BP Türkiye Akaryakıt Müdürü Ahmet Yılmaz'a göre, petrolde serbestleşme süreci, Tüpraş satılmazsa sancılı başlayacak Yılmaz, yeni dönemde herkesin ucuz petrol bulmak için arayış içinde olduğunu belirterek, "Bir gözümüz de Tüpraş'ta" dedi.
Yıllardır yönetmelik ve tebliğlerle yönetilen petrol piyasası 2005 yılından itibaren yeni bir döneme girecek. Fiyatlarda tam serbestliğe geçilecek olması ve ithalat kapısının sonuna kadar açılması, hemen her kesin kafasında soru işaretleri yaratıyor. Serbestleşmenin ardından fiyatlar yükselecek mi, düşecek mi? Akaryakıtta fiyatlar, dolar kuru gibi saat başı değişecek mi? Tüpraş'ın satışına yaşanan sorun sektörü nasıl etkileyecek? Tüm bunlar soru işareti olarak duruyor. Bu konuda sorularımızı yanıtlayan BP (Britsih Petroleum) Türkiye'nin Akaryakıt Müdürü Ahmet Yılmaz, yeni yılda petrol piyasasının denetim altına gireceğine işaret ederken, serbestleşmenin önündeki en büyük engeli ise Tüpraş olarak gösteriyor. Tüpraş özelleştirilmeden liberal piyasaya geçilmesi durumunda sac ayağının bir bacağının eksik kalacağına işaret eden Yılmaz, "Bugün sektör toplam satışlarının yüzde 60'ını Tüpraş'tan yüzde 40'ını ise yurtdışından temin ediyor. Yeni kanunla birlikte yılbaşından itibaren yüzde yüzünü yurtdışından sağlayabilecek. Ancak burada Tüpraş'ın alacağı durum, pazardaki konumu çok önemli. Bir taraftan 'sen satış rakamlarını serbest belirle' derken, alış rakamlarında tam serbestliğin olmaması bizi endişelendiriyor" diyor.
FİYATLAR ARTABİLİR Şu anda tüm dağıtım şirketlerinin yeni dönemde 'daha ucuz malı nereden alırım' arayışı içinde olduğunu da anlatan Yılmaz, serbest fiyat ortamında maliyetleri ve giderleri düşürmenin çok önemli olacağına işaret ediyor. Sektörün bu sırada Tüpraş'ın alacağı konumu da izlediğini kaydeden Yılmaz, "Devlet kontrolünde kalırsa ticari yaklaşımı ne olacak, özelleştirilirse ticari yaklaşımı nasıl değişecek? Bunlar çok önemli. Örneğin kurşunsuz benzinde bizim pazar payımız yüzde 22 diyelim. Pazar payı 0.5 olan şirketler var. Ama ikimiz de petrolü Tüpraş'tan aynı fiyattan alıyoruz. Burada bir ticari yaklaşım söz konusu değil. Tüpraş'ın her müşteriyi ayrı değerlendirebilecek yapıya kavuşmasını hep birlikte istiyoruz. Ticaretin kuralı budur" değerlendirmesinde bulunuyor. Yılmaz'ın bu yeni dönemde fiyatlarla ilgili tahmini ise kısa dönemde artış olabileceği yönünde. Yılmaz, "Uluslararası tecrübelerimize baktığımızda serbest fiyatlandırmaya geçişlerde fiyatların bir miktar yükseldiğini, daha sonra da düştüğünü görüyoruz" diyor. Petrol fiyatlarının önümüzdeki dönemde günlük değil, saatlik oynamalara da sahne olacağını ifade eden Yılmaz, "Ben İngiltere'de çalıştığım dönemde bunu gördüm. Gerekli olduğu zaman saatlik olarak fiyatlarda oynama kaçınılmazdır" diyerek bu tür oynamalara hazır olmamız gerektiğini dile getiriyor. 25 milyar dolarlıklık hacmi olan petrol sektörüne artık denetimin geleceğini ifade eden Yılmaz, "Ama bazı firmalar ikinci dağıtım şirketlerini kuruyorlar. Gerekli sağlık, emniyet, çevre güvenlik faktörlerinden yoksun bazı durumlarda da gerekli ruhsatlar olmadan açılan istasyonları ikinci dağıtım şirketlerinin adı altında topluyorlar. Açıkçası biz böyle bir şeyin yapılmasını uygun görmüyoruz" diyor.