kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hepsine değil, kötü şaraba Fransız kalın
Hepsine değil, kötü şaraba Fransız kalın
Mutfağı güzel olan ülkenin, şarabı da güzel olur

Kötü şaraba Fransız kalın

MİDENİZE, zamanınıza ve cüzdanınıza kıymak istemiyorsanız, lütfen yabancı menşeili her şarabı "iyi" diye almayın. Üstelik artık Türkiye'de de çok hoş, dünya markalarıyla boy ölçüşecek kalitede şaraplar üretiliyor.

***

Hepsine değil, kötü şaraba Fransız kalın

Yabancı menşeili her şey iyi olmayabilir. Mutsuz olmak istemiyorsanız üzerinde yabancı etiket gördüğünüz bütün şaraplara teslim olmayın
Bir hafta oluyor. Bizim yazı işlerinden Pınar Şengül aradı. Hazırladıkları bir haberle ilgili sorular sordu. İthal şaraplar, tüketici, üretici... Velhasıl "Türkiye'deki şarap dünyası" üzerine uzun uzun konuştuk. İcap eder miydi bilmiyorum. Halihazır halimiz ise şu idi: Bir dokun, bin ah işit. Ama şurası kesin. Pınar'a anlattıklarım, benim hızımı kesmedi. Neden? Çünkü bu hacimli bir konu. Ve üzerinde düşünmeli ve çalışmalıyız... Bakın... Sanıyorum Mayıs ayının ortası. Fransız Konsolosluğu'ndan bir davet aldım: Bir şarap tadımı için celbediyorlar. Telefon açtım. Gideceğimi bildirdim. Palais de France denilen Fransa'nın Osmanlı İmparatorluğu'ndaki elçilik binası. Burası Fransa'nın dünyadaki ilk elçilik adresi. Kanuni'nin 1534'deki ihsanı ile bu araziye kavuşan Fransızlar 1831'deki yangını takiben bugünkü binayı inşa ettiler. Beyoğlu, İstiklal Caddesi'nin biraz altında, çok hoş bahçelerle iç içe ama biraz manasız bir anıtsallıkla inşaa olunmuş bir yapıdır. Yine de itiraf etmeliyim. Bu eski "elçilik sarayı'nın" etrafındaki saklı bahçeler, beni her defasında bir mıknatıs gibi çekiverir. Fevkalade hoş bir bahar akşamında saat 20.00 gibi Fransız Sarayı'na ulaştığımda içerisi tıklım tıklımdı. Konu ile ilgili bir derneğimiz de orada, tam üye mevcudu ile tadat düzeninde... Sözü edilen şarap tadımının daha ziyade bir şarap tanıtımı olduğu anlaşılıyordu: İlk önce evsahibimizden şarap nedir, bağcılık nerede yapılır, üzüm nasıl yetişir başlıklı anlamlı ve yararlı bir konuşma dinledik. Fransız Hariciyesi'ne olan hayranlığımız konuşma süresince geometrik bir süratle arttı. Öyle ya... Kimbilir ENA'da (elitist Ecole Nationale d'Administration) daha neler neler öğrendiler de, bize sadece bu kadarını anlatıyorlar.

MİDENİZE, CEBİNİZE KIYMAYIN
Ne yazık ki bu projeksiyonlu velud konuşma sadece bir saat içinde bitiverdi. Sıra şarapların "tadımına" gelmişti. Şarap dağıtılan istasyonların başındaki kalabalık nedir? diye soruşturduk: Görevliler işaret almadan şarap servisi yapmıyorlarmış. Bizce de doğrusu bu. Yerinde bir önlem. Maazallah! Ya şaraplar bitiverirse? Ne yalan söyliyeyim, merak ediyorum. Dostlarımızın organizasyon yeteneği Vichy Hükümeti'nden beri artmış olabilir mi acaba? En nihayet yanıbaşımızda bir garson belirdi, bir kadeh şarap da bize servis olundu. Aman yarabbim. Ne söylesek! Nasıl anlatsak! Bu vasatın altında, yok eğer değilse bile zorla yanı başında bir şarap. Fransız dostlarımıza olan sevgimiz emin olunuz bir misli arttı. Öyle ya, bizi bu güzelliklere layık görmüşler, devlet olarak seferber olmuşlar. Minnet duymayalım da, ne hissedelim? Nankör müyüz biz? Kendimi bir gayret dışarı attığımda, Fransız Sarayı'nın önündeki sükunet bahçesi, beni de teslim aldı. Bakın, aziz Türk milleti, sizi temin ederim. Yabancı menşeili her şey "iyi" olmayabilir. Lütfen, hem milletimizin refahı hem de şahsi bekanız için üzerinde yabancı etiket gördüğünüz bütün şaraplara teslim olmayınız. Midenize, zamanınıza ve cüzdanınıza kıymayınız! Şarap ithalatının olabildiği kadar serbest ve kolay hale dönüşmesini tümü ile destekliyoruz. Böyle bir rejimin gerek tüketici, gerekse yerel üreticiler için çok yararlı olacağı hiç kuşkusuzdur. Yeterki bilinçli tüketici, talep düzeyi ile piyasayı da terbiye etsin!

İYİ YERLİ ŞARAPLAR YOLDA
İçeriye giren "ucuz" yabancı şaraplar sakın Türkiye'deki güzel gelişmeleri gözden kaçırtmaya! Bakın son üç aydaki iki şarap bile, Türk Şarapçılığı için önemli bir mesafe. İlki Karma. Doluca'nın bu yeni serisi üç şarabı içeriyor. Cabernet Sauvignon - Öküzgözü 2000, Merlot - Boğazkere 2001, Gamay - Boğazkere 2000. Benim favorim, Mürefte'den aldıkları Cabarnet Sauvignon ile Elazığ'dan aldıkları Öküzgözü üzümleri ile üretilen güçlü kırmızı. Kırmızı meyveler ve baharatlarla gövdeli, taneli bir şarap. İki üç yıl içinde daha da hoş olabileceği gözüküyor. İkinci sürpriz Kavaklıdere'den. Cabernet Sauvignon serisi. Üç ayrı şarap. Cabernet Sauvignon, Cabernet Sauvignon Carignan, Cabernet Sauvignon Merlot. Cabernet Sauvignon 2002'ye bordo renkli kırmızı meyveler vişne, böğürtlen ve arka planda meşe kokuları eşlik ediyor. Kavaklıdere, Ege'den aldığı bu üzümün şarabını Fransız meşe fıçılarda bekletiyor. Hem tanenli hem de yoğun bir şarap. Bu şarabın da üç beş yıl içinde giderek hoşlaşacağı kesin. Sadece bugün denemekle kalmayın. Alın ve saklayın...
DİĞER GURME HABERLERİ
 Dikkat, mutfakta turistler var
 Suyun da tadı kaçıyor
 Denizden sofraya gelen tatlar
 Sushi tutkunlarına
 Buz gibi tatlar
 Açık büfede aç kalmamak için
 Osmanlı Kudüs'teki kahveyi kontrol ediyordu
 Bodrum'da tatil başkadır
 Eğlence kışın da sürecek
 Çikolata yapabilirsiniz
 Çatalsız bir dünyaya doğru
 Ege mutfağında dört mevsim
 Zenginler havyarla yaşamaz
 Önümüzde şarap arkamızda boğalar
 Küçük vitamin deposu
 Beyrut'un "cennet" yüzü
 Başbakan yemek öncesi künefe yer
 Yiyeceklerin genlerini ellemeyin!
 Kalecik Karası efsanesi sönüyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Galata Köprüsü tiyatrocuları bekliyor
Galata Köprüsü tiyatrocuları bekliyor
İstanbul Mekan Tiyatro Festivali dünyada ilk defa köprü üzerinde...
Kültürel farklılıklar tuvallere taşınıyor
Kültürel farklılıklar tuvallere taşınıyor
Birleşmiş Milletler İnsani Kalkınma Raporu'nun bu yılki konusu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.