Doğalgaz görüşmesinde İran daha fazla taviz isteyince anlaşma olmadı.
İran'da doğalgaz konusunda süren ve Başbakan Erdoğan'ın bizzat sonuç almak için katıldığı görüşmelerde bir anlaşma sağlanamadı. Yaklaşık 8 saat süren ve kıran kırana pazarlıkların yaşandığı müzakerede ciddi bir siyasi iradenin ortaya konmasına rağmen görüşmelerin teknik düzeyde yürütüleceği bildirildi.
***
İran doğalgazda fazla taviz isteyince anlaşma olmadı
İran tarafı Turkcell ve havaalanı ihalesi karşılığında doğalgaz konusunda taviz istedi. Erdoğan, "Önce tamamlanmış işleri çözelim doğalgazı sonra konuşuruz" yanıtını verince anlaşma olmadı.
İran'da doğalgaz konusunda süren görüşmelerde bir anlaşma olmadı. Bu konuda ortaya ciddi bir siyasi irade konduğu ancak müzakerelerin teknik düzeyde yürütüleceği bildiridi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'nin istediği doğalgazda fiyat indirimi ve buna karşılık İran'ın gündeme getirdiği doğalgazın Türkiye üzerinden üçüncü ülkelere taşınması konularında 8 saat süren görüşmelerde bulundu. Görüşmelerden olumlu bir sonuç alınamazken teknik detayların projeyi yürüten BOTAŞ ile İran Ulusal Gaz Şirketi arasında yürütülmesi kararlaştırıldı. Görüşmeye, Başbakan Erdoğan Enerji ve Tabi kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen BOTAŞ Genel Müdür Mehmet Bilgiç ve diğer yetkililer katıldı. Görüşmelerde İran tarafından da İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Rıza Aref, İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zangane ve diğer ilgililer bulundu. Erdoğan toplantının ardından yaptığı açıklamada ortaya ciddi bir siyasi irade koyduklarını ancak müzakerelerin teknik düzeyde yürütüleceğini söyledi. İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Aref ise konuların çok fazla olması nedeniyle bazılarını bitiremediklerini belirtti. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise 15 gün içinde teknik düzeyde ayrıntıları görüşmek üzere bir araya geleceklerini kaydetti.
TURKCELL'DE SORUN YOK Gün içinde sürdürülen görüşmelerde İran Telekomünikasyon Bakanı Muhtemedi Turkcell ihalesi konusunda bir sorun olmadığını anlaşmanın imzalanacağını ve Turkcell'in 300 milyon dolarlık teminatı Ağustos ayı sonuna kadar yatıracağını söyledi. Muhtemidi Turkcell'in de içinde bulunduğu konsorsiyuma gerekli iznin verileceğini kaydetti. İmam Humeyni Havaalanı ihalesinin Türk TAV firmasına verilmesine ilişkin sözleşmenin de 1 ay içinde imzalanacağı bilgisi ulaştı. Ancak müzakerelerin seyrinin böyle olmadığı anlaşıldı. Müzakerelerde Türk tarafının "TAV ve Turkcell ihalelerine ilişkin sözleşmeleri imzalayın. Petrol boru hattını sonra görüşelim" dediği öğrenildi.
HAVAALANI İHALESİ İran tarafının ise bu sözleşmeleri imzalama karşılığında petrol boru hattının hayata geçirilmesine ilişkin Türk tarafından daha fazla taviz istediği belirtildi. Başbakan Erdoğan ise, "TAV ve Turkcell ihaleleri bitmiş işler önce bu konuları çözelim. Boru hattı ile ilgili görüşmeleri teknik düzeyde yürütelim. Bu proje başlangıç aşamasında. Bununla ilgili yapılacak çok iş var" dedi. Yürütülen çetin pazarlıklar sonucunda İran tarafının TAV ve Turkcell ihalelerine ilişkin somut bir taahhütte bulunmadıkları ancak bu konuları çözeceklerini söyledikleri öğrenildi. Türkiye üzerinden transit olarak Avrupa'ya iletilecek doğalgazın üçüncü ülkelere satışı ve Türkiye'nin doğalgaz geçişinden alacağı pay konusunda anlaşmazlıkların bulunduğu bunun teknik heyetin yapacağı toplantılarda ele alınacağı belirtildi.