kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
On yıllık süreç bir saatte bitti
On yıllık süreç bir saatte bitti
Tarihi davanın seyri
Ulucanlar'ın önü doldu taştı
Hükümetin temennisi oldu
Tahliye izdihamı

On yılın özeti

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, eski DEP milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak'ın tahliyesine karar verdi. 10 yıl 3 aydır hapiste olan 4 DEP'li dün akşamüstü Ulucanlar Cezaevi'nden salıverildi.
Gerekçe: Uzun Gözaltı Süresi
Yargıtay bu kararını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde tanımlanan "uzun gözaltı süresi"ne dayandırdı. Davası süren DEP'liler infaz yasası dikkate alındığında 25 yıllık hapis karşılığı yattılar.
Zana: Türkiye'de Yeni Bir Dönem Başlıyor
Tahliye olur olmaz bir açıklama yapan Leyla Zana, ülkede yeni bir dönemin başladığını belirterek "Gün dargınlıkların, kırgınlıkların, acıları körüklemenin günü değildir. Gün daha çok bütünleşmenin günüdür" dedi.


***

On yıllık süreç bir saatte bitti

DEP eski milletvekilleri Meclis'te Kürtçe yemin kriziyle başlayan sürecin ardından tutuklanıp konuldukları cezaevinden, TRT'de Kürtçe yayınının başladığı gün salıverildi. Yargıtay, Türkiye'nin AB yolundaki en büyük engellerinden biri olarak gösterilen ve 10 yıldır cezaevinde tutulan eski vekilleri serbest bırakma kararını bir saatte verdi.

Cezaevinde olmaları Türkiye'nin AB yolunda bir engel olarak gösterilen DEP eski milletvekilleri, Kürtçe yemin kriziyle başlayan sürecin sonunda tutuklanıp konuldukları cezaevinden, devlet televizyonu TRT'den Kürtçe yayınının başladığı gün salıverildiler. Yargıtay Başsavcılığı'nın 3 gün önce, "yeniden yargılamanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kriterlerine uygun yapılmadığı" gerekçesiyle dosyayı gönderdiği Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, 8 Temmuz'da yapacağı görüşmeyi beklemeden, dün DEP'liler için "tahliye" emri verdi.

GEREKÇE UZUN GÖZALTI
9. Ceza Dairesi, dün Hasan Gerçeker başkanlığında toplanarak, Ankara DGM'deki yeniden yargılamada 14 duruşmada çıkmayan tahliye kararını bir saatte verdi. Daire, "infazın durdurulması" kararını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6'ncı maddesinde tanımlanan "adil yargılanma hakkı" nın unsurlarından olan "uzun gözaltı süresi"ne dayandırdı. Uluslararası sözleşmelerin iç hukuka üstünlüğünün dikkate alınması yönünde yapılan Anayasa değişikliği hükümlerini dikkate alan 9. Ceza Dairesi, Ulucanlar Cezaevi'ne gönderdiği, beş satırdan oluşan "infazın durdurulması" kararında, "Başvuru üzerine, tutuklu kaldıkları süre göz önünde bulundurularak Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak'ın cezalarının infazının durdurulmasına karar verilmiştir" dedi.

Karar, elden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na oradan da acil telgraf yoluyla Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı eliyle Ulucanlar Cezaevi'ne gönderildi. Zana ve arkadaşları 10 yıldır tutuldukları Ulucanlar Cezaevi'nden salıverildiler.

ANA DAVA DEVAM EDİYOR
DEP Milletvekilleri tahliye oldular, ancak Ankara 1 No'lu DGM'nin 1994'teki kararın tasdiki yönündeki ikinci kararıyla ilgili hukuki süreç devam edecek. Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, tahliye kararının ardından, DEP'lilerin başvurusunu kabul ederek "karar bozulmalı, yargılama silbaştan yenilenmeli" diyen Yargıtay Başsavcılığı'nın temyiz başvurusunu, 8 Temmuz'da inceleyecek.

Daire, Yargıtay Başsavcılığı'nın tebliğnamesinde işaret ettiği gibi DGM'nin kararını bozarsa, dosya, kaldırılan DGM yerine kurulacak mahkemeye gönderilecek ve 'yeniden yargılama' AİHM kriterleri ve AB'ye uyum çerçevesinde Türk yasalarında yapılan düzenlemelere göre yapılacak. Bütün bu sürecin sonunda Zana, Sadak, Dicle ve Doğan için verilen 15'er yıllık mahkumiyet kararı tekrarlanırsa, eski DEP milletvekilleri kalan cezalarının infazı için yeniden cezaevine konulabilecek. Bu durumda Leyla Zana 11 ay 21 gün, Orhan Doğan 11 ay 23 gün, Selim Sadak da 1 yıl 3 ay 21 gün cezaevinde yatacak.

Ersan ATAR - ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Zana: Yüreğim buruk bir yanım hâlâ acıyor
 Tahliye Kararı Ankara'yı Sevindirdi
 AB: Reform örneği
 Dünya15- Kürtler 0
 Gül: Irak'ta dönüm noktası
 NATO zirvesi vize durdurdu
 Roth: Türkiye'den dünyaya verilen çok önemli mesaj
 ABD: Karardan memnunuz
MEHMET TEZKAN
Terörün panzehiri sevgi değil mi?
Türkiye için dönüm...
EMRE AKÖZ
Böyle kapak mı olur?
Şu gördüğünüz bir kitap kapağı.
UMUR TALU
Yaşadığımız olgunlaşmayı idrak edelim
Hukuk, kurallar,...
G-8'den Türkiye'ye AB desteği
İlk günkü toplantılarda Amerika Başkanı Bush ve Almanya Başbakanı...
Liderlere elektrikli araba jesti
Amerika'nın Georgia eyaletinde devam eden G-8 zirvesinde ülke...
5 Kuruşları Yok
5 Kuruşları Yok
Naklen yayından alınacak peşinat gelmeyince transfer bile...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.