Maliye borsacılara sıkı denetim başlatınca, piyasa durma noktasına geldi. Hacim 100 trilyonla10 yıl önceki rakamlara düştü. Müşteriler, hesaplarını bölüyor.
Maliye Bakanlığı'nın borsadaki büyük müşterilerin hesaplarına, geriye dönük inceleme başlatmasının yarattığı tedirginlik artarak sürüyor. Borsada şimdi de orta halli yatırımcılar hesaplarını birden fazla hesaba bölerek, Maliye'nin gelecek yıllara yönelik incelemesinin dışında kalmaya çalışıyor. Borsa düşerken, işlem hacmi de yerlerde sürünürken, yatırımcılar bilindik bir formüle başvurdu. Borsa oyuncuları hesaplarını bölmek için günde 500'ü aşkın hesap açtı. Borsada işlem hacmi 2 haftada 1 katrilyondan, 100 trilyona gerilerken, 5 iş gününde 2 bin 500 yeni hesap açılması dikkat çekti.
Maliye İpi Çekti Zaten, üst üste gelen ve hayal kırıklığı yaşanan halka arzlar ve NATO zirvesi riski ile tedirgin olan İMKB'nin (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası) ipini Maliye çekti. Maliye Bakanlığı her aracı kurumun en çok işlem yapan ilk 100 müşterisinin işlem bilgilerini, e-mail, telefon ve adres gibi şahsi datalarını 1999 yılından itibaren isteyince ortalık karıştı. Borsada işlem hacmi son 2 haftada 1 katrilyon liradan 200 trilyonlara kadar düştü. Dolar ve faiz düşerken, hatta dünya piyasalarında ABD'den gelecek olan faiz artırımının şoku atlatılmışken, normal şartlarda borsacıların sevinçle karşılayacağı haberleri dahi kulak ardı etmelerinde ve borsanın adeta içine kapanmasında Maliye'nin incelemesinden sıyrılmak isteyen yatırımcıların işlem yapmaktaki isteksizliği borsaya damgasını vurdu. Maliye'nin soruşturmasının yatırımcıların kulağına gitmesinin ardından, Takasbank verilerine göre 4 Haziran ile 14 Haziran arasındaki 5 iş gününde bakiyeli açık hesap sayısı yaklaşık 2 bin 500 adet artarak 1 milyon 161 bini aştı.
Bıyıklılar Yeniden Eskiden büyük spekülatörlerin kullandığı bu yöntemi şimdi borsanın orta halli oyuncuları da kullanmaya başladı. Eşine, dostuna akrabasına hesap açan yatırımcılar bir haftada borsadaki açık hesap adedini işlem hacmi rekor düşük seviyelere indiği bir dönemde katladı. Kimi yatırımcılar ise yeniden offshore hesapları açarak ya da yurtdışı bankalardan 'bıyıklı' diye tabir edilen maskeye bürünüp "yabancı yatırımcı" gibi borsaya girmeye çalışıyor. Maliye Bakanlığı, 3 Haziran'da Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği'ne (TSPAKB) bir yazı göndererek borsada işlem yapan tüm yatırımcıların işlemlerinin dökümünü istedi. Bunun üzerine de aracılar yoğun kulis faaliyetlerine girerek, Maliye'yi bu kararından vazgeçirmek için harekete geçti. Tepki üzerine Maliye Bakanlığı istediği bilgileri revize etti. Maliye incelemeyi en fazla işlem yapan 100 müşteri ile sınırlandırdı.