Cinsellik saf ibadettir
İslam dininde kadın-erkek ilişkilerine nasıl yaklaşıldığını anlatan İlahiyatçı Ali Rıza Demircan'a göre cinsellik Allah'ın emirlerine ve yasaklarına ibadet etme anlamı taşıyor
Yaşamda Dönüşüm Dergisi'nin haziran sayısında ilahiyatçı Ali Rıza Demircan'ın İslamiyet'te cinsellik hakkında çarpıcı açıklamaları yer alıyor. Demircan'a göre İslamiyet, cinsel hayatı da koruyucu yasalarıyla kulluk sınırları içine alıyor. Erkeklerin bekar kalması, hatta evlilik içinde cinsellikten çekilmesi ise İslam'a uygun değil. Ayrıca kadınların da şehvetli bakmamaları gerekiyor.
* İslamiyet'in cinselliğe bakışı ve yaklaşımı nedir? İslam dini, insan hayatını, itikadı, içtimai, iktisadi, hukuki ve ahlaki yönleriyle ve bütünüyle kuşattığı gibi, insan hayatının en önemli bölümünü teşkil eden cinsel hayatı da çevrelemekte, koruyucu ve yönlendirici yasalarıyla kulluk sınırları içine almaktadır. İbadet, Allah'ın ve onun Resulü Hz. Muhammed'in emirleri ve yasaklarına ibadet etmektir. İnsanlarda cinsel organları, tatmin edilmek istenen cinsel arzuları yaratan ve üreme görevini yüklenen Allah'dır. Onun yarattığı cinselliğe saygı duyarak ve onun koyduğu yasalar içinde evlilik yoluyla cinsel organları kullanarak tatmine ve üremeye yönelmek, Allah'ın yaratışını ve yüklendiği görevleri korumaktır. Bu sebeple de saf bir ibadettir. Bunun dışında bir düşünceye kapılmak ve eylem içine girmek, yaratılış düzenini ve görevlerini değiştirmektir. Pek tabiidir ki bu da Allah'a isyandır. Allah'a isyan olduğu için Allah'ın Resulü cinsel hayattan çekilmeyi yasaklayarak şöyle buyurmuştur: "İslam'da (gücü varken evlenmemek ve evlilik içinde) cinsel hayattan çekilmek yoktur."
* İslamiyet'in cinsel hayatla ilgili yasaklamaları var mıdır? Müminler istikrarlı, şahsiyetli ve az problemli bir dünya hayatı için cinsel hayatı bilmeye ve yasaklardan kaçınmaya muhtaç oldukları gibi, cehennem azabından korunmak için de buna muhtaçtırlar. Zira Hz. Muhammed, cehenneme götürecek baş suçların dille ve cinsel organla işlenen suçlar olduğunu bildirmektedir. O, cennete girebilmek için cinsel haramlardan korunmak gerektiğini de şöyle açıklamaktadır: "Kim bana iki çenesi arasındaki dilini (yasaklanmış çirkinliklerden muhafaza edeceğine) ve iki uyluk arasındaki organını garanti verebilir ki, ben de ona cenneti garanti edeyim."
* Peki, nedir cinsel haramlar? Şehvetle bakmak, evlenilebilecek bir kadın ve erkekle bir arada yalnız kalmak, flört, cinsel duyguları uyarıcı musiki, zina, homoseksüellik, sevicilik, hayvanlarla cinsel temas, vücudun erotik bölgelerini ve örtülmesi gereken yerlerini açığa vurmak, kadın ticareti, cinsel kaynaklı iftira, cünüblük sonrasında gusül abdestini bir namaz vaktini aşacak şekilde ertelemek, hadımlaşmak, kısırlaşmak, eşlerle de olsa adet ve lohusalık günlerinde cinsel ilişki, zevceye arka organdan temas, dini ve sıhhi bir mazeret olmaksızın kocanın cinsel arzularına karşı çıkmak, kadını ihmal etmek.
KADIN CİNSELLİĞİ * İslam'ın kadın cinselliğine bakışı nedir? İslam kadın cinselliği üzerinde daha bir gerçekçidir. Onun cinsel duygularını varlığı gibi tabii görür. Cinselliği utanma duygusu ile örtülü olduğu, bu sebeple arzularını gereğince açığa vurmayacağı için de onun cinsel haklarını erkeğinkinden daha açık ve ayrıntılı bir şekilde belirtmiştir. Cinselliği olan ve kendisine has duyguları ve eylemleri bulunan bir varlık olduğu içindir ki kadın, İslam dininin genel ve özel vasıflı cinsel emirleri ve yasakları ile de mükellef kılınmıştır. İslamiyet kadınlara, şehvetli bakışlarla bakmamalarını, vücut güzelliklerini açığa vurmamalarını, zinadan korunmalarını, sevicilikten kaçınmalarını, kocalarına karşı görevlerini yapmalarını ve daha nicelerini buyurmuştur.
* Ya erkekler için durum ne? Evlilik içinde ve dışında cinsel duyguları ve eylemlerini disipline etmiş, göz ve kulak gibi organları cinsel haramlardan korunmuş, böylece cinsel uyarıları alıcı gücünü muhafaza etmiş, alkolden uzak durmuş, namaz, dua, zikirle ruhi tatmin doruğuna çıkmış, mümin, pek tabiidir ki cinsel arzularını kuvvetlendirecek ortamı oluşturmuş olur. İslam, erkek cinselliği üzerinde, değil bekarlığı ve evlilik içinde cinsel hayattan çekilmeyi, cinsel arzuların tatminini ertelemeyi bile uygun bulmamıştır. Bunun içindir ki Allah'ın Resulü kafada ve kalpte kadın arzusu oluşturduğu zaman, derhal eşe gelinerek cinsi münasebette bulunulmasını ögütlemiştir.
* İslamiyet'e göre cinsellikle evlilik arasında nasıl bir ilişki var? Evlenmeye teşvik eden hadislerden kolayca anlaşılacağı gibi, evlilik hayatın ana amaçlarından ve yaşatıcı unsunlarından biri hem de başlıcası cinsel hayat olacaktır. O halde cinsel hayatın olabildiğince tatmin edici olması lazımdır.
* Eşlerin birbirlerine karşı görevleri neler? Bir mümin kadın için kocası dışında, ölüm ya da boşanma yoluyla dul kalmadıkça cinselliğinden yararlanabileceği ikinci bir erkek yoktur. Erkek için de aynı. Bu durumda evli çiftlerin cinselliğin bütün nimetlerinden yararlanmaları, ilişkilerini bedeni ve ruhi doyuma ulaştıracak şartlarda sürdürmeleri gereklidir.
|