Otomotiv Sanayii Derneği, yeni vergi oranları nedeniyle 50 bin araçlık üretim ve 10 bin kişilik istihdamın riske gireceğini savundu.
OTOMOTIV sektörü son dakikada yapılan vergi şokunu yaşıyor. Bineğe çevrilen hafif ticari araçların Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranının yüzde 20-75'e çıkartılması otomotiv satışlarını ve istihdamı olumsuz etkileyecek. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) yeni vergilerin adalet sınırını zorladığını söyledi. OSD yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Sanayimiz, adı geçen tasarı taslak metninde yer alan yatırım teşvikleri maddesinin son anda tasarı metninden çıkartılması sonucu yatırım olanaklarının kısıtlanması nedeniyle bir şok yaşıyor. Bu kez mevcut üretimi olumsuz etkileyecek vergi artışları ile karşıya kaldı. Çoğunluğu küçük esnaf tarafından kullanılan bu araçlardaki vergi artışı ülkemizdeki vergi adaleti sınırını zorluyor."
VERGİ KAYBI OLACAK Otomotivciler, bu artış sonucunda önümüzdeki bir yıllık dönemde üretimde 50 bin araç ve buna bağlı olarak da ana ve yan sanayide toplam 10 bin kişilik istihdam kaybı riskini ortaya çıkardığını belirtti. OSD, hükümetin vergi kaybının da büyük olacağının altını çizdi. İşte ÖTV artışının bilançosu: "12 aylık sürede 90 bin araçta bu gruba giren hafif ticari araçlardan toplam yüzde 18 KDV ve yüzde 4 ÖTV'ye göre ödenecek toplam vergi 465 milyon dolarken, artan vergi oranları nedeniyle 50 bin araç azaldığında, kalan 40 bin araçtan toplam yüzde 18 KDV ve yüzde 20 ÖTV'ye göre vergi 390 milyon dolar olacak. Yani 75 milyon dolar vergi azalacak. Buna ilave olarak 10 bin kişilik istihdam azalması nedeni ile sosyal rahatsızlık ve çalışanların gelir vergisi ve SSK prim kaybı oluşacak." OSD, açıklamasına şöyle devam etti: "Büyük bir ihracat potansiyeline sahip bu ürünlerin iç pazarda aşırı vergilerle kısıtlanması, otomotiv sanayinin rekabet gücü açısından önemli bir darbe oluşturacak. İç pazarda güçlü olmayan ürünlerin ihracatında aşırı bir risk bulunduğu göz ardı edilmemeli. Küresel nitelikli bu sanayinin kısa vadeli vergi politikaları ile gelişmesinin engellenmesi, 50 bin KOBİ ile çalışan sanayimizi risk altına sokuyor."