar kandaki östrojen hormonunu artırarak göğüs kanserini tetikliyor. Lifli besinler ise riski azaltıyor.
Karbonhidrat'ın fazlası göğüs kanseri yapıyor
Harvard Üniversitesi'nin araştırmasına göre, kalori ihtiyacının yüzde 62'sini karbonhidratlardan alan kadınların göğüs kanseri olma ihtimali iki kat fazla.
Meksika Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü'nün (MUHSE) göğüs kanseri hastası 475 kadın üzerinde yaptığı araştırma, kanser ve beslenme alışkanlığı arasındaki ilişkinin altını çiziyor. ABD'deki Harvard Üniversitesi öğretim görevlilerinden Dr. Walter Willett başkanlığında ve 'MUHSE' işbirliğiyle yapılan araştırma, öğünlerinde ağırlıklı olarak karbonhidratlı besinlere yer veren kadınların göğüs kanserine yakalanma oranının, tüketmeyenlere göre iki kat fazla olduğunu gösteriyor. Bakın Dr. Willett bu durumu nasıl özetliyor: "Karbonhidratlar kandaki şeker miktarını yükseltiyor. Bu, vücut tarafından daha fazla ensülin salgılanmasına neden oluyor. Aynı zamanda hücrelerin daha hızlı bölünmesine ve kandaki östrojen hormonu oranının artmasına da yol açıyor. Ve bu süreç, kanser riskini ortaya çıkarıyor."
RİSK 2 KAT ARTIYOR Dr. Willet araştırma sırasında sadece göğüs kanseri hastalarını değil; Mexico City'de yaşayan bin 391 'sağlıklı' deneği de inceleme fırsatı bulmuş. Hummalı çalışmasının ekseni ise deneklerin yaşı, kilosu, çocuk sayısı ve beslenme alışkanlıkları oluşturmuş. Sonuçta, günlük kalori ihtiyacının yüzde 62'sini karbonhidratlardan alan hastaların, göğüs kanserine yakalanma riskinin 2 kat fazla olduğunu görmüş.
ÇÖZÜM 'LİF'LERDE Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü'nün yürüttüğü çalışmalar da Dr. Willet'inkiyle paralellik gösteriyor. Enstitünün beslenme şefi John Milner, karbonhidrat tüketiminin azaltılarak, kanser riskinin azaltılabileceğini söylüyor. Riski azaltacak çözümü de bulmuş Milner: Bol bol tahıl ürünleri, meyve ve lifli sebzeleri tüketmek. "Çünkü" diyor Milner, "Lifler, karbonhidratları emerek değişime uğratıyor."
DIŞ HABERLER
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|