Danıştay10. Dairesi, TÜPRAŞ'ın satışını engelleyen kararın kaldırılıp yürürlüğünün durdurulmasını reddetti. Böylece Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin satışın iptali kararı yürürlükte kaldı. Esas karar uzayacak.
***
Danıştay'dan da Tüpraş'a ret
Tüpraş özelleştirmesine Danıştay da vize vermedi. Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin ihale ile ilgili verdiği iptal kararını Danıştay'a götüren ve yürütmenin durdurulmasını isteyen ÖİB eli boş döndü. Süreç en az 6 ay daha uzadı.
Danıştayda Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ'nin (TÜPRAŞ) özelleştirilmesine geçit vermedi. Danıştay 10. Dairesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin TÜPRAŞ'ın satışını engelleyen kararının kaldırılarak, yürürlüğünün durdurulması istemini reddetti. Petrol-İş Sendikası'nın, TÜPRAŞ'ın yüzde 65.76'lık oranındaki kamu payının satışının iptali istemiyle açtığı davanın ardından yargıdan kararlar jet hızı ile çıkmaya devam ediyor. Ankara 10'uncu İdare Mahkemesi'nin TÜPRAŞ'ın özelleştirilmesi ile ilgili verdiği iptal kararından sonra Özelleştirme İdaresi, bu kararın kaldırılması ve karara ilişkin yürütmenin durdurulması için Danıştay'a başvuruda bulundu. Başvurunun ilk aşamasını inceleyen Danıştay 10. Dairesi, Özelleştirme İdaresi'nin yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Danıştay'ın kararına göre, Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin TÜPRAŞ'ın satışının iptali yönündeki kararının geçerlik ve yürürlüğü devam ediyor. Danıştay'ın, özelleştirme işleminin tümüyle iptal edilmesine ilişkin dosyayı esastan görüşmesinin en az 6 ay sürebileceği, bu durumda özelleştirme ihalesinin yenilenmesinin gündeme gelebileceği belirtiliyor. TÜPRAŞ'ın yüzde 65.76'lık kamu payı için bir milyar 302 milyon ABD doları karşılığında en yüksek bedeli veren Efremov Kautschuk GMBH Şirketi'ne satış kararı alınmıştı. Kararın açıklanmasının ardından Tüpraş hisse senetlerinin sırası da geçici olarak işleme kapatıldı.
En az 6 ay kilitlendi Tüpraş ile ilgili Danıştay 10. Daire'den gelen karar, Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin iptal kararının yürürlükte olduğu anlamına geliyor. Bu durumda ÖİB'nin önünde ikili bir süreç bulunuyor:
Esastan Görüşmeyi Beklemek : ÖİB, yürütmeyi durdurma kararına rağmen ihaleyi iptal etmeyip Danıştay'ın dosyayı esastan görüşmesini bekleyebilir. Bu da hukukçulara göre en az altı aylık bir süre demek.
İhaleyi İptal Etmek: ÖİB, ihaleyi iptal edebilir. Ancak Petrol İş Sendikası, ÖYK kararını da mahkemeye götürdüğü için ihale süreci sıfırdan başlayabilir. Bu da özelleştirmede yeniden başa dönülmesi anlamına geliyor ki bu, 6 ile 8 aya yakın bir süreç demek.