Vergide adalet nasıl sağlanacak?
Geçtiğimiz hafta otomotivin kalbi Ankara'da attı. Otomotiv Sanayi Derneği'nin 30'uncu yılı başkentte kutlandı. Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı otomotiv zirvesi, beklendiği gibi sert geçmedi. Otomotivciler ve hükümet karşılıklı olarak sorunları birbirlerine aktardı. Başbakan hurda araç teşviğinin yarı yarıya indirilmesi kararının gerekçelerini aktardı. Otomotiv yöneticileri de vergideki adaletsizliği, sektörün sıkıntılarını ve çözüm yollarını anlattı.
Son dönemde kulislerde dolaşan "ticari araca yeni vergi geliyor" dedikodusu ise bizzat Başbakan Erdoğan tarafından şu sözlerle yalanlandı: "Ticari araçlarda herhangi bir vergilendirme ya da vergi artışı söz konusu değil, mevcut durum neyse bu durum devam edecek." Ancak vergideki adaletsizlik Maliye'nin de dikkatini çekmiş ve yeni düzenleme için start verilmiş. Hükümet, toplumda rahatsızlık yaratan ve değeri yüksek olmasına karşın düşük vergi alınan bazı araçlarla ilgili vergi eşitsizliğini gidermek için, belirli silindir hacmine sahip olan araçlardaki vergiyi artırma yönünde tedbir almayı planlıyor. Maliye Bakanı Unakıtan da bunu doğruluyor. Maliye Bakanlığı'nın Başbakanlık'a sevk ettiği ve vergi mevzuatındaki boşlukları doldurmayı amaçlayan vergi taslağına göre, eşya taşıyan ticari araç olarak imal edilip, daha sonra binek aracı şeklinde tasarlanan taşıtların ÖTV oranı yüzde 4'ten yüzde 8-10'a yükseltilmesi gündemde.
Maliye Bakanlığı, ticari araç olarak alınıp binek araca dönüştürülen ve bu yolla sağlanan kazancı engellemek ve taşıtlardan alınan vergide adaletini sağlamak için ÖTV artışı yoluna gitti. Taslak, eşya taşımaya mahsus ticari araçlardan motor silindir hacmi 1,901 cm3 ile 3,000 cm3 arasında olanlara yüzde 30, 3,000 cm3'ü geçenlere ise yüzde 75 ÖTV uygulanmasını öngörüyor. Her iki segmentte de mevcut durumda uygulanan ÖTV yüzde 4. Düzenleme ile, örneğin tartışma konusu olan Hummer'ların vergisi yüzde 4'ten yüzde 75'e çıkacak. Taslak ayrıca 50 trilyon liranın üzerindeki yatırımlara vergi teşviği getiriyor ve IMF'nin isteği doğrultusunda, özel gelir ve özel ödenek uygulamasına son veriliyor. Buradan elde edilen gelirler bütçeye gelir olarak kaydediliyor.
Hedefler büyük OSD'nin 30'uncu kuruluş yıldönümünde hedefler de masaya yatırıldı. OSD Başkanı Turgay Durak, otomotiv sanayi ihracat hedefinin bu yıl için 8.5 milyar dolar olduğunu belirterek, yıl sonuna kadar hedef üretimin 750 bin adet, ihracatın 500 bin adet olmasının beklendiğini söyledi. Otomotivdeki olumlu gelişmeler sadece üretim ve ihracatla sınırlı değil. Bu yıl ana ve yan sanayide toplam 45 bin ek istihdam olacak ve toplam istihdam 240 bin kişiye ulaşacak.
|