kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Türkler Fransız gazetesi mi okusun?

Geçen Pazartesi "Gerçekten Şaşıyorum" başlıklı yazıda, Dünya Ticaret Örgütü'nün özellikle tarımla ilgili aldığı ve Türkiye için hayati önemi olan kararlarına gösterilen ilgisizlikten yakınıyordum:...
Yazının sonuna doğru da şöyle bir soru soruyordum:
"Bakalım bugünkü gazeteler bu haberi nasıl verecek?
Aslında, tüm toplumun yakın geleceğini etkileyecek çok önemli kararları izleme konusunda şaşırtıcı bir ölçüde duyarsızız."

***

Ertesi gün, neredeyse tüm gazeteleri yeniden taradım. En büyük gazetelerde bile konu ile ilgili doyurucu, olayın önemini vurgulayıcı bir anlatım yoktu. Halbuki, Dünya Ticaret Örgütü, dış ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ve tarımda desteğin sona erdirilmesi konusunda zorlukları aşmış, "tarihi" diye nitelenen bir çerçeve anlaşmada üyelerin mutabakatını sağlamıştı.

***

Dünya Ticaret Örgütü'nün Türkiye'nin yarınını etkileyecek kararları ve bunun olası etkileri en büyük gazetelerde yer bulamadı ama Perşembe günü Ertuğrul Özkök, daha önce de basına yansıyan bir rapora değinerek Türk halkının düşünülenin aksine gazete okuduğunu yazdı. Rakamları da yeniden verdi... Türkiye'de hafta içi dört milyon, pazar günleri ise dört buçuk milyon gazete satılıyordu...
70 milyonluk Türkiye gazete tirajı konusunda, kendi nüfusu ile kıyaslanmayacak Yunanistan'ı, Portekiz'i aşıyordu ama 61 milyonluk Fransa ile 57 milyonluk İtalya'nın epey ardından geliyordu.
Fransa'da toplam günlük tiraj 8.5 milyondu, İtalya'da ise 6.3 milyon...
40 milyonluk İspanya'da da günlük tiraj 4.3 milyona varmıştı...

***

Ben, Dünya Ticaret Örgütü'nün pazar günü aldığı kararların izini sürmeye devam ettim... Dünya basınını da merak ettim... Özellikle, bizden daha az nüfuslu olmasına rağmen bize gazete tirajı konusunda fark atan Fransız basınını... Bir akşam gazetesi olan ve ciddiyetiyle ünlü Le Monde'un üç Ağustos tarihli nüshasında konu birinci sayfanın göbeğindeydi. İçerde bir buçuk sayfa ne olup bittiğine ayrılmış, baş yazı da bu konu üzerine kaleme alınmıştı.

***

Dünya Ticaret Örgütü anlaşması, özellikle Avrupa Birliği'nin tarımdaki ihracata verdiği desteğin belirli bir sürede kaldırılması gereğini kabul ediyordu. Avrupa Birliği de ABD'de ihraç mallarına verilen kredilerin azaltılmasını talep etmekteydi... Amerika'nın ihracatçıya verdiği kredinin altı ayda geri dönmesi sağlanacaktı. Ayrıca Kanada ve Avustralya'nın kendi buğdayına verdiği devlet desteğinin elimine edilmesi de öngörülüyordu.
Anlaşmanın önemli olarak kabul ettiği yenilikler arasında gümrük vergileri vardı. En yüksek koruma oranları için en büyük indirimler yapılmıştı... Ancak, gelişmiş ülkeler bu konuları kendileri için hassas saydıklarından bazı ayrıcalıklar edindiler.
Pirinç Japonya için, süt şeker, sığır eti Avrupa için ayrıcalıklıydı. Ama bu ülkelerde gümrüklerini indirerek ya da kota ayırarak pazarlarını diğer ülke ürünlerine açacaktı. Üye ülkeler kendileri için hassas ürünleri belirleyebileceklerdi ama bunların sayısı tartışmaya açılacaktı.
Anlaşma, ülke içi desteklere de kısıtlamalar getirmekteydi. Ülkenin tarıma verdiği destek, toplam tarım üretiminin değerinin yüzde 5'ini aşamayacaktı. Pamuk konusunda da, ABD ile Afrikalı üretici ülkelerin çıkarlarını dengelemek için özel bir komite kurulması kararlaştırılmıştı. Tabii anlaşma tarımdan ibaret değildi. Tarımsal olmayan ürünler, hizmetler, yatırım ve rekabet konularında da yenilikler getirmekteydi.

***

Le Monde ise başyazısında, imzalanan anlaşmanın boşluklarından ve uygulamadaki zorluklardan söz etmekteydi. Kısacası, biz tirajlarımızla övünürken tarım ülkesi Türkiye'yi en fazla ilgilendiren konuyu, en geniş biçimde bir Fransız gazetesinde bulduk...
Türk köylüsü geleceğini çok yakından ilgilendiren gelişmeleri görmek ve önlem almak için ne yapsın şimdi?
Fransız gazetesi mi okusun?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gerçekten şaşırıyorum...   / 02-08-2004
 Sen daha çok küçüksün bebeğim   / 31-07-2004
 AK Parti, toplum ve devlet   / 26-07-2004
 "Hızlandırılmış katliam"   / 24-07-2004
 "Bunlar, devlet emrinde çalışan katillerdir"   / 19-07-2004
 Türk'e Türk'ün yaptığı   / 17-07-2004
 Üniter devlet burada, üniter halk nerede?   / 12-07-2004
 Kars'ta gazete satılır mı?   / 10-07-2004
 Van'daki terör, peki Yığınçalı Köyü'ndeki ne?   / 05-07-2004
 Nasıl okumalı?   / 28-06-2004
HINCAL ULUÇ
Bir eskimiş fotoğraf!..
Kızkardeşim Serpil yolladı...
EMRE AKÖZ
YÖK Başkanı Teziç'in canını sıkan konuşma
Perşembe...
MEHMET ALTAN
Türkler Fransız gazetesi mi okusun?
Geçen Pazartesi...
Atina'ya lider akını
Atina, Olimpiyat Oyunları'na katılacak sporcuların yanı sıra 29...
O, bu gafları hep yapıyor
Adına gaflarının anlatıldığı bir kitap dahi yazılan ABD Başkanı...
"Temposu gerekliydi"
Elvan Abeylegesse’nin hocası Ertan Hatipoğlu, "Süreyya’nın temposu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.