|
 |
|
 |
  |
|
Transgenik ürün tehlikeli mi?
Transgenik ürünler, insan ve hayvan sağlığı, biyolojik çeşitlilik, çevre ve sosyo-ekonomik yapı üzerinde risk oluşturma olasılığı taşıyor. Gen aktarımı ile diğer organizmalardan hastalık ve alerji yapma özelliği taşıması mümkün. Bu ürünlerin kullanılarak üretildiği ürünler de bu tehlikeyi taşıyabiliyor. Bitkilerin genetiği değiştirilirken aktarma sonrasında transgenik hücreleri seçmek için bir miktar markör denilen tanımlayıcı bir gen de aktarılıyor. Bu gen ise antibiyotik direnç geni. Uzmanlar bu özelliğin bitkilerden hayvanlara ya da insanlara geçebileceğini söylüyor. Bu durumda örneğin bir zararlı böcek antibiyotikten etkilenmeyebilir. Keza hastalıklara karşı kullanılan antibiyotik insanları iyileştirmeyebilir. Yine antibiyotik dayanıklılık genlerinin insan ya da hayvan bünyesine geçmesi nedeniyle dayanıklılık oluşması, transfer edilen genlerin insan bünyesindeki bakterilerle birleşme olasılığı, virüs kaynaklı genlerin dayanıklılık genini diğer virüslere transfer etme olasılığı da diğer bir risk. Ayrıca transgenik bitkiler, ekildikleri çevrede istenmeden yaygınlaşabilme hatta genetik özelliklerini diğer bitkilere bulaştırma tehlikesi taşıyor. Bunun önlenemez doğa facialarına davetiye çıkardığı ileri sürülüyor.
JAPONYA'DA ÖLÜMLERE YOL AÇTI Transgenik ürünlerin tehlikeleri konusunda yaşanmış en büyük olay Japonya'da meydana geldi. Japonya'da GD bakteri tarafından üretildiği anlaşılan 'tryptophana' (insan vücudu için gerekli olan bir tür amino asit) bağlı olduğu anlaşılan bir sendrom nedeniyle 37 kişi öldü, bin 500 kişi kısmi felç geçirdi, 5 bin kişi de geçici olarak iş göremez hale geldi.
|
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|