TMSF'ye geçen bankaların faturasının 46 milyar dolar olduğu, bu bankalardan faiziyle birlikte 2.2 milyar dolar tahsil edildiği belirtildi.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Fon'a devredilen bankaların maliyetinin 46 milyar dolar olduğunu bildirdi. TMSF, 1997 yılından bu yana hisseleri ve/veya yönetim ve denetimleri kendisine devredilen bankaların Fon'a olan toplam maliyetlerini güncelleştirmek ve Hazine'den aldığı borçların geri ödenebilirliğini değerlendirmek amacıyla, ''Fon Bankaları Çözümleme Maliyetleri'' adlı bir rapor hazırladı. İçeriğindeki bilgilerin genel mahiyette olduğu, kamuoyunu aydınlatma amacıyla hazırlandığı belirtilen rapora göre, 1997 yılından bu yana toplam 22 banka Fon'a devredildi ve bunlardan beşi dışında kalanların çözümleme süreci tamamlandı. Çözümleme süreci devam eden bankalar arasında, tasfiye halindeki Türk Ticaret Bankası, tasfiye çalışmaları sürmekte olan Kıbrıs Kredi Bankası, iflası istenmiş olan İmar Bankası, Halkbank ile entegrasyon sürecinde son aşamaya gelinmiş bulunan Pamukbank ve bir geçiş bankası olarak varlığını sürdüren Bayındırbank bulunuyor.
TAHSİLAT MİKTARI TMSF tarafından hazırlanan raporda, Fon bankalarından devralınan aktiflerin satışı ile kredilerin tahsilinden bugüne kadar yapılan tahsilatların tarihi değerle 1.8 milyar dolar, faizlendirilmiş değerle ise 2.2 milyar dolar olduğu bildirildi. Raporda, 1997'den bu yana Fon bünyesinde çözümlenmiş ve çözümlenmekte olan bankalara Fon tarafından aktarılan kaynakların toplamının tarihi değerlerle 27.8 milyar dolar mertebesinde olduğu, bunun 4.4 milyar dolarının Fon normal faaliyet gelirlerinden, 1.8 milyar dolarının bankalardan devralınan aktiflerin satışı ve tahsilinden, 21.6 milyar dolarının ise Hazine'den borçlanılmak suretiyle gerçekleştirildiği bildirildi. Raporda, ''Hazine borcunun 15.5 milyar dolar tutarındaki işlemiş faizi ile Fon kaynaklarından bankalara aktarılan tutarın alternatif maliyeti olan 2.3 milyar dolar dikkate alındığında, aktarılan toplam kaynak fon alternatif maliyeti dahil, 46 milyar dolar mertebesine ulaşmaktadır'' denildi. İmar Bankası 5 milyar 933 milyon dolarla, en fazla devir zararı gerçekleştiren banka olurken, Pamukbank 3 milyar 706 milyon dolarla ikinci, İktisat Bankası 1 milyar 954 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.