Yayın hayatına başlayan HPD (Hukuki Perspektifler Dergisi), güncel hukuki gelişmelerle ilgili bilgi ve yorumlarıyla dikkat çekiyor.
HUKUK, hayatın içinde okurlarla buluşuyor! Yayın hayatına yeni başlayan Hukuki Perspektifler Dergisi (HPD), güncel hukuki gelişmeler hakkında bilgi verirken, bir yandan da söz konusu gelişmeleri adalet perspektifiyle yorumlamaya olanak tanıyan bir platform oluşturacak. Baskı ve dağıtımı Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık tarafından üstlenilen derginin yayımcısı da hukukçu Mehmet Kenan Tekdağ. Hukuki Perspektifler Dergisi'nin yayınlanmasının gerekçesi, "Hukuk kültürünün gelişimine ve insan odaklı hukukun üstünlüğü yaklaşımının ülkenin bugününde ve geleceğinde söz sahibi olmasına katkı sağlamak" şeklinde özetleniyor. Derginin yayımcısı Mehmet Kenan Tekdağ, ilk sayıdaki "Merhaba" yazısında şunları söylüyor: "Bizim bir 'Adalet Teorimiz' var mıdır? Ardı ardına yasalar çıkarıyoruz, anayasa değişiklikleri yapıyoruz, kararlar veriyoruz ve bunları yorumluyoruz. Bütün bu işleri yaparken bize yol gösteren, yaptıklarımızda bir iç mantık tutarlılığını mümkün kılacak bir adalet teorimiz mevcut mu? Yoksa her olayı kendi özelinde ve (neredeyse) rastlantı ve zorunluluk ilişkisi içinde mi değerlendiriyoruz? Sözgelimi ceza kanunları yapıyoruz. Medeni Kanunumuzu değiştiriyoruz. Bu kanunları yaparken bütünsel bir eşitlik, özgürlük ve adalet perspektifine ihtiyacımız yok mu? Özgürlük, adalet, eşitlik, güvenlik derken neyi anlıyoruz? İşte bu dergi, gelişmeleri, adalet perspektifiyle hakkıyla yorumlayabilmek için bir platform oluşturmayı amaçlıyor. Bu amaçla derinlemesine ve özgün hukuki bakış açılarını yansıtmayı hedefliyor."
GÜÇLÜ YAZI KADROSU Derginin ilk sayısının kapağında, "Gelecek için geçmişle yüzleşmek" konulu tartışma var. Bu konuyla ilgili tartışmada, TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Yargıtay eski Başkanı Doç. Dr. Sami Selçuk, İstanbul Barosu eski Başkanı Dr. Yücel Sayman ve Prof. Dr. Zafer Üskül'ün görüşlerine yer veriliyor. Dergi 5 milyon liradan satışa sunulurken, yıllık abonelik bedeli 30 milyon lira. Dergiyle ilgili daha ayrıntılı bilgiye (212) 288 79 70-71 no'lu telefonlardan ulaşmak mümkün. Çok geniş bir yazı kadrosuna sahip dergide yer alan diğer belli başlı konular da şunlar: Eski Federal Almanya Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Prof. Dr. Winfried Hassamer: "Modern devlet 'hoşgörü istemiyorum' diyemez." Mümtaz Soysal: "Yüzleşme modellerini tarihimizle ve kendimizle çelişmeden de bulabiliriz." Boşanma hukukunda ne değişti? Fikir ve sanat eserleri hukukunda yeni gelişmeler. Türk Ceza Kanunu neden değişmeli? İnternet süjelerinin ceza sorumluluğu.