Meyvelinin en tazesini yaparım
En önemli prensibi yaptığı dondurmaların meyvelerini özel olarak seçmek olan Yaşar Çarlı, en iyi, en taze meyvelerden ve sadece mevsimine göre gerçek meyveli dondurma yapıyor. Her meyvenin en güzel tadı mevsiminde verdiğini vurgulayan Yaşar usta, "Mesela iyi vişne 14 Temmuz'dan önce olmaz. Onun için benim vişneli dondurmalarım ancak o tarihten sonra tezgaha çıkar. En iyi incirler ise ağustosun ikinci haftasından sonra olur. Özel olarak Aydın'dan gelen incirleri kullanırım. Dağ çileklerini de gece geç saatlerde Akçakoca'ya giderek sabaha kadar toplarım" diye konuşuyor. 1948'de Makedonya'dan Türkiye'ye göç eden Yaşar ustanın iki yıl sokaklarda geçen yaşamı, dondurma ustası Arnavut asıllı Hıfzı Yorgun'u tanıyınca değişmiş. Ondan öğrendiği dondurma yapımını Yaşar Usta, sanat olarak niteliyor. 32 yıldır Bostancı'da gerçek meyveli dondurmalar üreten Yaşar usta; erik, şeftali, muz, kayısı, incir, kırmızı erik, İzmir üzümü, böğürtlen, kavun, çilek, vişne ve kestaneden yaptığı dondurmalarında hiçbir katkı maddesi kullanmıyor.
Ali ÖZLÜER - MERKEZ
|