Tutulmaz kokmaz bir şeyin filmi
İlk kez bir gazın yedi günlük öyküsünün yapıldığını belirten Mehmet Ali Birand, belgeseli hazırlayana kadar evindeki gazın ne derece önemli olduğunun farkında olmadığını söylüyor ve ekliyor; "Doğalgazın insanların hayatını nasıl değiştirdiğini koyduk, gazı çıkaranları ekledik belgesele, -50 derecede çalışan gazı çıkaran insanlar vardı onları gördüm. Bir tek böyle kabir gibi bir yerde yaşıyorlar. Aldıkları para da 600-700 dolar. O zaman insan, gazın önemini anlıyor. Daha önceleri benim için gaz eve geliyorsun çeviriyorsun yanıyordan başka bir şey değildi. İnsan unsuru çıktı ortaya. Elle tutulmayan kokusu olmayan bir şeyin belgeseli."
EMEĞİ GÖRÜNCE SAYGIM ARTTI Mehmet Ali Birand evlerimizde hayatımızın ayrılmaz bir parçası olarak yer alan doğalgaza dair ilginç bilgiler de veriyor; "Çok ilginç temizleniyor gaz, yıkıyorsun. Isıtılıyor, kurutuluyor, boruya verildiği zaman itiliyor, otuz kilometre hızla gidiyor bir süre sonra yavaşlamaya başlıyor. Bir istasyondan alıyorlar, gene ısıtıyorlar gene yıkıyorlar gene itiyorlar, böyle yedi sekiz istasyondan geçiyor Türkiye'ye gelene kadar. Ondan sonra Karadeniz'in altından geçmesi bambaşka bir hikaye, muhteşem bir proje. Çalışanları gördükten sonra saygım arttı. Çok etkilendim ben. Evimizde kullandığımız bu yanan maddenin nasıl çıktığı görmek çok önemli oldu."
İZNE RAĞMEN SORUN ÇIKTI Birand yaşadıkları zorlu anlardan da söz ediyor; "Sibirya'ya gitmek yasak, özel izinle gittik, içeriye girdik hem de Rus kameramanlarla çalışıyoruz, ellerinde kameralarıyla şöyle bir çekeyim derken üzerine silahlı adamlar atladı. İzni olmasına rağmen, Rus televizyonu olmasına rağmen çok zorluk yaşadık."
|