|
|
|
|
|
|
732'de 500 EVET
Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük ülkelerdeki iktidarların darbe yemesi, Türkiye'nin aleyhinde algılandı. Oysa 25 ülkedeki partilerin seçim öncesi Türkiye politikaları incelendiğinde 732 sandalyeli AP'de Türkiye lehine 500 civarında potansiyel oy olduğu ortaya çıkıyor.
25 AB ülkesinde 3 gün süren Avrupa Parlamentosu seçimleri pazar gecesi sona erdi. Başa güreşen ülkelerdeki Türkiye yanlısı iktidarların; Irak savaşı, işsizlik gibi çeşitli nedenlerden darbe yemesi üzerine AP'de Türkiye karşıtı bir dönemin başladığı yönünde hava esti. Ancak seçim sonrası görüştüğümüz Türk ve AB'li diplomatlar, AP'ye giren yüzlerce partinin seçim öncesi politikalarını anlatınca durumun "içler acısı" olmadığı ortaya çıktı. Parti politikaları üzerine yaptığımız araştırmayla 732 sandalyeli Avrupa Parlamentosu'nun yeni hali şöyle:
8 ÜLKEYE LOBİ ŞART Avusturya... Parlamentoya 5 partiden 18 vekil soktu. Sosyal Demokratlar (7) ve Yeşiller (2) Türkiye'nin üyeliğine açık destek veriyor. Avusturya Partisi (6) ve Hans-Peter Martin (2) üyeliğimize karşı. Avusturya'dan Türkiye'ye 9 puan!.. Parlamentoya 24 vekil sokan Belçika'da Türkiye yanlısı partiler şöyle: Sosyalist Parti (4), SPIRIT (3), Vlaamse Liberal (3), Reform Hareketi (3), Ekolojistler (1), Yeşiller (1), Merkez Demokratlar (1)... 4 Hıristiyan Demokrat'tan 2'si de Türkiye yanlısı. Belçika'dan da 18 puan... 6 sandalye hakkı olan Kıbrıs Rum kesiminde de Laos dışında Türkiye'ye karşı gelen parti yok. Danimarka... Muhafazakârlar (1), Sosyalist Parti (1), Radikaller (1) Türkiye yanlısı. Parlamentoya 5 vekil sokan Sosyal Demokratlar'da da yalnızca liderleri Türkiye'ye karşı. 14 sandalye hakkı olan ülkede 7 vekil ise destekliyor. Finlandiya'dan meclise giren 6 parti de seçim öncesi Türkiye lehine ya da aleyhine kampanya yapmadı. Ancak diplomatlar, 14 Fin vekilin de oyunun Ankara'nın yanında olduğunu söylüyor. Ve Almanya... SPD (23) ve Yeşiller'den (13) 33 oy görünüyor. Türkiye karşıtı Hıristiyan Demokratlar ise oylarını artırıp 40 vekil çıkarttı ... 24 sandalye hakkı olan Yunanistan'dan Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan parti yok gibi... İrlanda... 13 vekil hakkı olan ülkede 5 parti parlamentoya girdi. Sol Parti, İşçi Partisi ve FineGael'in Türkiye desteği de bu ülkeden 11 vekilin Türkiye'ye evet diyeceği şeklinde yorumlanıyor. İtalya'da seçimler öncesi Türkiye lehine açıkça destek veren 2 parti vardı: Radikaller ve Berlusconi'nin Forza Italia'sı... Ancak uzmanlar 78 İtalyan vekilin de Türkiye'ye karşı olmayacağında birleşiyor. 6 sandalyeli Lüksemburg'da ise durum biraz kötü: 2 Türkiye yanlısı partiden 2 vekil... Hollanda'daki 8 partiden 4'ü açıkça destek veriyor. 7 vekil çıkaran Hıristiyan Demokratlar'ın yarısı da Türkiye yanlısı. Bu da Hollanda'dan Türkiye'ye 15 oy anlamına geliyor. Liga Polskich Rodzin Partisi dışında Polonya'dan Türkiye'ye 44 oy çıkıyor. Portekiz... Sol Blok, Sosyalist Parti ve Sosyal Demokratlar'ın 22 vekili destek vermişti. İspanya'daki ana muhalefet ve iktidar partileri de Türkiye'yi istiyor. Bu da artı 52 demek... İsveç'teki ilk 2 parti Sosyal Demokratlar ve Ilımlı Parti de Türkiye'yi destekliyor. Yani 9 oy... İngiltere'de durum farklı. Türkiye yanlısı İşçi Parti, Liberal Demokratlar ve Yeşiller 17, 11 ve 2 vekil çıkardı. Diğer 3 partinin 48 vekili ise karşı. Fransa'dan durum biraz kötü.... Yeşiller (4) ve 33 vekilli Sosyalistler'in yarısı dışında Türkiye'yi destekleyen parti yok. Ve diğer 8 ülke: Estonya, Macaristan, Slovenya, Slovakya, Malta, Litvanya, Letonya ve Çek Cumhuriyeti... 102 sandalye potansiyaline sahip 8 ülkenin partileri, seçimler öncesi Türkiye üzerinden politikası yapmadı. Lobi çalışmalarıyla bu 102 oyu lehe çevirebileceğine inanan uzmanlar, genel toplamda 500 rakamına ulaşıyor.
Emre ERGÜL
|
|
|
|
|
|
|
|
|